Hyppää pääsisältöön

Jani Parkkari: Älä sulje silmiäsi parisuhteen ongelmilta

Älä sulje silmiäsi parisuhteen ongelmilta
Älä sulje silmiäsi parisuhteen ongelmilta Kuva: Shutterstock oidipus

Mitä tiedät itsestäsi? Mitä aavistat puolisostasi? Mitä et halua tietää? Omanlaisensa vastauksen näihin kysymyksiin antaa antiikin Kreikan Oidipus-myytti.

Päässyt tarina unohtumaan? Ei se mitään, kerrataan. Oidipus kasvaa täysin erossa vanhemmistaan. Aikuisena Oidipus saa kuulla ennustajalta, että hän tulee surmamaan isänsä ja naimaan äitinsä. Välttääkseen karun kohtalonsa Oidipus päättää vaihtaa maisemaa ja tulee reissussa törmänneeksi vanhempiinsa, joita hän ei tunne.

Ennustus toteutuu. Isä pääsee hengestään ja äidistä tulee vaimo. Juuri Oidipuksen pyrkimys välttää kohtalonsa pakenemalla sinetöi kohtalon toteutumisen. Kun totuus lopulta paljastuu, äiti hirttää itsensä ja Oidipus puhkaisee silmänsä.

Synkästä tarinasta on lukuisia tulkintoja, mutta mielenkiintoisimman on esittänyt italialainen kirjailija Alberto Moravia. Hänen mukaansa Oidipuksen on täytynyt tietää, mitä hän teki. Mietitäänpä hetki. Jos itse saisit oraakkelilta ennustuksen, jonka mukaan tulet surmaamaan isäsi ja naimaan äitisi, etkö olisi aika pirun tarkka siitä, kenet surmaat ja kenet nait? Etenkin jos vaimosi voisi iän puolesta olla äitisi ja surmaamasi mies sinun isäsi? Etenkin jos he muistuttaisivat ulkonäöltä sinua? Eikö mahdollisuus edes juolahtaisi mieleesi?

Moravian mukaan Oidipus tiesi, mutta ei halunnut tietää. Hän kieltäytyi näkemästä jotain, minkä näki. Silmien puhkominen. Mikä voisikaan olla parempi rangaistus ihmiselle, joka kieltäytyy näkemästä?

Moravian tulkinta myytistä kuvastaa hyvin epäonnistunutta parisuhdetta. On nähty ongelma, mutta on haluttu olla näkemättä. On tiedetty, mutta oltu välittämättä. Puskettu eteenpäin. Eron hetkellä palataan taaksepäin. Oliko epäonnen siemen suhteessa jo alusta alkaen? Miksi en nähnyt sitä? Vai näinkö ja yritin olla näkemättä?

Tunne itsesi. Tämän muinaiskreikkalaisen mietelmän uskottiin olevan peräisin jumalalta. Sieltä se varmasti onkin. Parempaa elämänohjetta ei voi ihminen keksiä. Mutta julmahan se on kuin mikä. Peiliin on helppo vilkaista, mutta harva oman kuvansa äärelle koskaan kunnolla pysähtyy. On olevinaan kiire ja vähän kiinnostusta. Todellisuudessa peilikuva pelottaa. Oidipuskaan ei halunnut tuntea itseään, koska totuus – hänen oma halunsa äitiään kohtaan – oli liian kammottava.

Parisuhteet joutuvat kesälomalla koetukselle. Pitäisi olla hauskaa, mutta jokin hiertää. Sellaisen tuntee pihatuolissa herkemmin.

Mitä sinä et haluaisi myöntää? Mikä on elämässäsi se asia, minkä syvällä sisimmässäsi tiedät olevan pahasti pielessä? Eikö tule mitään mieleen? Monesti ihmiset tietävät enemmän kuin haluavat itselleen myöntää. Ja kun ajatus on kerran päähän iskostunut, sitä on mahdoton kitkeä pois.

Mutta tämänhän sinä jo tiedätkin.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus