Hyppää pääsisältöön

Vielä ei ole liian myöhäistä hankkia kesätöitä – toimi näin työllistyäksesi

TE-keskuksen verkkosivujen mukaan lähes 400 kesätyöpaikkaa odottaa yhä hakijaansa. Jos työtä ei hakemisesta huolimatta löydy, voi ryhtyä yrittäjäksi.

Puhelinmyyjiä etsitään kesän ajaksi ympäri Suomen. // Kuva: Yle / Toni Pitkänen

Kesäloma on outo sana monille ihmisille – etenkin opiskelijoille. Useiden opiskelijoiden kesä sujuu työn merkeissä. Syksyn opiskelijabileisiin ja sukanvarteen on mielekästä kerätä pääomaa.

Tosiasia on kuitenkin se, että nykyisessä taloustilanteessa töitä ei ole tarjolla niin paljon kuin tekijöitä. Sanonta "tekevälle töitä riittää" ei välttämättä pidäkään paikkaansa.

Lähes 400 paikkaa avoinna

Vaikka juhannus odottelee jo kulman takana, niin yhä on mahdollista työllistää itsensä jo alkaneen kesän ajaksi. Työ- ja elinkeinotoimiston verkkosivujen netissä ilmoitetuista avoimista työpaikoista hakusana "kesätyö" tuottaa peräti 378 osumaa.

Eniten TE-keskuksen ilmoittamia avoimia kesätyöpaikkoja on Uudeltamaalla, jossa niitä on 99. Muissa maakunnissa ilmoitettujen vapaiden paikkojen määrä vaihtelee Pirkanmaan 34:stä Etelä-Karjalan kolmeen ja Ahvenanmaan nollaan avoimeen kesätyöpaikkaan.

Toimialoista eniten vapaana olevia kesätyöpaikkoja löytyy myyntineuvottelijan eli puhelinmyyjän työtehtävistä. Eri puhelinmyyntifirmat etsivät yhä kymmeniä puhelinmyyjiä kesän ajaksi ympäri Suomen. Puhelinmyyjän paikan saaminen on ainakin joissain alan firmoissa kiinni vain omasta viitseliäisyydestä.

"Jos paikkoja on vapaana ja hakija sopii ja on valmis hommaan, niin hän saa paikan."― Mira Laaksomaa
henkilöstopäällikkö, Pasastar

- Jos paikkoja on vapaana ja hakija sopii ja on valmis hommaan, niin hän saa paikan. Ehtona on myös se, että hakijalla tulee olla sujuva suomen kieli, Telemarkkinointiyritys Pasastarin henkilöstöpäällikkö Mira Laaksomaa kertoo.

Puhelinmyynnistä ja -myyjistä kuulee harvoin hyvää sanottavaa. Kaikille ala ei myöskään sovi. TE-keskuksen Uudenmaan toimiston viestinnän asiantuntija Marit Finne kehottaa työnhakijoita selaamaan perinteisten työnhakusivujen lisäksi kaupunkien, kuntien ja seurakuntien sivuja. Nyrkkisääntönä on olla aktiivinen.

- Sitkeys kannattaa. Joku saattaa perua paikan, joka sitten aukeaa, Finne kertoo.

Henkilöstövuokrausfirmoista keikkaduuneja

Suomessa toimii lukuisia henkilöstövuokrausfirmoja, jotka vuokraavat työntekijöitä eri yrityksille. Henkilöstövuokrausfirmat voivat tarjota kirjoilla oleville työnhakijoilleen töitä niin lyhyellä varoitusajalla, että työpaikkaa tai -keikkaa ei ilmoiteta TE-keskuksen tai edes henkilöstövuokrausfirman verkkosivuilla.

- Jos esimerkiksi työtön nuori laittaa meille hakemuksen, niin on hyvät mahdollisuudet, että otamme häneen jossain vaiheessa yhteyttä ja että hakija saa jotain keikkahommia, VPS henkilöstöpalvelujen projektipäällikkö Kari Elomaa kertoo.

Elomaan mukaan todennäköisimmät keikkatyöpaikat sijoittuivat muutto- ja varastoaloille.

- Esimerkiksi rakennuksille vaaditaan työturvakortteja, joita on vain harvoilla.

Koko kesän mittaista kokopäiväistä työsuhdetta on Elomaan mukaan epätodennäköistä enää saada. Samaa sanoo Eilakaislan toimitusjohtaja Tom Kaisla.

"Jos ei ole verkot vesillä, niin ei mitään voi saadakaan."― Tom Kaisla
toimitusjohtaja, Eilakaisla

- Mutta toisaalta: jos ei ole verkot vesillä, niin ei mitään voi saadakaan. Totuus on kuitenkin se, että kesäduunit ovat pitkälti menneet jo, Kaisla kertoo.

Kaisla muistuttaa kuitenkin lyhyempien keikkaduunien tärkeydestä: jalka minkä tahansa firman oven välissä on etenkin nuorelle askel eteenpäin. Työvoimaa saatetaan tarvita pidempään kuin oli alun perin suunniteltu.

- Jokainen työkokemus on oppimisen kannalta tärkeää, Kaisla sanoo.

Kesäyrittäjäksi?

Helsingin Sanomat on jo kahtena vuotena kertonut 17-vuotiaasta Linda-Lyydia Jämsästä, joka pitää kesäkioskia Haaraojan juna-asemalla Järvenpäässä. Jämsä toimii kesän ajan yrittäjänä.

20 vuotta yrittäjänä toiminut Eilakaislan toimitusjohtaja Tom Kaisla on erittäin innoissaan Jämsän ideasta ja toiminnasta.

- Jos asuisin siinä radan varressa, niin kävisin pomminvarmasti ostamassa häneltä kahvin sekä antaisin mielellään halauksen ja ruusuja. Aivan mahtava juttu, Kaisla sanoo.

Yrittäjyys on yksi kesätyövaihtoehdoista siinä missä tavalliset työtkin. Yrittäjyyteen ei välttämättä tarvita kuin oivallinen idea ja keinot idean toteuttamiseksi.

Helpoin tapa ryhtyä kesäyrittäjäksi on toimia alalla, joka ei ole luvanvaraista eli ei sisällä muun muassa alkoholin anniskelua tai lääkevalmisteiden myymistä. Tälläisen alan yrittäjän ei tarvitse maksaa 110 euroa toiminimestä ja rekisteröitymisestä kaupparekisteriin – pelkkä verohallinnon rekisteriin liittyminen riittää. Yritystoiminnan voi aloittaa heti verohallinnon rekisteriin liittymisen jälkeen.

Yritys-Suomen vastaava yritysneuvoja Stig Jankes kertoo kuulevansa usein kysymyksen, missä tai mitä kannattaa yrittää. Suoraa vastausta Jankesilla ei ole antaa – mutta kesä on kuitenkin oiva aika yrityksen perustamiselle.

"Sateisena päivänä Pori Jazzeilla se henkilö tekee kauppaa, joka myy sateenvarjoja ja sadetakkeja."― Stig Jankes
vastaava yritysneuvoja, Yritys-Suomi

- Ihmiset ovat liikkeellä eli raha on liikkeellä. Loppujen lopuksi kaikki on pienestä kiinni: sateisena päivänä Pori Jazzeilla se henkilö, tekee kauppaa, joka myy sateenvarjoja ja sadetakkeja, Jankes sanoo.

Tarkempi uuden yrittäjän muistilista löytyy Yritys-Suomen verkkosivuilta.

TE-Keskuksen avoimien kesätyöpaikojen määrät maakunnittain 9.6. klo 15:00

Uusimaa 99
Pirkanmaa 34
Keski-Suomi 32
Varsinais-Suomi 32
Pohjois-Savo 28
Päijät-Häme 20
Pohjois-Pohjanmaa 20
Satakunta 17
Etelä-Savo 16
Etelä-Pohjanmaa 16
Pohjois-Karjala 13
Lappi 12
Keski-Pohjanmaa 5
Kanta-Häme 5
Kainuu 4
Etelä-Karjala 3
Ahvenanmaa 0

Lue myös:

Nuoret pyörittävät kesätöinä omaa yritystä – mutta mitä siitä jää käteen?

Opiskelija, näistä päätöksistä on sinulle eniten harmia

Opintoraha verottomana ja 6 muuta verosuunnittelukikkaa opiskelijalle