Tuskasteletko voikukkien valloittamaa pihaasi? Ei ehkä kannattaisi, sillä auringon väreissä hehkuva kasvi on terveellistä syötävää juuresta keltaiseen kukkaan asti.
Tiesitkö, että pihasi valloittanut rikkakasvi on syötävä herkku, josta voit käyttää kokkailujen raaka-aineeksi kaiken: lehdet, kukannuput, juuri puhjenneet kukat ja jopa juuren. Syöntijärjestyksellä on kuitenkin väliä. Hyvä muistisääntö villiyrttien keräämisessä onkin, että lehdet kerätään aina ennen kukkaa.
Voikukan lehdet kerätään keväällä ja alkukesällä ennen kukintaa. Lehtiä kannattaa kerätä joko käsin tai saksilla katkaisemalla 2/3 latvaosasta. Kukannuput kerätään, kun ne ovat lehtiruusukkeen keskellä maanrajassa, eivätkä keltaiset terälehdet vielä näy. Kukat poimitaan juuri puhjenneina, ja juuret syksyllä verson lakastumisen jälkeen tai aikaisin keväällä. Tällöin juurten vararavinnon määrä on suurimmillaan.
Lehdet ja kukannuput kannattaa poimia tuoreeltaan salaattiin. Salaattiin tai keittoihin voikukka kannattaa kerätä nuorena ja ehytlehtisenä. Halutessaan lehdistä voi poistaa lehden keskellä kulkevan lehtiruodin ennen sen lisäämistä ruokaan. Kukannupuista saa kivan ja erilaisen lisäkkeen ruoalle. Nopea pyöräytys pannulla öljyssä ja mausteeksi esimerkiksi ripaus suolaa, mustapippuria ja vaikkapa valkosipulia.

Voikukan keltaisista terälehdistä saa kauniin keltaista marmeladia kesäherkkujen makeuttajaksi. Voikukan juuria voi puolestaan keittää tai paahtaa uunissa lisäkkeeksi. Voikukan lehtiä ja juuria voi myös kuivattaa. Kuivattuja lehtiä voi hauduttaa esimerkiksi teeksi ja kuivatut juuret voi käyttää jauhettuna esimerkiksi jauhojen jatkeena leivonnaisten ja puurojen seassa.

Voikukan lehdissä on muun muassa A-, B- ja C- ja E-vitamiineja, kalsiumia, rautaa sekä flavonoideja. Nitraatteja voikukka sisältää vähemmän kuin viljellyt salaatit, sillä se ei ole nitraattien kerääjä. Alhainen verenpaine voi olla este voikukan syömiselle, muutoin voikukan syöminen on turvallista, kunhan muistaa kerätä voikukat puhtaalta alueelta.
Lue myös: Kuusenkerkkä – luonto lautaselle
Asiantuntija: Aira Kurikka, villiyrttikouluttaja, keruutuotetarkastaja
Lisää ohjelmasta


