Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tapio Wirkkala 100v pääkuva

Aarteenetsintä: Juhla

Tiesitkö, että luonnonaiheiden ohella Tapio Wirkkalan teosten lähtökohtana oli usein geometria.

Monet hänen esineistää koostuvat perusmuodoista. Juhla-lasin (alkuperäiseltä nimeltään Kartio) maljaosa  muodostuu pallosta, jalka sylinteristä ja kartiosta. Wirkkalan mukaan ”Kaikkein yksinkertaisimmat muodot vaativat eniten työtä."

Kaikkein yksinkertaisimmat muodot vaativat eniten työtä.

Wirkkala suunnitteli lasin alunperin Suomalaisen lasin 275-vuotisjuhlaa varten vuonna 1956, mutta sitä ei otettu kaupalliseen tuotantoon. Vuonna 1980 valmistettiin pieni tilaussarja. Ja nyt, Wirkkalan juhlavuonna, sitä on jälleen saatavilla rajoitettu erä.

Lasimuseon kokoelmasta Kartio-lasit
Kun skoolataan, Juhla-lasin helähdys on erityisen kaunis Lasimuseon kokoelmasta Kartio-lasit Kuva: Yle / Henrik Leppälä kartiot

Skoolataan Tapio Wirkkalan kunniaksi! Tai lähetä kuva ja kerro, minkä kunniaksi sinä haluat skoolata Juhla-lasilla.

Voit jakaa kuvasi (ja tarinasi) allaolevan lomakkeen välityksellä. Voit jakaa kuvasi myös Twitterin tai Instagramin välityksellä. Liitä silloin kuvasi tunnisteisiin #juhla ja #wirkkala100.

 • Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

  Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

  Suomi on sankarimuotoilijoiden maa, mutta yksi on ylitse muiden. Laatu, määrä ja kansainvälinen tunnettavuus tekevät Tapio Wirkkalasta muotoilijoiden kruunaamattoman kuninkaan. Uppoudu Tapio Wirkkalan maailmaan laajassa verkkoartikkelissa.

 • Tapio Wirkkala - monen materiaalin mestari

  Yle Areena juhlistaa Tapio Wirkkalan 101-v syntymäpäivää

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi huipentuu Wirkkalan 101. syntymäpäivänä 2.6.2016. Yle Kulttuuri on julkaissut Yle Areenassa henkilökuvan merkittävästä muotoilijasta.

 • Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!

  Aarteenetsintä herätti näkemään ja tunnistamaan Wirkkalaa

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi näkyi useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Moni heräsi nyt viimeistään huomaamaan miten voimakkaasti muotoilija on vaikuttanut suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Yle juhlisti Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivää keväällä aloittamalla aarteenetsinnän. Yhtenä tarkoituksena oli osoittaa Tapio Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana ja monen materiaalin mestarina.

 • Aarteenetsintä: postimerkit

  Oletko nuolaissut Wirkkalan postimerkkiä?

  Tapio Wirkkala voitti vuonna 1939 Olympiavuoden postimerkkikilpailun. Olympialaisia ei sitten tullutkaan, tuli sota. Mutta Wirkkala uusi voittonsa vuonna 1952, ja tällä kertaa merkit pääsivät myös käyttöön.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri