Hyppää pääsisältöön

Fedora – arvoituksellinen nainen

Marthe Keller ja Stephen Collins elokuvassa Fedora - arvoituksellinen nainen
Fedora (Marthe Keller) ja Barry (Stephen Collins) nuorina Marthe Keller ja Stephen Collins elokuvassa Fedora - arvoituksellinen nainen fedora - arvoituksellinen nainen

Hollywood-veteraani matkustaa Korfun saarelle houkuttelemaan salaperäisesti syrjäänvetäytynyttä tähteä mukaan uuteen elokuvaansa.
Areenassa 7 päivää

Vuonna 1978 valmistunut Fedora – arvoituksellinen nainen on harvinaisuus, vaikka se on yksi Billy Wilderin myöhäistuotannon huipputeoksista.

Syy harvinaisuuteen selittyy osittain sillä, että Wilder teki Fedoran Euroopassa ja saksalais- ranskalaisella rahoituksella, eikä se näin ole päässyt samanlaiseen ”kiertoon” kuin Wilderin Hollywood-elokuvat. Muutama vuosi sitten siitä kuitenkin restauroitiin uusi levityskopio.

Fedorassa ikääntynyt elokuvatuottaja Barry ”Dutch” Detweiler matkustaa Korfun saarelle houkuttelemaan vanhan ajan palvottua filmitähteä uuteen elokuvaansa, joka olisi molemmille eräänlainen comeback. Fedora on säilyttänyt kauneutensa mutta jo kauan sitten jättänyt elokuvat, erakoituen garbomaisesti maailmasta ja asuen erään kreivittären huvilassa pienen seurueen kanssa. Dettweiler alkaa kuitenkin epäillä, että filmitähden eristäytymisen takana on jotain hämärää – pidetäänkö häntä jopa vankina?

Fedora sisältää pinnallisia yhteyksiä Wilderin jopa kuuluisimpaan mestariteokseen Auringonlaskun katu (1950). Molemmat kertovat ikääntyneestä elokuvatähdestä, jonka salaisuuksiin William Holdenin esittämä, elokuvamaailman liepeillä liikkuva hieman epämääräinen tyyppi tutustuu.

Mutta Auringonlaskun kadun vuosista on Fedorassa kulunut jo paljon aikaa, ja elokuvat käsittelevät teemojaan hyvin eri näkökulmista. Fedorassa päähenkilöt, Hollywood ja itse elokuvat ovat kovasti muuttuneet glamourin vuosikymmenistä. Fedora onkin näin kuvaus elokuvatähden ja Hollywoodin yrityksistä säilyttää lumovoimansa pysäyttämällä aika ja sen kuluttava eteneminen. Mutta väistämättä elokuvat ja yleisön maku muuttuvat, ihmiset vanhenevat ja menneen loiston vaaliminen osoittautuu elokuvan lopussa vain kaikkein julmimmaksi valheeksi.

Wilder kertoo tarinan vuosikymmenien ohjaajakokemuksen tuomalla varmuudella. Fedora - arvoituksellinen nainen on vuoroin kyyninen, liikuttava, hauska, romanttinen, traaginen ja puhutteleva kertomus elokuvamaailmasta ja elämästä oman tähteyden ja julkisuuden vankina. Wilderiläisesta irvileuka-huumorista huolimatta pääpaino säilyy kuitenkin aina henkilöissä ja heidän koskettavissa kohtaloissaan.

Wilder marssittaa kameran eteen pienissä vierasrooleissa Henry Fondan ja Michael Yorkin. Itse pääosissa näyttelevät William Holdenin ohella Marthe Keller, Hildegard Knef, Jose Ferrer, Frances Sternhagen, Mario Adorf ja Stephen Collins. Elokuva perustuu keskinkertaisesta elokuvanäyttelijästä 1960–1970-luvun taitteessa paljon paremmaksi kirjailijaksi muuttuneen Tom Tryonin novelliin.

Elokuva on esitetty Teemalla osana Billy Wilder -sarjaa vuonna 2015 ja sitä ennen televisiossa vain kerran 1970-luvulla.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Fedora – arvoituksellinen nainen (Fedora), Saksa/Ranska 1978. O: Billy Wilder. N: William Holden, Marthe Keller, Hildegard Knef
Kommentit

Yle Teema