Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tapio Wirkkala 100v pääkuva

Aarteenetsintä: Finlandia Vodka

Tiedätkö mikä on tunnetuin suomalainen lasiesine? - Todennäköisesti Tapio Wirkkalan suunnittelema Finlandia Vodka -pullo.

Hartaasti ja huolella suunnitellun pakkauksen ideana on erottua satojen kilpailijoiden joukosta ja antaa mielikuva jääkylmästä juomasta.

Mallipiirros Tapio Wirkkalan Finlandia vodka taskumatista
Mallipiirros taskumattiin Mallipiirros Tapio Wirkkalan Finlandia vodka taskumatista Kuva: Yle / Henrik Leppälä mallipiirros

Pulloja suunniteltiin vuodesta 1969 aina vuoteen 1985. Koska jokaiseen vientimaahan piti suunnitella kyseisen maan määräysten mukainen pakkaus, erilaisia pulloja kertyi kymmeniä. Palkittuun lahjapakkaukseen kuului myös kaksi ryyppylasia.

Tapio Wirkkalan suunnittelemat vodkapullot
Finlandia vodkapulloja valmistettiin useassa koossa Tapio Wirkkalan suunnittelemat vodkapullot Kuva: Yle / Henrik Leppälä finlandiavodka

Pullon sanottiin luovan mielikuvia arktisuudesta, suomalaisuudesta ja luonnonläheisyydestä. Komea ja arvokkaan näköinen se onkin, ja siksi sillä on tyhjentyneenäkin jälkikäyttöä koriste-esineenä.

Onko näin myös sinulla? Tyhjiä tai täysiä, kerätään kuvia tänne sivulle, ja katsotaan huurtuuko näyttö.

Voit jakaa kuvasi (ja tarinasi) allaolevan lomakkeen välityksellä. Voit jakaa kuvasi myös Twitterin tai Instagramin välityksellä. Liitä silloin kuvasi tunnisteisiin #finlandia ja #wirkkala100.

Kommentit
 • Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

  Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

  Suomi on sankarimuotoilijoiden maa, mutta yksi on ylitse muiden. Laatu, määrä ja kansainvälinen tunnettavuus tekevät Tapio Wirkkalasta muotoilijoiden kruunaamattoman kuninkaan. Uppoudu Tapio Wirkkalan maailmaan laajassa verkkoartikkelissa.

 • Tapio Wirkkala - monen materiaalin mestari

  Yle Areena juhlistaa Tapio Wirkkalan 101-v syntymäpäivää

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi huipentuu Wirkkalan 101. syntymäpäivänä 2.6.2016. Yle Kulttuuri on julkaissut Yle Areenassa henkilökuvan merkittävästä muotoilijasta.

 • Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!

  Aarteenetsintä herätti näkemään ja tunnistamaan Wirkkalaa

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi näkyi useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Moni heräsi nyt viimeistään huomaamaan miten voimakkaasti muotoilija on vaikuttanut suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Yle juhlisti Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivää keväällä aloittamalla aarteenetsinnän. Yhtenä tarkoituksena oli osoittaa Tapio Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana ja monen materiaalin mestarina.

 • Aarteenetsintä: postimerkit

  Oletko nuolaissut Wirkkalan postimerkkiä?

  Tapio Wirkkala voitti vuonna 1939 Olympiavuoden postimerkkikilpailun. Olympialaisia ei sitten tullutkaan, tuli sota. Mutta Wirkkala uusi voittonsa vuonna 1952, ja tällä kertaa merkit pääsivät myös käyttöön.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri