Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Hyvin käyttäytyvät kaupungit!

Uusi kaupunki -kollektiivi jatkaa työtä osallistavan suunnnittelun puolesta. Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun tuomaristoon kuuluvan japanilaisen arkkitehti Yoshiharu Tsukamoton yleisöluento käynnisti Uusi Kaupunki Studia Generalia-luentosarjan

Tsukamoton toimisto Atelier Bow Wow on tullut tunnetuksi perinteistä ajattelua haastavista arkkitehtuuriprojekteistaan. Bow Wown lanseeraama lähestymistappa behaviorology pyrkii ottamaan kokonaisvaltaisesti huomion ihmisten ja ympäristön vuorovaikutuksen, yhtä lailla ilmaston vaikutuksen kuin sosiaalisen käyttäytymisen, ja suunnittelemaan kaupunkeja nämä huomioiden.

Paneelikeskustelussa japanilaisen Tsukamoton puheenvuoro vertautui teollinen muotoilija Hannu Kähösen, kaupunkimuotoilija Mikko Kutvosen sekä Uusi Kaupunki -kollektiivin arkkitehti Hilla Rudangon esimerkkeihin Suomesta.

Tilaisuudessa käynnistyneen Uusi Kaupunki Studia Generalia -sarjan tavoitteena on syventää kaikkien kaupunkisuunnitteluun osallistuvien - arkkitehtien kuin asukkaiden, päätöksentekijöiden, yrittäjien ja kaupunkiaktivistien - uusiin suunnittelukeinoihin ja -ajatteluun liittyvää ymmärrystä ja osaamista.

Tapahtuma järjestettiin Helsingissä 25. toukokuuta ja video sisältää Yoshiharun yleisöluennon ja paneelikeskustelun, johon osallistuivat hänen lisäkseen Hannu Kähönen, Mikko Kutvonen ja Hilla Rudanko.

 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri