Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Vitamiinipuutosten pikamittaukset hämmentävät: neljä mittausta - neljä eri tulosta

Kuva HCA-mittauksesta
Kuva HCA-mittauksesta Kuva: YLE / Terhi Vuorinen vitamiinimittaus

Hyvinvointiyritysten nurkissa raksuttaa sähköisiä mittalaitteita, joiden luvataan selvittävän elimistön tilan nopeasti, monipuolisesti ja edullisesti. Kuningaskuluttajan toimittaja tutkitutti kehonsa HCA- ja Asyra -mittareilla. Neljän tutkimuksen tulokset poikkesivat toisistaan monella tavalla.

Mainokset pelottelevat meitä ravintomme köyhyydestä niin, että pelissä ovat suurimmat tunteet ja alimmat vietit.

D-vitamiinin puutos on yleistä ja se voi verottaa mieskuntoasi. Sinkkivajaus voi aiheuttaa lapsellesi kasvuhäiriön. Jodia ei saada Suomessa tarpeeksi, osta merilevärouhetta, niin kilpirauhasesi ei paisu kuin pullataikina - se maksaa vain satasen kilo!

Kansalaisten hämmennys poikii ravinnebisneksen rinnalle uudenlaista lisäbisnestä – ravinnevajausten mittausta.

Huoliin vetoava markkinointi on myös tehokasta siitä päätellen, että lisäravinnebisnes on kasvanut räjähdysmäisesti.

Samaan aikaan jotkut ravitsemusasiantuntijat pitävät ravintolisiä rahan haaskauksena ja jopa terveysvaarana.

Mitä siis kannattaa laittaa suuhunsa? Ei ihme, että kansalaisten hämmennys poikii ravinnebisneksen rinnalle uudenlaista lisäbisnestä – ravinnevajausten mittausta.

Mm. lisäravinnekauppojen ja luontaishoitoloiden nurkissa raksuttaa mittalaitteita, joiden kerrotaan antavan monipuolista tietoa kehosi tilasta – ja tarpeellisista ruokavalion muutoksista.

HCA mittaa vajeet nopeasti

Yksi tällainen mittaus on suomalaisluomus HCA, joka tulee sanoista Health Concept Analyzer. Lupausten mukaan HCA-laite havaitsee kehosta lähtevät sähkömagneettiset värähtelyt ja niiden poikkeamat. Käytännössä tutkittava pitää kädessään sähköistä anturia minuutin tai pari, ja homma on sillä selvä.

HCA-mittauksia tekee Suomessa liuta erilaisten hyvinvointipalvelujen tarjoajia, joukossa mm. ravintolisien myyjiä ja homeopatia-hoitoloita. Havaintojen pohjalta luvataan tietoa esimerkiksi yksittäisten vitamiinien lisätarpeista.

Yhdellä HCA-mittauksella syntyy 13-osainen jättiraportti elimistön tilasta, mm. kivennäisaineiden ja vitamiinien tasosta, raskasmetallien kertymästä, aminohapoista, luun mineraalitiheydestä, aivojen ja keskushermoston tilasta ja lukuisista muista seikoista.

HCA-mittauksella syntyy 13-osainen jättiraportti elimistön tilasta.

Ja millä hinnalla! HCA-mittauksen saa noin 40 eurolla. Lääkäriaseman laboratoriossa pelkästään yhden ainoan vitamiinin määritykseen verikokeella voi palaa paljon suurempi summa rahaa.

Luotettavuus todistettu verikokeilla

Tilaan HCA-mittauksen Forever-kuntoklubilta. Mittauksia tekevä mies toteaa puhelimessa, että kyse ei ole lääketieteellisestä tutkimuksesta.

HCA:ta ei siis saa rinnastaa suorasukaisesti laboratorioiden verikokeisiin. Tulokset ovat viitteellisiä eikä niitä ole tarkoitettu sairauksien diagnosointiin.

Saan paksun tussin kokoisen anturin käteeni ja minua kehotetaan rentoutumaan.

Tulokset eivät kuitenkaan ole mitä sattuu, mittaaja lupaa.

Hän sanoo, että korrelaatio tietyn sähköisen HCA-havainnon ja esimerkiksi vitaamiinitason välillä on todistettu verikokeilla.

Marssin mittaukseen kuntosalin takahuoneeseen pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Saan paksun tussin kokoisen anturin käteeni ja minua kehotetaan rentoutumaan. Mittaaja syöttää tietokoneelle ikäni, painoni ja pituuteni ja käynnistää operaation.

Ruudulla välkkyy kaavio ihmiskehosta. Jättiraportti kehoni tilasta valmistuu muutamassa minuutissa. Pakko myöntää, että tulokset jännittävät kovasti.

Miten maistui pääsiäisenä?

Havaintojen läpikäynti kestää yli puoli tuntia. Saan kuulla ruuansulatusongelmiin ja kehon happamuuteen viittaavista havainnoista. Tottahan se on, että huono vatsa on vähän niin kuin sukuvika.

Toimittaja terästää vettä sitruunalla.
Sitruunan palalla terästetty vesi neutraloi elimistöä, neuvoo HCA-mittaaja. Toimittaja terästää vettä sitruunalla. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Sitruunan palalla terästetty vesi tyhjään vatsaan aamulla voisi neutraloida elimistöä, ilmoittaa mittaaja.

Uskon mielelläni sen, että aivot ja verisuonet ovat hyvässä kunnossa.

Mutta laite on poiminut koosteraporttiini 12 kohdetta, joissa on vähintään ”kohtuullinen poikkeama”. Tällöin asiantilaa kannattaisi korjata ruokavaliomuutoksilla tai muilla keinoin.

B1-vitamiinin ”kohtuullinen poikkeama” saa mittaajan kulmat kohoamaan.

- Miten meni pääsiäinen? kuuluu kysymys.

Pisaraakaan en ottanut. Vesilinjalla on mennyt muutenkin pari viikkoa. Totta se kuitenkin on, että B1:n vajaus johtuu sangen usein alkoholismista.

Terveyden vaarantavat häiriöt B1-vitamiinissa ovat kuitenkin harvinaisia. Sellaisen puutoksen hankkiminen edellyttäisi todella runsasta juomista ja samalla yksipuolista ravintoa, kertoo kliinisen kemian professori Kari Pulkki Itä-Suomen Yliopistosta.

B1-vitamiinin kohtuullinen poikkeama saa mittaajan kulmat kohoamaan.

Hän toteaa, että varsinaista B1-puutosta tavataan lähinnä hyvin vaikeasti alkoholisoituneilla henkilöillä ja vaikeiden ravitsemushäiriöiden yhteydessä.

- Parin viikon kossukuuri ei siihen riitä, sanoo Pulkki.

HCA-mittauksen koosteraportti.
Koosteraportin havainnot poikkeavat normaalista vähintään "kohtuullisesti". HCA-mittauksen koosteraportti. Kuva: YLE kuningaskuluttaja
Myöhemmin laitteen valmistaja korostaa, että HCA:n havaitsema ”kohtuullinen poikkeama” ei tarkoita puutostilaa lääketieteellisessä mielessä.

Huolestun siitä, että HCA-mittaus tuo esiin ”kohtuullisen poikkeaman” myös lyijyarvossani. Mittaaja antaa ymmärtää, että ruuan säilyttäminen kattiloissa voi vaikuttaa asiaan.

Hän toteaa kuitenkin, että ei tässä ole kyse mistään myrkytyksestä.

Mittaustulosten lomassa saan vinkkejä ruokavalion parantamisesta. Luomussa on enemmän hyödyllisiä aineksia ja vähemmän torjunta-aineita kuin normiruuassa. Kananmunasta saa paljon vitamiineja. Lehtikaali, pinaatti ja pähkinät ovat terveellisiä.

Lopuksi kysäisen, voisiko netistä lukea perusteellisen selvityksen HCA-menetelmästä ja sen tulosten luotettavuudesta. Mittaaja ei osaa sellaista sivua neuvoa.

Toinen mittaus – ja toiset tulokset

HCA ei ole ainoa sähköinen vitamiinimittaus. Hyvinvointipalveluja myyvien yritysten listoilta löytyy myös Asyra-mittaus, joka vaikuttaa äkkiväärään samantyyppiseltä kuin HCA:kin.

Asyrakin perustuu kehon sähköisten ilmiöiden mittaamiseen. Tutkittava saa käteensä kaksi anturia, kehon läpi johdetaan sähkövirtaa ja mittaus on ohi muutamassa minuutissa.

HCA:sta päästyäni menen samana päivänä Asyra-tutkimukseen, josta veloitetaan 60 euroa.

Asyra-mittalaite
Asyra-mittaus tehdään niin, että tutkimuksen kohde pitää käsissään kahta anturia. Asyra-mittalaite Kuva: Kari Vaartio kuningaskuluttaja

Tähän hintaan saan vitamiini- ja hivenainemittauksen, joka poikii muutakin tietoa, kuten rasvahappojen tasapainon määritystä. Kirjaimellisesti nyt on luvassa ”ruokavaliosuosituksia puutostilojen tasapainottamiseksi.”

Minut otetaan vastaan Helsingin keskustassa. Asyra-mittauksen jälkeen saan paperin, johon on koottu poikkeamat normaalista.

Ja se on varsin erilainen kuin HCA-mittauksen perusteella saamani lista.

Asyra-raportin mukaan poden jodin vajausta, HCA:n mukaan jodi oli normaali.

Poiminnat on jaoteltu kahteen vakavuusluokkaan, kehon toimintaa heikentäviin vajeisiin ja vähemmän vakaviin poikkeamiin, joissa lisäsaanti voi kohentaa terveydentilaa.

Asyra-raportin mukaan poden kehon toimintaa heikentävää jodin vajausta, kun taas HCA:n mukaan jodi oli ”normaali”.

HCA:n mukaan K- ja B1 -vitamiineissa ja piissä on ”kohtuullinen poikkeama”, mutta Asyran mukaan ne ovat normaaleja.

Asyra-mittaaja antaa ruokasuosituksia. Kannattaa syödä avokadoa, sardiineja ja lisätä öljyjä.

Hän mainitsee myös joitakin lisäravinteita, joita ”saa vaikka minun kauttani”. Kuulen, että halvimmat D-vitamiinipillerit eivät välttämättä ole kaikkein laadukkaimpia, sillä pillerien imeytymisessä voi olla eroja. Kuitujen saantia tulisi lisätä.

Seuraavalla viikolla uusintamittauksiin

Kaksi mittausta samana päivänä - ja varsin erilaiset tulokset niiltä osin, kuin mitattiin samoja muuttujia, kuten vitamiineja.

Kaikilta osin Asyra ja HCA eivät mittaa samoja osa-alueita.

Mutta eipä tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. On toki mahdollista, että esimerkiksi ”normaali” vitamiinitila on määritelty Asyrassa eri tavalla kuin HCA:ssa. Minulle sanotaan myöhemmin, että menetelmät ovat pohjimmiltaan erilaisia.

Onhan koululääketieteenkin puolella kiistoja esimerkiksi sopivasta D-vitamiinin saannista.

Toistan molemmat mittaukset seuraavalla viikolla - ainakin minun silmin tulokset ovat hyvin erilaisia, vaikka niitä vertaisi saman menetelmän aikaisempaan tulokseen.

Asyra-mittauksissa ensimmäinen ja toinen tulos poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä.
Asyra-mittaustulos.
Tulos Asyra-mittauksen uusinnasta. Asyra-mittaustulos. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Uusi HCA-mittaus tehdään erään luontaistuotekaupan takahuoneessa. Tulos: Laite poimii nyt yhdeksän vähintään ”kohtuullista” poikkeamaa, joista kuusi on samoja kuin ensimmäisellä kerralla. Puolet ensimmäisen kierroksen listauksen kohteista on siis tippunut pois.

Asyra-mittauksissa puolestaan ensimmäinen ja toinen tulos poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä siitä päätellen, mitä paperiin on kirjattu.

Toinen Asyra-mittaus poimii 11 tasapainosta poikkeavaa havaintoa. Vain yksi kirjaus, rasvahappojen ryhmänimi Omega3, on yhteneväinen molemmissa papereissa.

Lääketieteen asiantuntijat kertoivat minulle juttua tehdessäni, että kehon vitamiini- ja kivennäistasoissa ei pitäisi tapahtua nopeasti terveyden kannalta olennaisia muutoksia, jos ulkoiset tekijät kuten ruokavalio ja terveystilanne pysyvät samana.

Ja nyt testit tehtiin peräkkäisillä viikoilla.

Laboratoriokokeissa kaikki hyvin

Sähköisten mittausten välissä annan myös muutaman veri- ja virtsakokeen Diacorin lääkäriasemalla. Niiden perusteella lähes kaikki on erinomaisessa kunnossa.

D-vitamiini on viitearvojen sisällä, mutta sen lisääminen olisi luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltavaa.

verikoe
Toimittaja selvitti vitamiinitasoja myös verikokeella. Kuva ei liity kyseiseen kokeeseen. verikoe Kuva: Wikipedia/Graham Beards kuningaskuluttaja

Jodin saanti on verikokeen mukaan riittävää, vaikka ensimmäinen Asyra-raportti ilmaisi ”kehon toimintaa heikentävää vajausta”.

Elimistön lyijy on laboratoriokokeiden perusteella mittausrajojen alapuolella, vaikka kaksi HCA-mittausta näytti ”kohtuullista poikkemaa”.

B1-vitamiini on kirkkaasti viitearvojen sisällä. Siitä huolimatta ensimmäinen HCA näytti B1:ssä ”kohtuullista poikkeamaa”.

Kävin kaikissa mittauksissa kertomatta etukäteen, että olen juttua tekevä toimittaja. Kun myöhemmin otin yhteyttä Asyra-mittaajiin ja HCA-laitteen valmistajaan, sain kuulla, että mittaustuloksien eroissa ei ole mitään kummallista.

Minulta myös kysyttiin, luotanko sokeasti lääkäriasemien laboratoriokokeisiin?

Minulta myös kysyttiin, luotanko sokeasti lääkäriasemien laboratoriokokeisiin - en, sillä niissä voi olla virheitä. Tiedän, että joskus eri laboratorioiden välillä on tuloksissa ja viitearvoissa heittoja saman henkilön kohdalla.

Nyt verikokeet tehtiin kuitenkin ISO-standardia noudattavassa akkreditoidussa laboratoriossa. On varsin epätodennäköistä, että laboratoriotuloksissa olisi terveyden kannalta olennaisia epätarkkuuksia, kun kaikki muuttujat jäivät kauaksi hälytysrajoista.

HCA- ja Asyra-mittausten tekijät kuitenkin seisovat myymänsä palvelun takana. He vakuuttavat mittausmenetelmien olevan luotettavia. Myös tulosten poikkeamille löytyy heidän mukaansa luonnollinen selitys.

korjaus: Sitruuna ei ole emäksinen vaan hapan. Sitruunan on kuitenkin väitetty saavan aikaan emäksisiä reaktioita elimistössä.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.