Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tapio Wirkkala 100v pääkuva

Aarteenetsintä: WIR

Tapio Wirkkala suunnitteli sarjatuotantoon n. 100 erilaista valaisinta vuosina 1959-1961. Ne kaikki perustuvat hänen suunnittelemaansa opaalilasiseen hehkulamppuun.

Tapio Wirkkalan suunnittelema Wir-lamppu
Tapio Wirkkalan suunnittelema Wir-lamppu Kuva: Yle / Henrik Leppälä wir-lamppu

Vuonna 1959 suunniteltu WIR-polttimo uudisti ajattelua valaisimen muotoilussa. Yksinkertaista, eleganttia ja kauniisti valaisevaa hehkulamppua ei tarvinnut piilottaa kuvun taakse.

Tapio Wirkkalan suunnittelemat Wir-lamput
Tapio Wirkkalan suunnittelemat Wir-lamput Kuva: Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö wir-lamput

Lamppu oli heti menestys ja vuonna 1960 Wirkkala palkittiin Grand Prix –palkinnolla Milanon XII Triennalessa. Lamppu on edelleen myynnissä, nykyisin LED-polttimolla varustettuna.

Kuvaa WIR-lamppusi, jaa kuva kanssamme ja kerro millaisia huoneita se on valaissut. Tai bongaa WIR jostain julkisesta tilasta.

Voit jakaa kuvasi (ja tarinasi) allaolevan lomakkeen välityksellä. Voit jakaa kuvasi myös Twitterin tai Instagramin välityksellä. Liitä silloin kuvasi tunnisteisiin #wir ja #wirkkala100.

 • Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

  Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

  Suomi on sankarimuotoilijoiden maa, mutta yksi on ylitse muiden. Laatu, määrä ja kansainvälinen tunnettavuus tekevät Tapio Wirkkalasta muotoilijoiden kruunaamattoman kuninkaan. Uppoudu Tapio Wirkkalan maailmaan laajassa verkkoartikkelissa.

 • Tapio Wirkkala - monen materiaalin mestari

  Yle Areena juhlistaa Tapio Wirkkalan 101-v syntymäpäivää

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi huipentuu Wirkkalan 101. syntymäpäivänä 2.6.2016. Yle Kulttuuri on julkaissut Yle Areenassa henkilökuvan merkittävästä muotoilijasta.

 • Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!

  Aarteenetsintä herätti näkemään ja tunnistamaan Wirkkalaa

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi näkyi useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Moni heräsi nyt viimeistään huomaamaan miten voimakkaasti muotoilija on vaikuttanut suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Yle juhlisti Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivää keväällä aloittamalla aarteenetsinnän. Yhtenä tarkoituksena oli osoittaa Tapio Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana ja monen materiaalin mestarina.

 • Aarteenetsintä: postimerkit

  Oletko nuolaissut Wirkkalan postimerkkiä?

  Tapio Wirkkala voitti vuonna 1939 Olympiavuoden postimerkkikilpailun. Olympialaisia ei sitten tullutkaan, tuli sota. Mutta Wirkkala uusi voittonsa vuonna 1952, ja tällä kertaa merkit pääsivät myös käyttöön.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri