Hyppää pääsisältöön

Vaaratiedotteet voi nyt lähettää alueellisesti radiossa - tärkeä uudistus valmistui

Ylen välittämät vaaratiedotteet voidaan nyt kohdistaa alueellisesti radiossa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaaratiedotteet voidaan lähettää kaikilla radiokanavilla juuri sille alueelle, jota tiedote koskee. Vain Yle Radio Suomen valtakunnallisina lähetysaikoina vaaratiedotteet kuuluvat jatkossakin koko maassa. Muilla radiokanavilla alueelliset vaaratiedotteet lähetetään aina alueellisesti.

Televisiossa vaaratiedotteet lähetetään edelleen valtakunnallisesti kaikilla Ylen tv-kanavilla lukuunottamatta teräväpiirtokanavia, joilla vaaratiedotteita ei toistaiseksi välitetä. Lisäksi vaaratiedotteet lähetetään kaikilla kanavanippu B:n vapaasti katsottavilla kanavilla.

Päätöksen vaaratiedotteen alueellisuudesta tai valtakunnallisuudesta tekee tiedotteen antava vastuullinen viranomainen. Viranomainen lähettää vaaratiedotteen Hätäkeskuslaitokseen, josta se tulee Yleen. Yle välittää tiedotteen heti siinä muodossa kuin se saapuu.

Vaaratiedote annetaan aina suomeksi ja ruotsiksi. Jos vaaratilanne kohdistuu saamelaisten kotiseutualueelle, tiedote on annettava myös saamenkielellä. Yle on varautunut välittämään vaaratiedotteet tarvittaessa myös inarinsaameksi, pohjoissaameksi ja koltansaameksi.

Vaaratiedotteita voivat antaa muun muassa pelastusviranomaiset, poliisi, rajavartioviranomaiset, Säteilyturvakeskus, Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto sekä kaikki ministeriöt. Hätäkeskuslaitos voi itse antaa vaaratiedotteen, jos hätäliikenteessä on merkittäviä häiriöitä.

Linkki: Vaaratiedotteet Ylen kanavilla