Hyppää pääsisältöön

Lisääntymiselimet ja ruuansulatus

Juha Hurme
Juha Hurme Kuva: Yle/Jyrki Valkama juha hurme

Alussa oli puhe. Ihminen on puhunut ainakin 100 000 vuotta, mutta osannut raapustaa puheen muistiinpanoja vaivaiset 5000 vuotta. Kirjoitusjärjestelmä on kielen ja kielien pitkän ja polveilevan historian uunituore tekninen uloke, kielen työkalu, kielen kone, kielen keinomuisti.

Kaikki maailman moninaiset kielet lähtevät ihmiskehosta, joka on viimeiset satatuhatta vuotta hitaassa evoluutiossa ollut jokseenkin vakio, riittävän hitaassa muutoksessa. Meillä kaikilla ympäri planeetan on sama keho; eroavaisuudet ovat epäolennaisia. Maailman tekniikat muuttuvat, mutta ihmisyksilöiden eloa dominoivat ruuansulatuksen ja suvunjatkamisen vehkeet ovat pysyneet ennallaan. Tämän vuoksi lukuisten yksityiskohtien tulkintaeroista huolimatta sama teksti on käännettävissä kaikille kielille.

Kieli on ihmisen kuva, aina ihmisen näköinen.

Sama selvyyden vuoksi latinaksi: kielellä ja sen metaforilla on antropomorfinen (ihmisenmuotoinen) luonne. Kieli on ihmisen kuva, aina ihmisen näköinen. Koska kieli on ihmisruumiin ja ihmisaistimusten eli luonnon kuva, se käyttäytyy ajassa kuin elävä organismi. Kielten historiallinen kehitys on toteutunut haarautuvina sukupuina, joissa tapahtuu samanlaisia muutoksia kuin biologisten lajien evoluutiossa.

Sanoilla on siis yhteinen nimittäjä, ihmisruumis, mutta silti ne ovat aina sumeita, summittaisia. Kuin luonnonoliot. Tänään kallellaan tähän suuntaan, huomenna vintoillaan toiseen suuntaan. Sanan merkitys on täysin riippuvainen sen käyttöliittymästä. Ei ole olemassa yhtä oikeata käännöstä, kuten ei ole olemassa yhtä ainutta oikeata merkityksen kuvaustakaan. Me käännämme koko ajan, myös suomesta suomeen.

Elämämme etenee, kun setvimme sumeita sanoja, ratkomme pulmia. Tätä suurta, päättymätöntä globaalia neuvottelua voimme kutsua vaikkapa kulttuuriksi.

Pelaamme kielellä, koska ainoa tapa saada selville sanan merkitys on siis tutkia sitä kulloisessakin käyttöyhteydessä. Esimerkiksi simppelit yhdyssanat ’maahanmuuttaja’, ’homoavioliitto’ ja ’ilmastonmuutos’ tarkoittavat hyvin erilaisia asioita eri ihmisille. Suomen eduskunnassa on viime vuosina kiivaasti väitelty siitä, mitä nämä sanat oikein tarkoittavat.

Ihminen tappaa selvittääkseen sanastonsa.

Eräs ikiaikainen, maailmanlaajuinen väittely on koskenut sanan ’jumala’ merkitystä. Tämän sanan vuoksi on tunnetusti sodittu ja edelleen soditaan. Miljoonien tai miljardien ihmislasten verenvuodatuksen syy: mitä tuolla sanalla tarkoitetaan. Eläimillä on helpompaa. Ne ovat reiluja ja tappavat syödäkseen ja lisääntyäkseen.

Ihminen tappaa selvittääkseen sanastonsa.

Maailman 6000 kieltä, joista puolet uhanalaisia, pitävät pakettiamme kasassa. Yhteistä pohjaamme, kulttuuria, luodaan koko ajan neuvotteluissa. Tiede ja taide ovat näiden neuvotteluiden huipputapaamisia. Politiikka on karkeampaa kulttuurineuvottelua, joka luo edellytyksiä tieteelle, taiteelle, ihmisarvolle ja elossapysymiselle.

Riippumattoman tieteen ja vapaan taiteen avulla me tutkimme asioiden tärkeysjärjestyksiä

Politiikassa on kysymys asioiden laittamisesta tärkeysjärjestykseen. Riippumattoman tieteen ja vapaan taiteen avulla me tutkimme asioiden tärkeysjärjestyksiä. Vailla poliittista laskelmointia.

Tärkein poliittinen huolenaiheemme: vielä syntymättömät ihmiskehot, tulevaisuuden runoilijat.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri