Hyppää pääsisältöön

Taistelu Sinjarista

Tarkkampujat tähtäävät kohteeseen muurin takana
Tarkkampujat tähtäävät kohteeseen muurin takana Kuva: all rights reserved ©niklas meltio ulkolinja: päiväkirja pimeästä

Kranaatinheittimien ammukset putoilevat sattumanvaraisesti tukikohdan lähelle, joskus sen katolle. Hätää ei ole, katto kestää niin kauan kuin vastapuoli ei tulita 120 mm kranaatinheittimillä. Seinässä olevasta aukosta näkee alas kadulle, joka erottaa kurditaistelijoiden asemat ääri-islamilaisten ISIS-joukkojen asemista. Sala-ampujien luodit ujeltavat läheltä ohi. Kurditaistelijat yrittävät paikallistaa ISISin snipereitä, mutta he ampuvat huoneiden sisältä, eikä aseiden suuliekkejä voi nähdä.

Elokuussa 2014 ISIS vaItasi jesidien asuttaman Sinjarin Luoteis-Irakissa. Valtauksesta tuli joukkomurha, tuhannet ihmiset pakenivat vuorille, ääri-islamilaiset kaappasivat satoja jesidinaisia, joista monet myytiin seksiorjiksi, monet surmattiin raa´asti.

Strategisesti tärkeä Sinjar

Tammikuussa kurdien Peshmerga-joukot saivat vallatuksi sillanpääaseman Sinjarissa. Sinjar on tärkeä kaupunki, koska sen kautta kulkee ISISin huoltoreitti Syyrian Raqqasta Irakin Mosuliin.

”Tätä kautta ISISin taistelijat ajavat Raqqasta Mosuliin kolmessa tunnissa. Jos onnistumme katkaisemaan tämän tien, he joutuvat kiertämään aavikon kautta ja matkasta tulee pitempi ja vaikeampi”, sanoo komentaja Halo Sinjarissa, Peshmergojen etulinjassa.

Tarkkampujat muurin takana
Tarkkampujat muurin takana Kuva: all rights reserved ©niklas meltio ulkolinja: päiväkirja pimeästä

Kurdeilla yhteinen vihollinen

Sinjarin ulkopuolella olevalta vuorelta näkee, miten pientä osaa kaupungista kurdit toistaiseksi pitävät hallussaan. Kaupunkiin johtavan tien varret ovat täynnä palaneita autonromuja ja omaisuutta, jonka jesidit joutuivat jättämään paetessaan henkensä edestä kaupunkiin vyöryviä ISIS-joukkoja. Kranaattisade yltyy lähempänä kaupunkia.

Kurdeille taistelu Sinjarista on tärkeä, ei vain ISISin huoltoreitin häiritsemisen takia. ”Tämä on ensimmäinen kerta kun kaikki kurdipuolueet taistelevat yhdessä vihollista vastaan”, sanoo komentaja Halo.

PUK, PDK, PKK, YPG, YPJ, HDP – kurdipuolueiden ja niiden yksityisarmeijoiden nimiluettelo on pitkä, komentaja Halo on Pohjois-Irakin PUK:n miehiä. Sinjarissa etulinjaa vartioiva Araz Herkî kuuluu samaan puolueeseen ja on kotoisin Akresta, Irakin kurdistanista. 23-vuotias nuori mies liittyi Peshmergoihin kolme vuotta sitten, kotiin jäi neljä veljeä, viisi sisarta ja isä, entinen Peshmerga.

”Elän Peshmergana ja kuolen Peshmergana. Tämä on minun elämääni.”

Viha arabeja kohtaan kasvaa

Fallah ja Fariz ovat jesidejä. Heille etulinja on erilainen, henkilökohtaisempi, sillä heidän kotinsa ovat ISISin valvomalla puolella kaupunkia. He pakenivat etenevää ISISiä, mutta palasivat takaisin, etulinjaan.

”Elän Peshmergana ja kuolen Peshmergana. Tämä on minun elämääni.”

Sinjarissa kurdit ja jesidit pitävät paikallisia ”arabeja” osasyyllisinä siihen, että ISIS niin helposti pääsi valtaamaan kyliä ja kaupunkeja. Sotilaat näyttävät ovea johon on maalattu: ”SUNNIARABEJA”.

”Tämä on Daiishia (ISISin arabiankielinen nimi) varten”, sotilas sanoo. Hänen mielestään talon arabiperhe on auttanut vihollista ja pettänyt jesidit ja kurdit. Kasvava viha ja epäluulo repivät erilleen kurdeja ja arabeja, sunnimuslismeja, jotka ennen asuivat naapureina kaikessa rauhassa.

Pilvisellä säällä ei tipu pommeja

Kuvaan Sinjarissa tammikuussa. Talvipäivät ovat kylmiä, erityisesti silloin kun ei ole aurinkoista. Ruokana on papuja ja riisiä tomaattikastikkeessa, vain joskus harvoin kastikkeeseen eksyy kananpaloja. Päivät toistuvat samanlaisina, sala-ampujat tulittavat, kranaattien ääni kaikuu laaksossa.

Amerikkalaisten johtaman liittoutuman koneet pommittavat tavallisesti ISISin asemia aamuisin, mutta tänään on pilvistä, joten koneet eivät tule. Tämä tiedetään myös rintamalinjan toisella puolella.

Kello kymmeneltä ISIS aloittaa hyökkäyksen tulituttamalla Doshkalla, venäläisvalmisteisella raskaalla konekiväärillä. Peshmergat menevät asemiin talon katolle ja tulittavat ISISin ajoneuvoja jotka liikkuvat etulinjan tuntumassa. Kranaatti-iskun riski on nyt suuri. Sitten se tulee, kohti tulevan kranaatin ujellus ja kaikki syöksyvät muurin viereen suojaten päätään. Ohi menee, kauas, kahden talon päähän. Kaikki nauravat, pelko ja jännitys purkautuu.

Tarkkampuja muurilla
Tarkkampuja muurilla Kuva: all rights reserved ©niklas meltio ulkolinja: päiväkirja pimeästä

Auton osia sataa taivaalta

Iltapäivällä poikkeuksellisen voimakas räjähdys rikkoo viimeisiä ikkunoita ja lennättää pölyä ja maata. Liian kova räjähdys kranaatinheittimeksi, kukaan ei kuitenkaan loukkaannu. Sitten toinen voimakas räjähdys toiselta suunnalta ajaa miehet liikkeelle. ISISin itsemurhapommittaja on yrittänyt ajaa linjojen läpi.

Kaksi viikkoa sitten ISIS onnistui surmaamaan 14 Peshmergaa ja valtaamaan kokonaisen korttelin. Nyt PKK ja Peshmerga pysäyttävät itsemurhapommittajan tulittamalla autoa – se räjähtää ennen etulinjaa. Auton osia sataa taivaalta ja kaikki etsivät suojaa.

Kuoliko mies?

Illalla taistelijat istuvat kaasulämmittimen ympärillä ja kuuntelevat ISISin radioliikennettä. Arabinkielisestä keskustelusta saa jonkinlaisen kuvan mitä on tekeillä.

Nyt he sanoivat, että “kaduilla on 15 miestä, kokoonnumme ykköseen”. Talo ei ole kaukana rakennuksesta missä olemme. Katolla konekivääriampujat väijyvät etulinjaa. Taskulampun valo välähtää kadulla, konekiväärimies laskee heti kaksi sarjaa välähdystä kohti. Valo katoaa, kuoliko mies vai pakeniko hän?

Etulinjasta kotiin

Ensimmäinen pataljoona on ollut linjassa nyt 11 päivää. On rotaation aika ja he odottavat vaihtomiehistöä. Kranaatteja satelee taas alueelle kun he kiipeävät kuorma-auton lavalle ja lähtevät kohti pohjoista.

Kuorma-auto ajaa täysin pimeässä. Lavan suojapeite on rikki ja sade kastelee miehet lavalla. Silti jotkut nukahtavat heti, toiset palelevat pimeässä.

Araz Herkî on iloinen, hän pääsee kotiin perheensä luokse. 13 päivää kotona, sitten takaisin Sinjarin etulinjaan.

kuvajournalisti Niklas Meltio
kuvajournalisti Niklas Meltio Kuva: all rights reserved ©niklas meltio ulkolinja
Niklas Meltio, kuvajournalisti


Artikkeli liittyy 11.6. TV1:ssä klo 22.00 esitettävään Ulkolinjaan: Päiväkirja pimeästä

Muualla verkossa: