Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Lomamatka 80-luvulle pääkuva

Jupit: Marko, Eetu, Monica ja Jane

Marko, hänen poikansa Eetu ja Jane ja Monica poseeraavat fanijulisteessa.
Marko, Eetu, Jane ja Monica. Marko, hänen poikansa Eetu ja Jane ja Monica poseeraavat fanijulisteessa. juppien julistekuva.

Trans Amiin pakkautuvat jupeiksi stailatut Monica Espoosta, Marko ja Eetu Mikkelistä sekä Jane Seinäjoelta. He muodostavat aika uskottavan uusioperheen, jota voisi verrata vaikkapa Al Bundyn perheeseen tv-sarjassa Pulmuset.

Marko ja Eetu katsovat toisiaan velmuillen.Marko ja Eetu puettuina 80-luvun sotisopaan.
Marko ja Eetu. Kuva: Yle/Laura Pohjavirta

Marko on 45-vuotias kunnossapitomestari Mikkelistä ja Eetu on hänen poikansa. Marko sanoo, että kaikki tärkeä hänen elämässään tapahtui 80-luvulla.
- 80-luvulla tuli käytyä kaikki tärkeimmät koulut rippikoulusta armeijaan. Silloin kasvoin aikuiseksi, ja elämääni tuli kaikki sen mukanaan tuomat kommervenkit, Marko muistelee.
80-lukua pidetään kuluttamisen vuosikymmenenä, mutta Markon elämässä se ei juuri näkynyt.
- Äitini oli kolmen lapsen yksinhuoltaja ja teki töissä puolikasta päivää, että sen voi ymmärtää, ettei siinä Amerikan autoja tenaville osteltu. Kun muutin kotoa pois, sain mukaani vaatteet ja vanhan kahdentoista tuuman mustavalkotelkkarin. Siinä oli kaikki.
Mutta tyylistä ei tingitty.
- Oli pitkät mustat hiukset ja kaiken maailman koruja ranteet täynnä. Jos mulle tulisi työnhakija sen näköisenä, mitä itse olin silloin 80-luvulla, niin pitkään harkitsisin, että ottaisiko tuota töihin, vaikka hakijalla olisi millaiset meriitit takanaan.
Markoa on aina kiinnostanut kaikki moottorilla käyvät esineet moottorisahasta helikopteriin. 80-luvulla hän unelmoi amerikanraudasta, mutta ensimmäiseksi omaksi autoksi valikoitui klassinen Datsun 120Y.
- Totta kai me kuolattiin Amerikan autojen perään, mutta eihän meillä ollut mitään realiteettia sellaisia itselle saada.
Lomamatka 80-luvulle -sarjassa Markon unelma toteutuu, sillä juppien uusioperheen auto on legendaarinen Trans Am.
Markon blogi

Jane näyttää voitonmerkkejä poseeratessaan ennen stailausta 80-luvun asuun.Jane 80-luvun asussaan.
Jane. Kuva: Yle/Laura Pohjavirta

Jane on energinen ja itsevarma cheerleader Seinäjoelta.
- Olen urheilullinen ja hyvin aktiivinen, koko ajan johonkin suuntaan menossa, 18-vuotias Jane kertoo.
Jane valmentaa kuutta cheerleader joukkuetta. Sen lisäksi hän käy salilla ja harrastaa laulamista.
- Mä oon aina tykännyt esiintyä. Mua ärsyttää yli kaiken sellaiset ihmiset, jotka sanoo, että "sä haluat vaan olla julkkis". Mä vaan oon aina tykänny olla joka paikassa esiintymässä. Tenavasta lähtien mä olen unelmoinut, että pääsisin näyttelemään Salkkareihin, mutta saa nyt nähdä, että mihinkä tässä joutuu.
Janella ei ole omia muistikuvia 80-luvulta, mutta joitain 80-luvun vaikutteita hän on perinyt vanhemmiltaan.
- Ensimmäisenä tulee mieleen musiikki, kaikki nää Popedat, Eppu Normaalit ja mitä näitä nyt on. Ja värit ja olkatoppaukset, kun niistä on kotona puhuttu paljon. Ja silloin oli vielä käsittääkseni markat käytössä. Puhelimet oli silloin huonoja, ei ollut mitään iPhonea. Haluan testata, että kuinka pitkään selviän ilman iPhonea ja Facebookin ihmeellistä maailmaa. Janen blogi

