Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tapio Wirkkala 100v pääkuva

Aarteenetsintä: Bolle

Tekniikka, jossa kaksi eriväristä, läpimitaltaan samansuuruista kappaletta liitetään yhteen niiden ollessa vielä kuumia, on nimeltään incalmo. Bolle -pullot ovat hurmaava esimerkki tästä tekniikasta.

Tapio Wirkkalan suunnittelema Bolle-pullo
Tapio Wirkkalan suunnittelema Bolle-pullo Kuva: Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö taidelasi

Tapio Wirkkala saapui Venetsian Muranoon vuonna 1965 ja perehtyi perusteellisesti Veninin lasitehtaan lasinvalmistusperinteeseen. Hänen mukautumiskykyään kuvaa hyvin se miten hän pystyi omaksumaan paikalliset työtavat ja ilmaisemaan itseään herkästi italialaisella lasilla. Maassa maan tavalla.

Tapio Wirkkalan suunnittelemat Bollet
Muranossa ollaan erikoistuttu värillisen lasin valmistukseen Tapio Wirkkalan suunnittelemat Bollet Kuva: Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö bolle-maljakoita

Jos sinulla on Bolle, tai tiedät missä sellaisen voi saada kameransa etsimeen, tai olet edes nähnyt joskus kapeakaulaisen kaunottaren, lähetä meille kuva tai kerro mikä väriyhdistelmä on sinusta upein.

Voit jakaa kuvasi (ja tarinasi) allaolevan lomakkeen välityksellä. Voit jakaa kuvasi myös Twitterin tai Instagramin välityksellä. Liitä silloin kuvasi tunnisteisiin #bolle ja #wirkkala100.

 • Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

  Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

  Suomi on sankarimuotoilijoiden maa, mutta yksi on ylitse muiden. Laatu, määrä ja kansainvälinen tunnettavuus tekevät Tapio Wirkkalasta muotoilijoiden kruunaamattoman kuninkaan. Uppoudu Tapio Wirkkalan maailmaan laajassa verkkoartikkelissa.

 • Tapio Wirkkala - monen materiaalin mestari

  Yle Areena juhlistaa Tapio Wirkkalan 101-v syntymäpäivää

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi huipentuu Wirkkalan 101. syntymäpäivänä 2.6.2016. Yle Kulttuuri on julkaissut Yle Areenassa henkilökuvan merkittävästä muotoilijasta.

 • Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!

  Aarteenetsintä herätti näkemään ja tunnistamaan Wirkkalaa

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi näkyi useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Moni heräsi nyt viimeistään huomaamaan miten voimakkaasti muotoilija on vaikuttanut suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Yle juhlisti Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivää keväällä aloittamalla aarteenetsinnän. Yhtenä tarkoituksena oli osoittaa Tapio Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana ja monen materiaalin mestarina.

 • Aarteenetsintä: postimerkit

  Oletko nuolaissut Wirkkalan postimerkkiä?

  Tapio Wirkkala voitti vuonna 1939 Olympiavuoden postimerkkikilpailun. Olympialaisia ei sitten tullutkaan, tuli sota. Mutta Wirkkala uusi voittonsa vuonna 1952, ja tällä kertaa merkit pääsivät myös käyttöön.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri