Hyppää pääsisältöön

Suomi juhlii – juhannus

suomi juhlii - juhannus, yle tv1
Juhannuksena suomalainen hakeutuu luontoon. suomi juhlii - juhannus, yle tv1 suomi juhlii - juhannus

TV1 perjantaina 19.6.2015 klo 17.05 - 18.00
Yle Areenassa 30 päivää

Juhannuksena suomalainen hakeutuu luontoon. Pohjois-Karjalassa Vuonislahden juhannus syntyy talkoolaisten yhteisenä ponnistuksena.

Mirja Metsolan dokumentti on kuvattu Pielisjärven rantamaisemassa. Juhannusjuhla toteutuu lähes täydellisenä, kun Kolin mahtava vuori häämöttää vastarannalla.

Mökkiläisiä, sukulaisia

Vuonislahden kylässä syntyneet palaavat mökeilleen ja keräävät ympärilleen sukulaisia. Sukujuhannusta mummon mökillä viettävät Serafiina ja Lilli Julkunen ovat kotoisin Espoosta.

suomi juhlii - juhannus, yle tv1
suomi juhlii - juhannus, yle tv1 suomi juhlii - juhannus
”Juhannukseen kuuluvat Pielinen, koivut, sauna, letut ja suku”, toteaa Serafiina.

Menneitä ja nykyisiä juhlintatapoja linkittää Vuonislahdessa syntynyt ja kasvanut kirjailija Heikki Turunen. Kirjailija saapuu järven toiselta puolelta Juuasta kotikyläänsä muistelemaan nuoruutensa juhannuksia.

Kokko komella liekillä

Kokko poltetaan joka vuosi. Vuonislahden Työväenyhdistyksen vanhat miehet osaavat rakentaa sellaisen kokon, joka palaa pitkään komealla liekillä. Kokko rakennetaan kylän laivarannan läheisyydessä olevalle luodolle.

Matkailuyritykset valmistelevat maalaisromantiikkaa pursuavia elämyksiä. Tapio ja Eija Nevalainen pyörittävät Herraniemen kievaria. ”Ihmiset haluavat juhannukselta semmoista perinteistä maalaismennoo ja meininkiä.”

Vanhojen metsureiden juhannusaatto kuluu makkaran ja räiskäleiden paiston merkeissä leppoisasti turinoiden. Vuonislahden lavalla tanssien suosikki on Pohjois-Karjalan oma poika Timo Turunen.

Käsikirjoitus ja ohjaus Mirja Metsola. Tuotanto: Yle, 2004. Dokumentti on esitetty edellisen kerran TV1:llä 2014.