Monica kuvassa ennen stailaustaMonica kuvassa jälkeen stailauksen
Monica. Kuva: Yle/Laura Pohjavirta

Monica - ystävien kesken Mona - on 48-vuotias neljän lapsen äiti ja taksiyrittäjä Espoosta. Oikea 80-luku meni hänellä töitä paiskiessa.
- Mulla jäi osittain 80-luku elämättä, koska mä silloin 16-vuotiaana ostin ensimmäisen oman asunnon ja tein neljää työtä, Monica muistelee.
Reipas työnteko vaati lopulta veronsa. Kiloja kertyi niin paljon, että hän mökkiytyi.
- Ne kilot toi mulle muurin eteen. Viimeiset vuodet mä olin vaan kotona, en suostunut lähtemään mihinkään. Työpaikka oli ainut missä mä kävin.
Lopulta Monica otti itseään niskasta kiinni ja laihdutti kahdeksassa kuukaudessa yhden ihmisen verran kiloja pois.
- Mä oon laihtunut enemmän kuin mitä mun 12-vuotias poika painaa. Mä oon saanut terveemmän elämän, ja samalla mä olen saanut itselleni takaisin mun itseluottamukseni. Mä olen tavallaan uudestisyntynyt.
80-luvun lomamatkalle hänellä on vain yksi toive.
- Koska mä olen taksiautoilija, niin minusta olisi aivan ihana päästä ajamaan niitä 80-luvun autoja. Tulisi hauiskääntöä, kun autoissa ei ole ohjaustehostimia eikä mitään ilmastointeja. Olen 80-luvulla harrastanut rallia, ja sen 80-luvun fiiliksen mä haluaisin takaisin.
Monican toive toteutuu paremmin kuin hän ehkä itse uskaltaa toivoakaan.
Monican blogi

 • Lomamatka 80-luvulle: Ladan kesä

  Ladan kesäloma jatkui kiireisenä.

  "Vain kerran, kun kävimme ostoksilla Ikeassa, se päästi sisälle pienen savupilven." Millainen kesä oli palkinto-Ladalla Nisusten matkassa?

 • Lomamatka 80-luvulle: Suomen kasarein kampaus on tässä!

  Voiko tämän kasarimpi enää hiuskuontalo olla?

  Kaikkien aikojen #kasarikesä on täällä! Sen kunniaksi Hittimittari-idoli Mikko Alatalo valitsi Suomen kasareimman kampauksen jakamienne kasarimuistojen joukosta. Lue Mikon perusteet voittajakuvan valintaan. Voiko tämän kasarimpi enää hiuskuontalo olla?

 • Lailan matkapäiväkirja

  Purjelautailua ja never ending ketchup!

  Olen jostain syystä aina tykännyt 80-luvun musiikista ja kuuntelen vanhempieni nauhoittamia C-kasetteja automatkoillani. Muistan että yksi ensimmäisistä minua sykähdyttäneistä kappaleista oli Tina Turnerin -Private Dancer, jonka kuulin radiosta 11-vuotiaana kesämökillä. Tätä blogia kirjoittaessani inspiroidun viime kesän fiiliksiin, kuuntelemalla 80-luvun parasta musiikkia, kuten Michael Jacksonin -Thrilleriä, Nenan -99 Luftbaloonsia ja Cyndi Lauperin -Girls Just Want To Have Fun -biisiä.

 • Mikan matkapäiväkirja

  Kuolisin ylläni Elinan villapaita, nuuhkaisin sitä salaa...

  Seuraa kirjailijanurasta haaveilevan Mikan tajunnanvirtaa suoraan 80-luvun sieluun saakka.