Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Hyvin käyttäytyvät kaupungit!

Uusi kaupunki -kollektiivi jatkaa työtä osallistavan suunnnittelun puolesta. Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun tuomaristoon kuuluvan japanilaisen arkkitehti Yoshiharu Tsukamoton yleisöluento käynnisti Uusi Kaupunki Studia Generalia-luentosarjan

Tsukamoton toimisto Atelier Bow Wow on tullut tunnetuksi perinteistä ajattelua haastavista arkkitehtuuriprojekteistaan. Bow Wown lanseeraama lähestymistappa behaviorology pyrkii ottamaan kokonaisvaltaisesti huomion ihmisten ja ympäristön vuorovaikutuksen, yhtä lailla ilmaston vaikutuksen kuin sosiaalisen käyttäytymisen, ja suunnittelemaan kaupunkeja nämä huomioiden.

Paneelikeskustelussa japanilaisen Tsukamoton puheenvuoro vertautui teollinen muotoilija Hannu Kähösen, kaupunkimuotoilija Mikko Kutvosen sekä Uusi Kaupunki -kollektiivin arkkitehti Hilla Rudangon esimerkkeihin Suomesta.

Tilaisuudessa käynnistyneen Uusi Kaupunki Studia Generalia -sarjan tavoitteena on syventää kaikkien kaupunkisuunnitteluun osallistuvien - arkkitehtien kuin asukkaiden, päätöksentekijöiden, yrittäjien ja kaupunkiaktivistien - uusiin suunnittelukeinoihin ja -ajatteluun liittyvää ymmärrystä ja osaamista.

Tapahtuma järjestettiin Helsingissä 25. toukokuuta ja video sisältää Yoshiharun yleisöluennon ja paneelikeskustelun, johon osallistuivat hänen lisäkseen Hannu Kähönen, Mikko Kutvonen ja Hilla Rudanko.

 • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

  Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

  Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Arkielämän taistelusignaalit eivät anna meille rauhaa

  Pitkien vapaiden jälkeen moni kokee arjen taisteluna.

  Vanhoissa lännenelokuvissa saapuvan ratsuväen tunnusmerkki oli signaalitorvi, mutta nykyajan soturin ympärillä on paljon erilaisia signaaleja varoittamassa ja ohjaamassa.

 • Avaruusromua: Muuttaako kulttuuri koneita vai koneet kulttuuria?

  Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita.

  Nykyinen tekniikka vaatii käyttäjältään enemmänkin tietoa kuin taitoa. Tietoa siitä, mitä täytyy tehdä ja missä järjestyksessä. Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita, uudenlaista osaamista. Kun taito korvautuu tiedolla, meidän suhteemme tekniikkaan muuttuu. Pelkän käytön osaaminen ei ole lainkaan yhtä hauskaa kuin tekeminen, kirjoittaa professori Timo Airaksinen. Avaruusromussa kuunnellaan poimintoja vuoden 2019 ulkomaisesta musiikista. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri