Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Kuinka tehdä sovinto homeen kanssa

Pysäytyskuva videoteoksesta Sovitus
Stillkuva teoksesta Sovitus. Jan Anderzén ja Lars Mattila, 2014 Pysäytyskuva videoteoksesta Sovitus Kuva: Lars Mattila, Jan Anderzen lars-erik mattila

On monta tapaa tehdä sovinto homeen kanssa. Vaativinta ei ole välttämättä kohdata itse home-ongelma, vaan yhteiskunnan reaktiot, turvaverkon pettäminen. Tässä sarjakuvapäiväkirja, maalauksia ja dokumenttielokuva elämästä homeongelman kanssa, ja jälkeen.

sarjakuvapiirros
Hometalon ostanut etsii lohtua Lauri Ahtisen sarjakuvakirjassa Homepäiväkirjat, 2015 sarjakuvapiirros Kuva: Lauri Ahtinen rakenna minut

Ruudut täynnä hometta

Lauri Ahtinen tiivisti kokemuksensa hometalokaupoista sarjakuvapäiväkirjaan, joka on alastonta tunnetta täynnä.

sarjakuvapiirros
Oululaisen sarjakuvataiteilijan kokemukset hometalokaupoista.. sarjakuvapiirros Kuva: Yle / Lauri Ahtinen rakenna minut

- Tarina alkoi tulla ulos ihan itsestään ja puolivahingossa. Ystäväni ehdotti oikeudenkäynnin jälkeisenä päivänä jonkinlaisen grafiikanlehden tai sarjakuvaprintin tekemistä, että ihmiset voisivat ostaa sitä, ja tukea vaikeaa elämäntilannettamme. Sivu, joka lopulta päätyi kanteen, avasi uuden piirtämistyylin kautta uuden tavan kertoa tarinaa, ja päädyin kirjoittamaan sarjakuvaromaania.

- Vaikka koinkin hetkittäin - aika useinkin - hädän, pelon ja vihan tuntemuksia, ei minulla oikeastaan ollut sen suurempaa tarvetta kosto- tai terapiasarjakuvan tekemiseen. Kun kirja oli valmis ja koko elämäntilanne samanaikaisesti laukesi, koin voimakasta helpottuneisuuden tunnetta, joka purkautui kepeänä sisäisenä hihittelynä. Sitä jatkui useamman kuukauden ajan.

sarjakuvapiirros
Yksityiskohta Lauri Ahtisen teoksesta Homepäiväkirjat,2015 sarjakuvapiirros Kuva: Lauri Ahtinen rakenna minut

Lopputuloksena syntyi tavallaan ihan voimauttava kertomus, joten voisin kai ajatella sen täyttäneen oman eheyttävän tehtävänsä, vaikkakin tilaamatta ja kaupan päälle. Samanaikaisesti kun elää vaikeaa aikaa ja piirtää tarinaa, rasitus on kauhea, mutta uskon että tuon rasituksen ansiosta kirjasta tuli juuri niin rehellinen, välillä vihainen ja tragikoominen kuin eletty elämäkin tuolloin oli.

Hyvästi homeinen Monrepos

Monrepos, Loviisa, näkymä kirkolle
Näkymä kirkolle, Loviisa Monrepos -näyttely Galleria Huudossa 2013 oli 22-osainen maalausinstallaatio, joka panoraamana kiertää katsojaa akryyli- ja kananmunatempera, öljy ja alkydi kankaalla sekä vaijerilukkoja, puuta ja naruja. Monrepos, Loviisa, näkymä kirkolle Kuva: Ilona Valkonen ilona valkonen
Muutto uudelle paikkakunnalle kääntyikin homeen takia ansaksi, joka tuhosi fyysistä ja henkistä terveyttä.

Kuvataiteilija Ilona Valkonen muutti perheineen Loviisaan. Pian perhe alkoi oireilla rajusti. Löytyi hometta. Valkosen tapaus muistuttaa Ahtisen kokemusta hometaloprosessista. Voitto oikeudessa ei ratkaissut asioita. Tilanne ei ole neljässä vuodessa vielä lopullisesti purkaantunut, mutta enää perhe ei asu hometalossa.

Monrepos, Loviisa, roskakontti
Roskakontti, maalaus Ilona Valkonen,2013 Monrepos, Loviisa, roskakontti Kuva: Ilona Valkonen roskakontti

Loviisa Monrepos on evakkoaikana syntynyt maalausinstallaatio. Siinä kaupunki on kulissi. Rakennusten seinään Valkonen on maalannut graffiteja, joista homeeseen vihkitynyt tunnistaa sanoja kuten Penicillium, Aspergillus, jotka ovat ihmiselle vaarallisten rakennuksissa esiintyvien homeiden nimiä.

Pittoreskista ympäristöstä oli tullut väkivallan näyttämö.

- Loviisa Monrepos´ta voi katsoa paikkakunnan muotokuvana tilanteessa, jossa kaupunki on kääntänyt selkänsä katsojalle. Onnellinen elämänmuutos, muutto uudelle paikkakunnalle, kääntyikin homeen takia ansaksi, joka tuhosi fyysistä ja henkistä terveyttä kiihtyvällä vauhdilla. Ympäröivään elämään ja ihmisiin oli vaikea saada yhteyttä, kun oma terveydellinen ja taloudellinen ahdinko sekä evakkoelämäntilanne erotti perheemme muille yhteisestä arjen todellisuudesta. Monrepos eli lepopaikkani merkitsikin yllättäen tuhoutumista ja kuolemaa. Pittoreskista ympäristöstä oli tullut väkivallan näyttämö.

Monrepos, Loviisa, Raatihuone
Loviisa Raatihuone,maalaus Ilona Valkonen,2013 Monrepos, Loviisa, Raatihuone Kuva: Ilona Valkonen raatihuone
Homehtuminen on tavallinen luonnonilmiö.

Homeen kanssa ei ole helppo tehdä sovintoa. Valkonen reagoi yhä homeongelmaisissa tiloissa. Altistuminen rajoittaa loppuelämän sitä, millaisissa tiloissa pystyy elämään ja työskentelemään. Kuitenkin Valkosen mukaan suuremman vahingon perheelle aiheuttivat myyjien suhtautuminen tilanteeseen, vastuun pakoilu ja asian hoito, kuin itse home.

Monrepos Loviisa, entinen postin kulma
Entinen posti, maalaus Ilona Valkonen,2013 Monrepos Loviisa, entinen postin kulma Kuva: Ilona Valkonen loviisa

- Homehtuminen on tavallinen luonnonilmiö. Tietenkin ensisijaisesti pitäisi rakentaa ja hoitaa kiinteistöjä niin, etteivät ne homehdu. Jos homevaurioita on kuitenkin päässyt jo syntymään, tilanne pitää yrittää korjata ajanmukaisen tiedon mukaan.

Monrepos, Loviisa kirkko ja 8.4.1918 muistomerkki
Muistomerkki, maalaus Ilona Valkonen, 2013 Monrepos, Loviisa kirkko ja 8.4.1918 muistomerkki Kuva: Ilona Valkonen 8.4.1918 muistomerkki

Sovintoehdotus homeelle

Jan Anderzen ja Lars Mattila, Home Sweet Home
Jan Anderźen ja Lars Mattila: Home sweet home, taidenäyttely Titanik galleriassa Turussa 2014, Projekti jatkuu Pirkanmaan 6. triennaalissa syksyllä 2015. Jan Anderzen ja Lars Mattila, Home Sweet Home Kuva: Jan Anderzen rakenna minut

Home sweet home on kuvataitelija Jan Anderźenin ja puuseppä, arkkitehti Lars Mattilan yhteistyö, johon liittyy tämä Mattilan kirjoittama kannanotto:
Yksityiskohta teoksesta, 2014
Teoksesta Hometriptyykki, Jan Anderzén ja Lars Mattila,2014 Yksityiskohta teoksesta, 2014 Kuva: Lars Mattila, Jan Anderzen rakenna minut

Sisäilman erottaminen ulkoilmasta on avaruusajan tuote. Rakennukset, toinen vaatekertamme, ovat näinä vuosikymmeninä lähentyneet ominaisuuksiltaan avaruuspukua. Samaa vauhtia kuin olemme menettäneet sekä kosketuksemme että otteemme maapallon ilmastoon olemme kohdistaneet kontrollimme rakennusten sisälle.

Yksityiskohta teoksesta, 2014
Teoksesta Hometriptyykki, Jan Anderzén ja Lars Mattila,2014 Yksityiskohta teoksesta, 2014 Kuva: Lars Mattila, Jan Anderzen rakenna minut

Tällä hetkellä vietämme sisätiloissa yli 90 % ajastamme. Hengitämme laittein suodatettua, keinotekoista sisäilmaa ajatellen, että se on puhdasta ja että olemme eristyksissä turvassa. Kuitenkin muhimme myrkyllisten materiaaliemme ja tavaroidemme keskellä, oman aineenvaihduntamme kuonassa. Kun sitten sairastumme, syytämme mikrobeja.

Käymme sotaa mikrobeja vastaan yhä uusin kemikaalein, välittämättä siitä, että tapamme meille suotuisatkin lajit. Näin teemme tilaa niille lajeille, joille olemme täysin puolustuskyvyttömiä. Mitä enemmän eristämme ja desinfioimme, sitä allergisemmiksi tulemme; elimistömme ei osaa käsitellä niitä myrkkyjä, joita toimintamme aiheuttaa. Kipeinä homeisissa taloissamme silti uskomme ilmastointikoneisiin ja puhdistusaineisiin, eristäytymiseen ja sodankäyntiin.

Näyttelystä Home sweet home Titanik-galleria 2014
Ilmanvaihto, Jan Anderzén ja Lars Mattila, 2014 Näyttelystä Home sweet home Titanik-galleria 2014 Kuva: Lars Mattila, Jan Anderzen rakenna minut

Mikrobiologia on tuottanut valtavan määrän tietoa siitä, miten mikrobit eroavat toisistaan ja miten niiden kanssa tulisi elää, mutta me hyljimme tuota tietoa tai sovellamme sitä väärinpäin. Hämmennymme, kun kuulemme sen luonnollisen asian, että sienimetsässä on enemmän mikrobeja kuin hometalossa. Emme näe laatua, ainoastaan määrän. Edessä voi olla aika, jolloin käymme metsässä suojapussi päässä, etteivät itiöt mene henkeen. Kaupunkiin palattua tukehdumme surullisesti oman kotimme sisäilmaan.

Mikä home on - miksi se on? Tämä teoskokonaisuus käsittelee sopua homeen kanssa.

Mutta Jan Anderzénin ja Lars Mattilan Home sweet home -näyttelykokonaisuus ei tee sitä sanoin vaan valokuvamontaasien, homelinnojen ja videon muodossa.

Lars Mattila on taiteilijanimi. Arkkitehdin roolissa Mattila käyttää koko nimeään Lars-Erik Mattila. Hän on ottanut kantaa sisäilmaongelmien taustalta löytyvään ajatteluun yle.fi/arkkitehtuuri-sivuilla artikkelissa Kertakäyttörakentamisen on loputtava! Kirjoitus liittyy hänen diplomityöhönsä Tulevaisuuden kerrostalo.

Kanarialintujen hätähuuto

Vanhasta tehdasrakennuksesta Suomen taideakatemialle remontoidut tilat Kalliossa peruskorjattiin kosteusvaurioiden takia kahdesti, turhaan. Koulun oli muutettava pois tiloista ongelmien takia. Moni taideakatemialainen altistui, ja koki omakohtaisesti sisäilmaongelmiin liittyvän torjunna, epäilyn ja voimattomuuden. Siinä yhteydessä syntyi useita taiteen muotoon tiivistyneitä teoksia sisäilmaongelmista ja Hometaideakatemia -sivusto. Yksi altistuneista opiskelijoista, Haidi Motola, teki kunnioitettavan dokumenttien kokonaisuuden ihmisten kokemuksista home-ongelmien kanssa. Motola on jakanut laajan materiaalinsa netissä. Se löytyy täältä.

Mutta nyt elokuvateattereihin on tullut Jari Kokon tuore dokumentti nimeltä Kanarialinnut. Aikoinaan kaivosmiehillä oli kanarialintu häkissä mukana maan alla. Kun lintu alkoi voida huonosti, se oli merkki, että ilmassa on vaarallisia aineita. Mistä sisäilmaongelmista kärsivät ihmiset ovat varoitus? Jari Kokon ohjaamassa dokumenttielokuvassa Kanarialinnut he kertovat kokemuksistaan. He hälyyttävät rakentamisen ongelmista, joihin yhteiskunnan pitäisi reagoida. He kertovat väliin putoamisesta. Näissä tarinoissa on sovinnon tekeminen yhteiskunnan kanssa vielä kesken. Kanarialinnut-elokuvaa esitetään kesän aikana eri puolella Suomea. Sen voi nähdä seuraavaksi Tampereella 12.6. klo 17 Art House Niagarassa. Elokuussa se esitetään mm. Turussa, Oulussa, Lahdessa ja Kuopiossa. Syksyllä nähdään televisiossa Ylen Dokumenttiprojektissa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Vuoteni Twin Peaksissä: en muista mistään mitään ja haluan sinne takaisin

  Antti Lähde kirjoittaa lankeamisestaan Twin Peaks -ansaan.

  "Rakastan Twin Peaksiä ennen kaikkea siksi, että siitä voi nauttia niin monella tavalla." Antti Lähde kirjoittaa vuodesta, jolloin hän lankesi Twin Peaks -ansaan ja löysi itsensä kahlaamasta internetin keskustelufoorumeita totuuden ja teorioiden perässä. Sekä koki yhä enenevässä määrin niin kutsuttuja Lynch-hetkiä.

 • Nuoriso ei tiedä mikä on Sää rannikkoasemilla! - Pitäisikö?

  Sää rannikkoasemilla on tärkeä ohjelma monella tavalla.

  Kotka Rankki: miinus viisi, pohjoisluode 5, selkeää 26. Mihin radiossa luettavaa Sää rannikkoasemilla -tiedotetta vielä tarvitaan? Yritän selittää 18-vuotiaalle pojalleni, mikä on legendaarisena kokemuksena pitämäni Sää rannikkoasemilla. Se ei ole hänelle tuttu. Hän ei ole joutunut pakkokuuntelemaan radiota lapsuudessaan.

 • Fantômas – jännityssarja ajalta ennen televisiota

  Mestaririkollinen seikkailee elokuvaklassikossa.

  Louis Feuilladen vuosina 1913–1914 ohjaama Fantômas on kuuluisimpia alkuperäisiä sarjaelokuvia. Mestaririkollisesta kertova surrealistinen viisiosainen elokuvasarja nähdään Teeman elokuvafestivaalilla 20.–24.3.

 • Pum, tsäk ja wuuh – Suistamon sähkön soundimaailmasta

  Eero Grundström soittaa "kansanelektroa"

  Eero Grundström konemusisoi ”kansanelektroa” soittavassa Suistamon sähkössä. Soundinsa hän kokoaa rajantakaisessa Karjalassa tehtyjen kenttämatkojen, arkistoäänitteiden rahinan ja sattumanvaraisuuden yhteistyönä.

 • Virpi Hämeen-Anttila on löytänyt itsestään rohkeuden ja halun vaikuttaa

  Kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan elämän kuusi kuvaa

  Kirjailija ja tutkija Virpi Hämeen-Anttila on kokenut elämänsä aikana monenlaista kasvutarinaa. Vaikenevasta ja ujosta tytöstä tuli sanojen käytön mestari. Itseään vihaavasta teinistä tuli ilon ja rakkauden puolestapuhuja. Erakkoelämää viettäneestä tutkijasta tuli esiintymiskykyinen ja sosiaalinen vaikuttaja.

 • Lost Highway: kun todellisuus on liikaa

  Tyly ysärirankistelu oli David Lynchin uran käännekohta.

  Lost Highway määritteli David Lynchin uuden tyylin Twin Peaksia seuranneen Fire Walk With Men jälkeen. Nyt sen ysärirankistelu näyttää kaikessa tylyydessään yllättävän raikkaalta. "On pakko hyväksyä elokuvan sisäinen maailma ja antautua sen vietäväksi", Iida Sofia Hirvonen kirjoittaa.

 • Kotimaisen proosan lestadiolaiskuvaukset ovat tirkistysikkunoita suljetun yhteisön elämään

  Lestadiolaisuutta kuvaava proosa kertoo myös toiseudesta.

  Tirkistelyikkunoita suljettuun yhteisöön. Tarinoita perheistä, joille Raamattu sanelee tavan elää. Toiseuden kuvauksia nyky-Suomessa. Uskonnollisten yhteisöjen kuvaukset kotimaisessa proosassa ovat lisääntyneet 2000-luvulla. Yleisin aiheista on lestadiolaisuus, maamme suurin herätysliike. Suurin osa tarinoista on liikkeestä irtautuneiden kirjailijoiden teoksia, sillä ulkopuolelta kirjoittaminen antaa vapautta.

 • Mo-du-laa-ri-nen? Avaruusromua 18.3.2018

  Modulaarisilla syntesoijilla tehtyä uutta musiikkia!

  Olet ehkä kuullut tuon sanan aiemmin jossakin. Modulaarinen. Jos et muualla, niin ainakin Avaruusromua-ohjelmassa. Modulaarinen ja analoginen ovat tulleet esiin säännöllisin väliajoin. Monesti ne on mainittu silloin, kun on ollut puhetta vanhoista syntesoijista, 1960- ja 70-lukujen suurista ja monimutkaisen näköisistä elektronisista soittimista. Modulaarisuus ja analogisuus ovat myös osa tämän päivän elektronista musiikkia. Avaruusromussa muun muassa modulaarisilla syntesoijilla tehtyä uutta musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Naisten huijari Kreivi ei ollut kyläsonni vaan lipevä hurmuri

  Naissankari loistaa omana itsenään von Baghin filmisissä.

  Pertti Ylermi Lindgren, joka käytti itsestään kreivin titteliä, oli 1960-luvun naissankari, joka huijasi vanhojenpiikojen rahoja pitkin Suomenniemeä. Mikäpä sen otollisempi elokuvan aihe nuorelle Peter von Baghille!