Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

HCA-laitteen valmistaja: Tulokset ovat ihan samanlaiset

Toimittaja terästää vettä sitruunalla.
HCA-mittaaja suositteli juomaveden terästämistä sitruunalla. Toimittaja terästää vettä sitruunalla. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Toimitusjohtaja Sinikka Sepponen HCA-laitteita valmistavasta HCA Health Concept Oy:stä on sitä mieltä, että kahdessa HCA-mittauksessa saatiin lopputulokseksi ”ihan samanlaiset raportit”.

Jutun toimittaja kävi kaksi kertaa peräkkäisinä viikkoina HCA-mittauksessa, jossa selvitetään mm. vitamiinien lisätarpeita.

Mittauksen koosteraportti nostaa esiin "vähintään kohtuulliset poikkeamat", joihin kannattaa yrittää vaikuttaa esim. ruokavaliota muuttamalla.

Ensimmäisen mittauksen koosteraportissa vähintään ”kohtuullisia poikkeamia” on 12, toisessa raportissa 9. Samoja näistä poikkeamista on kuusi kappaletta. Siis puolet ensimmäisen raportin osumista tippui pois toisessa mittauksessa ja tilalle tuli kolme uutta.

Ensimmäinen mittaus Toinen mittaus
Ohutsuolen peristalttinen toiminta -
Ohutsuolen imeytymistoiminta Ohutsuolen imeytymistoiminta
Pii Pii
B1-vitamiini -
E-vitamiini -
K-vitamiini K-vitamiini
Treoniini -
Lyijy Lyijy
pH pH
Kollageeni -
Ihon kuivuminen -
Ihon hilseileminen Ihon hilseileminen
- Kupari
- Pepsiinin eritys
- Sinkki

Sinikka Sepponen, jos ensimmäisen raportin mainitsemista seikoista puolet puuttuu jälkimmäisestä raportista, voiko tuloksia pitää samoina?

Tärkeimmät asiat ovat ihan samat,― Sinikka Sepponen, HCA Health Concept Oy

- Keho muuttuu, sinähän olisit kuollut jos se ei muuttuisi! Tärkeimmät asiat ovat ihan samat, vastaa Sepponen.

Mittaustulosten eroihin on hänen mielestään luonnollisia selityksiä.

- Siellä on pepsiinin eritys, joka liittyy siihen mitä olet syönyt. Et varmaan syö samaa joka päivä.

Kupari alenee flunssan takia

Sepposen mukaan osa poikkeamista on parantunut mittausten välillä. Hän arvelee, että vain jälkimmäiseen koosteeseen nousseet kuparin ja sinkin alenemat voivat johtua flunssasta tai sellaisen itämisestä.

Osa poikkeamista on parantunut mittausten välillä.

B1-vitamiinin eroja hän selittää sillä, että vesiliukoisen B1-vitamiinin pitoisuus voi vaihdella elimistössä nopeasti riippuen ravinnosta.

Lääketieteen ammattilaisten mukaan terveyden kannalta olennaisen B1-puutoksen syntyminen vie kuitenkin tavallisesti ainakin viikkoja saannin lakkaamisesta.

Vain ensimmäinen raportti nosti esiin ohutsuolen peristalttisen toiminnan, ja tämä voi selittyä eroilla testipäivien ruokailuissa, selittää Sepponen.

Lyijyä ei löydy laboratoriossa

HCA-mittaus
Anu Hynninen (oik) tekee HCA-mittausta toimitusjohtaja Sinikka Sepposelle. HCA-mittaus Kuva: Mia Taskinen kuningaskuluttaja
Lääkäriasema Diacorin veri- ja virtsakokeeni osoittivat alle mittausrajan menevää lyijyarvoa. Molemmissa HCA-mittauksissa lyijyarvo osoitti kuitenkin ”kohtuullista” poikkeamaa.

Onko uskottavaa, että HCA havaitsee lyijypoikkeamia elimistössäni, jos laboratoriolaitteet eivät kykene havaitsemaan lyijyä ollenkaan?

- Kyllä. Tämä (HCA) mittaa sähköenergialla, eli sieltä löytyy heikko vastasignaali. Mutta se ei tee missään tapauksessa diagnoosia, sanoo Sepponen.

Hänen mukaansa HCA:n lyijyhavainto ei kerro vaarallisesta altistuksesta.

Vertailua verikokeeseen Saksassa

Sepposen mukaan HCA-menetelmän luotettavuutta on tutkittu laajasti Saksassa. Siellä HCA:n antamia tuloksia on verrattu samoista henkilöistä otettuihin laboratorionäytteisiin.

Sepposen mukaan laboratoriokokeiden ja HCA:n antamien tulosten välillä on havaittu 92-prosenttinen vastaavuus Saksassa.

Selostusta saksalaistutkimuksesta ja sen tuloksista ei kuitenkaan minulle anneta.

Yksityiskohtaista selostusta kyseisestä tutkimuksesta ja sen tuloksista ei kuitenkaan minulle anneta.

- Se on meidän liikesalaisuus. Niitä käytetään ainoastaan meidän laitteen edelleen kehittämiseen, sanoo toimitusjohtaja Sepponen.

HCA-laitteet kootaan Suomessa niitä myyvän HCA Health Concept Oy:n toimesta.

HCA-mittari ei ole virallinen terveydenhuollon laite. Suomessa terveydenhuoltoa valvova Valvira ei myöskään valvo HCA-mittarien käyttöä.

HCA-laite toistaiseksi hyllyllä

Ensimmäinen toimittajaan kohdistunut HCA-mittaus tehtiin Foreverin kuntosalilla Helsingissä.

Forever-ketjun toimitusjohtaja Mikko Mustala toteaa, että tulosten yksityiskohtainen ruotiminen kuuluu mittalaitteen valmistajalle.

Hän muistuttaa, että ihmiskehon sähköisiin mittauksiin voi liittyä voimakkaita heilahteluja monessa menetelmässä.

Forever-ketju odottaa laitteen toimittajalta lisää selvitystä HCA:n luotettavuudesta.

- Esimerkiksi runsas vedenjuonti muuttaa kehon koostumuksen mittaustulosta, ja tällainen mittari on käytössä ihan lääkäreillä.

Forever-ketju on hankkinut HCA-mittareita 20 kappaletta. HCA-mittaukset eivät ole kuitenkaan juuri nyt aktiivisessa markkinoinnissa. Tämä johtuu kahden lääkärin mittaustapaa kritisoivista kommenteista.

Toimitusjohtaja Mustalan mukaan Forever-ketju odottaa laitteen toimittajalta lisää selvitystä HCA:n luotettavuudesta.

- Jos se tutkimus tulee ulos ja sillä näytetään luotettavasti, että tämä on luotettava tutkimusmenetelmä, niin sitten koemme, että mittauksia voidaan jatkaa.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.