Hyppää pääsisältöön

Kesäleski

Kesäleski, ohjaus Billy Wilder.
Marilyn Monroe ja Tom Ewell Kesäleski, ohjaus Billy Wilder. kesäleski

Marilyn Monroen kuuluisimpiin elokuviin lukeutuva komedia aviomiehestä, joka jää yksin kaupunkiin perheen lähtiessä kesälomalle ja alkaa hullaantua yläkerran kaunottareen.

Yksi tunnetuimpia Marilyn Monroesta otettuja valokuvia on se, jossa hän seisoo metron tuuletusritilän päällä ja yrittää pitää ilmavirran puhaltamat hameenhelmat säädyllisissä korkeuksissa. Tuo kohtaus on peräisin Marilynin parhaisiin kuuluvasta komediasta Kesäleski (The Seven Year Itch, 1955). Elokuvan ohjasi Billy Wilder.

Kesäleski esittelee wieniläissyntyisen mutta Hollywoodissa lähes koko uransa tehneen Wilderin suosituimmillaan ja kaksimielisimmillään. Wilder suorastaan pilkkaa freudilaista symboliikkaa ja rakentaa dialogin täyteen herkullista sanailua niin että – François Truffaut’n sanoin – katsoja on pian epävarma siitä, mitä tarkoittavat sanat vesihana, jääkaappi, alapuoli, yläpuoli, saippua, parfyymi, pikkuhousut, ilmanpuuska ja Rahmaninov.

Sanotaan, että avioliiton seitsemäs vuosi on vaarallisin aviomiehen uskollisuudelle. Tämän seitsemännen vuoden kutinan kokee myös kiltti ja hieman mitätön kustannusvirkailija Richard Sherman (Tom Ewell), kun hänen perheensä lähtee maalle kesäloman viettoon ja jättää hänet yksin helteiseen New Yorkiin. Mies itse on tosin varma moraalinsa kestävyydestä mutta sitten yläkerran naapuriksi muuttaa uhkea valokuvamalli Marilyn Monroen hahmossa.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Kesäleski (The Seven Year Itch), USA 1955. O: Billy Wilder. N: Marilyn Monroe, Tom Ewell
Marilyn Monroe ja Tom Ewell elokuvassa Kesäleski
Marilyn Monroe ja Tom Ewell elokuvassa Kesäleski. Marilyn Monroe ja Tom Ewell elokuvassa Kesäleski kesäleski

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa