Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Mikä viheltäen tulee

Gomeran saari avaruudesta kuvattuna
Silbo on säilynyt parhaiten La Gomeran vuoristoisella saarella. Gomeran saari avaruudesta kuvattuna Kuva: Wikimedia Commons gomeran saari

Ihmiset puhuvat planeetallamme mitä ihmeellisimmillä kielillä, mutta yksi omalaatuisimmista on vihellyskieli. Vihellyskieliä vihelletään muutamilla vuoristoisilla seuduilla eri puolilla maailmaa, ja parhaiten on tunnettu Kanariansaarten vihellyskieli silbo. Sana silbo on espanjaa ja se tarkoittaa vihellystä.

Tarinan mukaan saarille 1400-luvun alussa saapuneet espanjalaiset valloittajat omaksuivat Kanariansaarten alkuperäisasukkailta, kivikauden tasolla eläviltä guancheilta, tämän kätevän tavan kommunikoida vaikeakulkuisessa maastossa. Kanariansaarten valloittaja Jean de Béthencourt kohtasi voimakkainta vastarintaa saarista vuoristoisimmalla, La Gomeralla, ja niin silbokin on säilynyt parhaiten juuri tällä saarella. Oikeastaan vihellyskielen nimi onkin silbo Gomero.

Saaren arvoituksellisuus on vain lisännyt silbonkin mystistä olemusta.

La Gomeralla ei ole hiekkarantoja, joten turismi ei ole sitä valloittanut yhtä läpitunkevasti kuin muita Kanariansaarten saaria. Saaren tiet mutkittelevat yhä kapeana vuorten rinteillä ja runsaiden sateiden vuoksi kasvillisuus on runsasta. Saaren arvoituksellisuus on vain lisännyt silbonkin mystistä olemusta. Ja luonnollisesti silbon alkuperäiset puhujat guanchitkin ovat arvoituksellista väkeä; heidän arvellaan saapuneen saarille Saharan aavikon kohdalla sijainneiden sademetsien kuivumisen vuoksi.

Silbo ei kuitenkaan ole kuollut. Uutistekstit kertovat, että la gomeralaiset ovat oivaltaneet omintakeisen vihellyskielensä arvon ja alkaneet opettaa sitä kouluissa. Vuonna 2009 silbo Gomero liitettiin UNESCOn henkisten kulttuuriperintökohteiden luetteloon. Ja aivotutkijatkin ovat luonnollisesti olleet kiinnostuneita vihellyskielestä. Tiedelehti Nature raportoi vuonna 2005 tutkimuksesta, jossa oli havaittu, että silbo Gomeroa käytettäessä aivoista aktivoituvat eri osat kuin normaalissa espanjan puhumisessa.

Mutta miten silbo Gomeroa puhutaan? Onko se oma kielensä? Voiko mitä kieltä tahansa viheltää? Miten silboaminen opitaan? Mitä on hyvää päivää silboksi? Salvador Darias on syntyisin La Gomeralta ja hänen vaimonsa Annukka Mack on käynyt saarella koulunsa. He ovat Pasi Heikuran vieraina Aristoteleen kantapään jaksossa, joka on uusinta toukokuulta 2012.

Kiitos Espanjan suurlähetystölle ohjelman tekemisestä mahdolliseksi!

 • Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Etsitkö elämyksiä betoniviidakosta vai haluatko latautua auringossa lähellä puhdasta uima-allasta? Lähdetkö mieluummin eväsretkelle kaukaisimmalle rannalle vai haluatko syödä tuoretta lähiruokaa promenadin parhaassa ravintolassa?

 • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

  Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

  Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

 • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

  Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

  Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri