Hyppää pääsisältöön

Kaikki taiteen harrastajat eivät halua ammattilaisiksi

Moni taiteen harrastaja unelmoi voivansa tehdä taidetta työkseen, mutta moni tahtoo säilyttää sen tärkeänä harrastuksena. Tämä oli lähtökohta kesäsarjalle Intohimona taide, joka nähtiin kesällä 1999. Sen tekeminen oli sukellus toisenlaiseen Suomeen ja tutustutti useisiin ihmisiin, jotka tekivät omaa taidettaan täysin omilla ehdoillaan, ainoana motiivinaan palava halu.

Haastateltavamme jakautuivat kahteen ryhmään: niihin, joilla taiteen tekemisestä ei tullut ammattia työuran ja perheen estettyä sen ja niihin, jotka halusivat ehdottomasti pitää oman taiteensa vapaana ammattilaisuuden ikeestä.

Jorma Hellströmin naama on useille suomalaisille tuttu monien tv-sarjojen ja elokuvien pikkurooleista. Vakavissaan teatteria harrastava Hellström on näyttelijäperheen lapsi, joka ei koskaan halunnut näyttelemisestä itselleen ammattia, vaikka onkin panostanut vahvasti teatteriharrastukseensa.

Jyväskyläläinen viheltäjä Irma Vehmaskoski julkaisi 1990-luvun lopussa muutaman omakustannesinglen ja keikkaili ahkerasti. SIlti hänkään ei haaveillut ammattimaisesta viheltäjän urasta.

Harrastajateatteri on aina ollut Suomessa suosittua. Vihtiläinen Sampo Harju oli innokas nuorisoteatterilainen, jonka kesät koulupoikana kuluivat kesäteatterinäytelmien lavalla.

Kehitysvammainen Tomi Tuominen kirjoitti vaimolleen Susannalle rakkausrunoja ja teki hänelle lauluja. Hän oli myös innokas videokuvauksen harrastaja.