Hyppää pääsisältöön

Nokkonen - luonnon ilmainen superruoka

Nokkosia korissa.
Nokkosia korissa. Kuva: Yle/Rita Trötschkes nokkonen

Nokkonen on yksi suosituimpia villivihanneksia, josta voi valmistaa monenlaista terveellistä ruokaa. Kerääminen on syytä tehdä ennen kuin nokkonen kukkii.

1. Valitse sellainen nokkospaikka, joka ei ole autoteiden ja koiralenkkien varrella eikä esimerkiksi ulkohuussin tai vanhan kaatopaikan liepeillä. Keskellä niittyä kasvavat nokkoset ovat yleensä hyviä.

2. Laita vahvat kintaat käteen, jotta nokkonen ei polta käsiäsi. Kerää nokkoset varsineen ja leikkaa juuret pois.

3. Kerää kerralla koko korillinen, sillä kuivuessaan nokkoslehdet mahtuvat pieneen tilaan.

Voit myös kerätä nokkosesta uusia 5-10 sentin versoja ennen kuin nokkonen kukkii. Jos leikkaat nokkosta, voit kerätä uusia versoja koko kesän ajan.

Voit myös kerätä nokkosesta uusia 5-10 sentin versoja ennen kuin nokkonen kukkii. Jos leikkaat nokkosta, voit kerätä uusia versoja koko kesän ajan.

Nokkosia huuhdellaan
Nokkosia huuhdellaan Nokkosia huuhdellaan Kuva: Yle/Rita Trötschkes nokkonen

4. Huuhtele nokkosista pöly ja pikkuhyönteiset juoksevan veden alla pois. Vesi vähentää nokkosten poltetta, mutta käytä huuhtelussa käsineitä.

pestyt nokkoset
Pestyjä nokkosia pestyt nokkoset nokkosia

5. Levitä nokkosvarret sanomalehtien ja talouspaperin päälle valumaan.

6. Leikkaa nokkosvarret noin 20 sentin pituisiksi. Niputa 5-6 vartta kumilenkillä yhteen.

7. Ripusta kuivattavat niput esimeriksi hedelmäkorin reunoihin. Kiinnitä niput leipäpussin sulkijoilla.

nokkoset kuivuvat
Nokkosia kuivumassa nokkoset kuivuvat nokkosia kuivumassa

8. Vie teline ulos vaikkapa parvekkeelle, sillä tuoreiden nokkosten tuoksu on vahva. Voit kuivattaa nokkosnippuja myös saunassa.

9. Kun niput ovat täysin kuivuneita noin 2 päivän kuluttua, irrota lehdet ja murustele kuivuneet lehdet lasipurkkeihin. Varsia ei kannata käyttää, sillä ne maistuvat puumaisilta kuivuneina.

10. Käytä kuivattua nokkosta pitkin syksyä, talvea ja kevättä monenlaisiin ruokiin pinaatin tavoin. Kuivattu nokkonen sopii pataruokiin, ohukkaisiin, keittoihin, pirtelöihin, munakkaaseen tai esimerkiksi pestoon basilikan sijaista. Älä laita nokkosta liikaa, ettei ruoka maistu karvaalta.

Voit myös pakastaa nokkoset ryöpättynä. Ryöppäysaika on noin puoli minuuttia. Jäähdytä ryöpätyt nokkoset nopeasti keittämisen jälkeen.

Nokkosella on monenlaisia terveysvaikutuksia, koska se sisältää runsaasti lehtivihreää, rautaa ja hivenaineita. Tiesitkö, että nokkonen oli aikoinaan yksi Suomen tärkeimpiä kuitukasveja!

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.