Hyppää pääsisältöön

Jees poks pallinaama ja mitä näitä nyt oli

1980-luvun kuvia
1980-luvun kuvia Kuva: Yle/Hans Weckman ja Laura Pohjavirta 1980-luku

Ylen Kasari-Mega-Platina-Turbo-Timantti-Extra-Speciaali imee sinut suoraan 80 -luvulle - halusit tai et.

Nyt se Rubikin kuutio ja Trivial-pursuit nurkkaan kops! Kunto ei nimittäin nouse itsestään. Salihousut jalasta ja säärystimet ylös: Iltajumppa alkaa. Sitten soutulaite suhisemaan tai kuntopyörä rullaamaan - tietenkin kätevästi omassa olohuoneessa.

Discossa saattaa olla taas luvassa tiputanssia tai lambadaa. Vaikkei tässä mitään juppeja olla, vai ollaanko?

Auts-töks-töks.

Olkatoppaukset ojennukseen ja c-kasetti soimaan!

Kun olet lisännyt mustan huulipunan ja kuronut olkatoppaukset paikoilleen, on aika asettaa radiosta äänitetty C-kasetti (Junttisäpinää?) soimaan korvalappustereoista ja antaa kreppiraudan soida komeassa takatukassa.

Se o menox, sano Annie Lennox.

Tänä kesänä aikamatkaillaan 1980-luvulla monella Ylen kanavalla. Joku voi tarvita pientä päivitystä bodauksesta ja ralliautoilusta jo etukäteen. Nyt mokkapalat lautaselle, sillä pieni historiallis-yhteiskunnallinen pyörähdys tuolle kultaiselle vuosikymmenelle ei tehne pahaa kenellekään.

Meille, jotka olemme siellä myös eläneet, siivilöityy tuo vuosikymmen muistoihin sellaisin huvittuneisuuden ja vakavuuden sävyin kuin minkä ikäisen vinkkelistä olemme vhs-nauhurista takkatulivideota katselleet tai vaikkapa Kaurismäen tuotantoon tutustuneet.

Loiskuiko teillä vesisänky?

Lomamatka 80-luvulle ohjelmasarjaan valmistautuminen kannattaa aloittaa ihan kotona ympärille katsellen. Näkyykö mikroaaltouunia tai astianpesukonetta? Entä vesisänkyä?

Commodore 64 - suuren suosion suomalaisten keskuudessa saavuttanut kotitietokone myytiin käsistä heti ilmestymisensä jälkeen jouluna 1982. Musiikkia kuunneltiin C-kaseteilta, joihin nauhoitettiin lempikappaleita radiosta. Se oli muuten tarkkaa puuhaa. Yhden kasettini sivusta löytyi huolella punnittu kokonaisarvio ”Aika Very Good”. Televisiossa musiikkivideoita pyöritti 80-luvulla Hittimittari. Bändeistä varsinkin Dingo saavutti Suomessa ennennäkemättömän suosion.

Musiikkivideoiden esiinmarssi

Musiikkivideoiden historia alkaa jo aiemmin, mutta erityisesti 80 –luvulla niiden elokuvallisuus ja tarinallisuus avasivat tekijöille visuaalisen leikkikentän kaiken uuden kokeilulle. Teemalla pyörähtää käyntiin 14.6 ohjelmasarja ”Video Killed the Radio Star". Se kertoo kuuluisien musiikkivideoiden tekemisestä. Videoiden tekeminen 30 vuotta sitten ei ollut ihan niin helppoa kuin tänä päivänä kännykällä.

Paluu tulevaisuuteen 1983

80 -luvun äimistelyä voi jatkaa myös tällä twistillä: Miltä 1980-luku näyttäisi kuvitellusta tulevaisuudesta käsin? (esitetty Koulu-TVssä 1983)

Lomapaketti laiturin nokkaan