Hyppää pääsisältöön

YleX:n henkilökunnan Kesäkumibiisi osui ritarihevin aallonharjalle: ”Oletin, että tämä lynkataan täysin”

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Vuonna 2003 Kesäkumibiisinä soi Mordor Boys -yhtyeen Peitä lohikäärme.

Radiomafiasta tuli YleX vuonna 2003. Uuden kanavan ensimmäinen Kesäkumibiisi ei ollut eturivin artistin esittämä tai edes lupaavan uuden bändin tekele, vaan YleX:n henkilökunnasta kootun Mordor Boys -yhtyeen fantasiateemainen rockbiisi Peitä lohikäärme. Bändin rumpali, YleX:n nykyinen ohjelmapäällikkö Tomi Saarinen sanoo, että vuoden 2003 ratkaisuun oli kaksi syytä.

- Toinen oli paniikki ja toinen sääli, Saarinen kertoo.

Kesäkumibiisin esittäjäksi kiinnitetty artisti perui osallistumisensa viime hetkellä, ja kampanjaa lanseerannut Jusu Lounela tarttui nopeasti lähimpään vaihtoehtoon. Ratkaiseva puhelu tuli automatkalla koripallotreeneihin.

- Jusu oli siinä kyydissäni, kun eräs tunnettu kotimainen artisti soitti ja sanoi, ettei hän saa biisiä aikaiseksi. Kevät oli jo pitkällä Kesäkumibiisin kannalta, enää ei ollut lunta maassa. Jusu katsoi mua ja kysyi, voisiko Mordor Boys tehdä Kesäkumibiisin, Saarinen kertoo.

Mordor Boys oli Saarisen, YleX:n Aamun Juha Lahden ja X-Ryhmässä silloin juontaneen Olli Juneksen vapaa-ajan harrastus. Kolmikko sävelsi Lahden kotona ritariaiheisia rock-kappaleita vitsillä. Kesäkumibiisi kasattiin viidessä tunnissa, eikä Saarinen pysty vieläkään kuuntelemaan sen sanoituksia nauramatta.

Kuinka olen tätä hetkeä odottanutkaa
Nyt tapamme jälleen kuunkierron jälkeen
Prinsessani, vain sinun käytettävissäs oon
, lauletaan Saarisen kirjoittamassa c-osassa.

- Oletin silloin, että tämä lynkataan ihan täysin ja yleisö ajattelee, että se on ihan super säälittävää toimintaa. Onneksi ihmiset tajusivat, ettemme mekään olleet täysin toisissamme, Saarinen sanoo.

Vuonna 2003:

YleX aloittaa toimintansa, Anneli Jäätteenmäki nimitetään pääministeriksi ja eroaa kaksi kuukautta myöhemmin, Suomessa on auringonpimennys.

Ritarihevin aallonharjalla

Mordor Boys osui ritariteemallaan hyvään saumaan. 2000-luvun alussa fantasia teki nousua. Ylellä pyöri larp-aiheinen nuorisodraama Siamin tytöt, ja myös Apulanta keikkaili kesän 2003 ritariasuissa. Power metal -yhtye Teräsbetoni solmi seuraavana vuonna levytyssopimuksen ja keräsi laajan fanikunnan fantasiapiireistä.

- Kyllä sitä jälkikäteen ajatteli, että olisiko meidän pitänyt jatkaa niin pitkään, että olisimme päässeet vaikka Euroviisuihin. Tämä oli klassinen tapaus, jossa bändi sai huippusuosion liian nopeasti, Saarinen nauraa.

Mordor Boys piti identiteettinsä salaisuutena mahdollisimman pitkään. Monet kuitenkin tunnistivat tutut juontajat lavalta YleXPopissa, vaikka yhtye esiintyi ritariasuissa ja peitti kasvonsa.

Musiikkipäällikkönäkin työskennellyt Saarinen on ollut mukana Kesäkumi-kampanjassa monessa eri roolissa. Jatkuvasti kehittynyt kampanja on nykyään näyttävämpi kuin koskaan.

- Olen vähän kateellinen näille artisteille, jotka pääsevät nyt tekemään Kesäkumibiisin. Meidänkin kappaleeseen olisi hienoa tehdä video, animoitu lohikäärme ja muuta, Saarinen sanoo.

Kuuntele Mordor Boysin Peitä lohikäärme alta!
Mordor Boys: Peitä lohikäärme

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Seuraa kumien tarinaa täältä! Juhannusaattona 19. kesäkuuta YleX soittaa kaikki Kesäkumibiisit Sofia Thurénin juontamassa 20-vuotisjuhlalähetyksessä klo 15–17.