Hyppää pääsisältöön

Parasta aikaa: Cheers, Sir Tom Jones

Tom Jones -keräilykortti
Tom Jones -keräilykortti Kuva: Yle / Juhani Kansi keräilykuva

Annos tiikerin karjuntaa, kylmiä väreitä ja kuumetta. Lusikallinen romanttisia silmäniskuja sekä kissan kehräystä. Rakkauden kuohuvaa kermaa ja hyppysellinen eksotiikkaa. Nostakaamme malja sir Tom Jonesille, 75 v.

Tom Jones BBC:n tv-ohjelmassa ensimmäisen singlensä Chills And Fever julkaisun huumassa

Walesin Tiikeri murisee yhä nuoret jellonat piiloon luoliinsa. Copycatit luikkivat häntä koipien välissä sängyn alle kasvamaan. Mestarilla riittää hittejä 1960-luvulta 2010-luvulle. "En minä voi lopettaa, eivät metsästäjät pysty minua pysäyttämään. Jatkan niin kauan kun minulla on ääneni", hän on sanonut. Ja se hänellä totisesti yhä on. Levyjä julkaistaan säännöllisesti ja taas kesäkuussa Tompan kiertue ulottuu Suomeen, Jyväskylän Sataman Yöhön.

Tie on kulkenut walesilaisen kaivoskylän, Pontypriddin hiilenmustista working men's -klubeista Las Vegasin kiintotähdeksi ja ympäri maailman. Eri sukupolvet ovat saaneet todistaa Jonesin elinvoimaisuutta, taipuisaa tulkitsijan lahjaa sekä showmiehen karismaa lukuisten musiikkityylien sekä menneisyyden ja nykypäivän duettokumppanien potpurissa.

Tom oli Elviksen esikuva. Tom on bluesia, soulia, swingiä, gospelia, kantria, iskelmää, rockia, dancea, funkya, poppia. Kun on riittävän taipuisa, voi syntyä monta kertaa uudelleen. Elämä on rikasta, haastavaa ja palkitsevaa. Kun uskaltaa kokeilla rajojaan, mieli venyy ja asettuu uusiin asentoihin.

On aika nostaa malja sankarille aidon Tom Jones -drinkin huumaamana. Maestro itse hyväksyi juoman, nautti sen miehekkäästi, otti reseptin ja tarjosi Helsingin keikkansa jälkeen eliksiiriä seurueelleen vuoden 1995 jääkiekon MM-huumassa. Olihan herran If I Only Knew -hitti Suomen maajoukkueen maalikoosteen tunnari.

Tom Jones Helsingissä 8.5.1995
Juhani Kansi ja Tom Jones Helsingissä 8.5.1995 Tom Jones Helsingissä 8.5.1995 Kuva: Yle / Juhani Kansi risto vuorensola

Minulla oli kunnia olla baarimestari ja drinkin kehittäjä. Tämä oli ovela kikka päästä tapaamaan diggaamaani artistia, osoittaa kunniaa leikkisästi itseäni ja hieman artistiakin ironisoimalla, sekä tietty: saada nimmari.

Sain sen vanhaan Panda-makeismerkin pop-korttisarjan keräilykuvaan, joka on sittemmin elänyt julkeasti omaa elämäänsä. Kiertänyt pyhät paikat Tomin kotikylässä, ilmestynyt baarien pöydille keekoilemaan ja katsomaan seurueiden naisia sillä silmällä, siunannut johdatusta kaivanneita artisteja ennen keikkaa, kuten vaikkapa Pauli Hanhiniemi, Aki Sirkesalo, Samuli Putro, Paleface, Honey B... sekä viattomia henkilöitä heidän merkkipäivänsä yhteydessä.

Tom Jonesin nimikirjoitus keräilykortissaTom Jones -keräilykortti
To Juhani, best wishes, Tom Jones Kuva: Yle / Juhani Kansi

Drinkin ainesosat kuvaavat kohteen syvintä olemusta ja ne liittyvät tähden tarinaan. Toki juoman tulee olla myös nautinnollinen. Siispä:

  • 2 osaa soultiikerin karjuntaa - bourbon whiskyä
  • 1 osa romantiikan kihelmöivää kutinaa - Italialaista Amaretto mantelilikööriä
  • 2 osa koskien kuohuntaa - kuohukermaa
  • Sekä ripaus yli rajojen valloittavaa eksotiikkaa - jauhettua muskottipähkinää
  • Ravistellaan shakerissa jäiden kera ja siivilöidään cocktail-lasiin, jonka reunalla rentoutuu pieni koristemerenneito

Kun juoman pohja häämöttää tipahtaa merenneito väistämättä drinkin kermaiseen kehtoon. Näin kävi myös Sir Tom Jonesille.

Cheers!

Tiukka liveversio vuodelta 2001 ison bändin kera Walesin pääkaupungissa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua