Hyppää pääsisältöön

Sauna – totuus saunasta, totuus suomalaisista

Sauna, yle tv1
Sauna kuin sauna. Saunova suomalainen voi paremmin. Sauna, yle tv1 sauna

TV1 perjantaina 22.6.2018 klo 15.05 - 16.00
Yle Areenassa 30 päivää

Mikä on totuus saunasta ja suomalaisista? Suomalainen sauna on kuumin paikka maailmassa, johon ihminen menee vapaaehtoisesti. Sauna on osa suomalaista identiteettiä.

Suomessa on viisi miljoonaa asukasta ja kolme miljoonaa saunaa. Kaikki suomalaiset voisivat saunoa yhtä aikaa – ja kokolailla saunovatkin ainakin jouluna ja juhannuksena.

Jokainen suomalainen on saunan asiantuntija. Meillä ei hyväksytä saunomisoppeja, jotka määräävät miten ja kuinka kauan ja kuinka usein saunassa ollaan, saako löylyä lyödä ja kuinka paljon. Jokainen on oman saunansa ja saunomisensa mestari.

Aloittelijalle sauna voi olla haastava kokemus. Tuli, vesi, savuntuoksu, kuumuus ja alastomuus yhdessä ja samassa huoneessa saattaa olla liikaa tottumattomalle. Ulkomaalaiselle täytyykin kädestä pitäen opettaa totuus saunasta.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Nina Stenros ja Anu Valve. Arte / Yle, 2007. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2015.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.