Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Asyra-mittaaja: Uuteen mittaukseen ei olisi kannattanut mennä vielä seuraavalla viikolla

Öljy, avokado ja sardiinit.
Asyra-mittaaja suositti ruokavalioon mm. öljyjä ja sardiineja. Öljy, avokado ja sardiinit. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Kahden Asyra-mittauksen tulosten poikkeavuutta selittää liian nopea uudelleenmittaus, toteaa Asyra-terapeutti Kari Vaartio.

Kari Vaartio teki tämän jutun toimittajalle jälkimmäisen Asyra-mittauksen, jonka perusteella laadittu lista yksittäisistä ravinteista poikkesi kokonaan ensimmäisen testin vastaavasta listasta. Ainoa yhteinen nimittäjä oli Omega3-rasvojen ryhmänimi.

Listalle päässeet ravinteet ovat asiakkaan saaman paperin mukaan sellaisia, joihin liittyy vaje tai lisäsaanti on suositeltavaa.

Ensimmäinen mittaus Toinen mittaus
Amylaasi ALA
Antioksidantti Argiini
Aspartaamihappo B1-vitamiini
C-vitamiini B2-vitamiini
D-vitamiini B6-vitamiiini
EPA / Omega3 Karnitiini
E-vitamiini Koboltti
Gammalinoleenihappo Kromi
Invertaasi Omega3
Jodi Treoniini
Kalium Tyrosiini
Leusiini  
Ravintokuituja  
Tauriini  
Ubikinoni  
Öljyä
Se, että saat kaksi erilaista tulosta, kuuluu tähän mittaustekniikkaan.― Kari Vaartio

Vaartion mukaan mittauksen toistaminen jo viikon kuluttua ensimmäisestä mittauksesta edesauttoi sitä, että tulokset ovat erilaisia.

- Se, että saat kaksi erilaista tulosta Asyrasta, kuuluu tähän mittaustekniikkaan.

Vaartio selostaa, että kuhunkin mitattavaan aineeseen, vaikkapa rasvahappoon, liittyy tietty sähkömagneettinen värähtelytaajuus. Mittauksessa tutkitaan reaktioita, joita saadaan aikaan ärsyttämällä kehoa aineen taajuudella.

Asyra-mittalaite
Asyra-mittalaite. Asyra-mittalaite Kuva: Kari Vaartio kuningaskuluttaja

- Kun sun keho vastaanottaa tätä aineen informaatiota, se tavallaan hetkellisesti täyttää sen kolon joka kehossa on, sanoo Vaartio.

- Esimerkiksi jos sinulla on vajetta jostain aineesta, mittaustulos saadaan aikaan niin, että elimistö ottaa vastaan aineen värähtelytaajuutta eli informaatiota.

Koska laitteen lähettämä informaatio näkyy kehossa jonkin aikaa, ei mittauksen nopea toistaminen anna samanlaista tulosta, sanoo Vaartio.

- Se vaihtelee neljästä kuuteen viikkoon, milloin mittaus kannattaa tehdä uudestaan.

Sukua homeopatialle

Jos Asyra-mittausten luotettavuus mietityttää, niin Vaartion mukaan tueksi ei löydy koululääketieteen kriteerit täyttävää näyttöä.

Tueksi ei löydy koululääketieteen kriteerit täyttävää näyttöä.

Asyra-mittari ei ole virallinen terveydenhuollon laite. Suomessa terveydenhuoltoa valvova Valvira ei valvo niiden käyttöä.

Samuel Hahnemann
Samuel Hahnemann on homeopatian oppi-isä. Samuel Hahnemann Kuva: Wikipedia kuningaskuluttaja

Asyra –mittaus perustuu Vaartion mukaan samankaltaiseen tekniikkaan kuin mitä käytetään homeopatiassa.

Vaartio kertoo käyneensä sekä Englannissa että Saksassa opiskelemassa Asyra-laitteiden toimintaa. Hänen mukaansa moni lääkäri maailmalla käyttää Asyraa hoitojen apulaitteena.

Vaartio sanoo, että Saksassa saatujen kokemusten mukaan Asyra on tuottanut hyödyllistä lisätietoa esimerkiksi tutkimusten suuntaamiseen ja tulokset ovat olleet linjassa laboratoriolöydöksiin.

Tuloksissa ei huolestuttavaa

Vaartion mukaan toimittajalle tehdyssä jälkimmäisessä Asyra- mittauksessa ei ole mitään ”varsinaisesti huolestuttavaa”.

Mikä selittää sen, että laboratoriokokeessa jodin saantini todettiin riittäväksi, vaikka ensimmäisessä Asyra-mittauksessa todettiin jodivaje, joka ”heikentää kehosi toimintaa”?

Vaartion mukaan ensimmäisen Asyra-mittauksen antama lukuarvo 43 viittaa hyvin pieneen jodi-vajeeseen, ei puutostilaan. Siksi virtsakokeen normaaliarvossa ei ole mitään kummallista.

Asyra ei mittaa ainesten määrää, vaan tasapainoa.

Hän korostaa, että Asyra ei mittaa ainesten määrää, vaan tasapainoa, eikä tulokset ole siksi suoraan vertailukelpoisia laboratoriokokeisiin.

Sittenkin yhteneväisyyttä

Ensimmäisen Asyra-mittauksen tekijä toteaa minulle sähköpostitse, että molempien mittausten tuloksissa ja niistä tehtävissä johtopäätöksissä on itse asiassa paljon yhteistä liittyen aminohappojen tasapainoon ja rasvojen sekä sokerien aineenvaihduntaan, vaikka yksittäiset esiin nostetut nimikkeet poikkeavat toisistaan.

Mittaajan mukaan keho muuttuu joka päivä esimerkiksi riippuen ravinnosta, ja mittaustulokseen vaikuttaa moni ulkoinen tekijä, kuten liikunta, uni, stressi ja alkoholi.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.