Hyppää pääsisältöön

Yks’ kaks’ kolme

James Cagney Billy Wilderin elokuvassa Yks' kaks' kolme (1961).
"Perusajatuksena oli tehdä maailman nopein elokuva": James Cagney (oik.) Billy Wilderin komediassa Yks' kaks' kolme. James Cagney Billy Wilderin elokuvassa Yks' kaks' kolme (1961). Kuva: Yle Kuvapalvelu billy wilder

Billy Wilderin komediaklassikossa myydään Coca-Colaa kommunisteille keskellä kylmän sodan jakamaa Berliiniä.

Kaikkien aikojen komediaklassikoihin kuuluva Billy Wilderin Yks' kaks' kolme pilkkasi jaetussa Berliinissä molempia ilmansuuntia: amerikkalaisuutta ja venäläisyyttä, kapitalismia ja kommunismia, eikä saksalaisuuttakaan unohdettu. Elokuva kuvattiin kesällä 1961 juuri ennen Berliinin muurin pystytystä. Viimeiset kohtaukset jouduttiin kuvaamaan studiolavasteissa Münchenissä, sillä Brandenburgin portin ja kuvausyhmän väliin oli yön aikana ilmestynyt esteitä.

Yks' kaks' kolme tekee yhä vaikutuksen nopealla rytmillään. Elokuvan tunnusmusiikiksi sopiikin villisti laukkaava Sapelitanssi, jota itäberliiniläinen bändi elokuvan hurjimmassa kohtauksessa soittaa niin tomerasti että baarin seinältä putoaa Hruštšovin kuva – ja paljastaa sen alle piilotetun Stalinin. Toinen muistettava musikkinumero on iskelmärenkutus Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini, jota Itä-Berliinin poliisi käyttää kidutuskeinona!

Yks' kaks' kolme -elokuvan julisteen suunnitteli Saul Bass.
Elokuvajulisteen teki Saul Bass. Yks' kaks' kolme -elokuvan julisteen suunnitteli Saul Bass. Kuva: Yle Kuvapalvelu billy wilder,Teemalauantai

"Perusajatuksena oli tehdä maailman nopein elokuva", Billy Wilder muisteli myöhemmin. "Emme jääneet kertaakaan odottamaan naurua."

Yks' kaks' kolmen päähenkilö on Coca-Cola-yhtiön Saksan-toimiston johtaja MacNamara (James Cagney), jonka suuri bisnesidea on myydä kolajuomaa Neuvostoliittoon.

Tapahtumat käynnistää MacNamaran pomon tyttären (Pamela Tiffin) Berliinin-vierailu. Toivotun rauhoittumisen sijasta 17-vuotias amerikkalaisvillikko rakastuu kommunistiin (Horst Buchholz) ja aikoo muuttaa Moskovaan. MacNamaran ylennyshaaveet ovat vaarassa, joten apuun tarvitaan kapitalismin ja kommunismin kieroimpia kauppamiehiä.

Elokuvan tekijäjoukosta on ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Wilderin ja näyttelijöiden lisäksi syytä mainita erikseen toinen käsikirjoittaja I.A.L. Diamond, komeasta laajakangaskuvauksesta vastannut Daniel L. Fapp ja musiikin sovittanut André Previn.

Yks' kaks' kolme kiellettiin Suomessa – eikä vain kerran vaan kolmesti: vuosina 1962, 1966 ja 1969. Ulkopoliittisesti liian vaaralliseksi tulkittu komedia sai meillä ensi-iltansa vasta vuonna 1987. Tälle vitsille Billy Wilderkin varmasti nauroi.

Yks' kaks' kolme esitettiin edellisen kerran Teemalla helmikuussa 2015 osana mainosmiehille omistettua Teemalauantaita.

  • Yks’ kaks’ kolme (One, Two, Three), USA 1961. Ohjaus Billy Wilder. Pääosissa James Cagney, Horst Buchholz, Pamela Tiffin, Arlene Francis, Leon Askin, Howard St. John, Lilo Pulver.
Yks' kaks' kolme, ohjaus Billy Wilder.
Liselotte (Lilo) Pulver villitsee kommunistit Sapelitanssilla. Yks' kaks' kolme, ohjaus Billy Wilder. billy wilder,Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa