Hyppää pääsisältöön

Apulanta yhteistyöhön kohuohjaajan kanssa – bändi tietää olevansa tekemisissä punkkarin kanssa

Apulanta-yhtyeen entinen basisti Tuukka Temonen ohjaa Apulannasta kertovan draamaelokuvan. Temonen muistetaan muun muassa Presidentintekijät-kohudokumentista.

Apulanta // Kuva: Teemu Saarinen

Rumpali Sipe Santapukki kommentoi YleX:lle jo 27.4.2010, että olisi hienoa, jos Apulannasta tehtäisiin joskus elokuva.

- Meidän yhtyeelle on siunaantunut kuolemattomia sattumia. Pelkästään yhden soittajan tarinasta saisi elokuvan. Totta helvetissä näyttelisin Sipeä. Aloitetaan kuvaukset heti, kun saadaan rahoitus kuntoon, muusikko kommentoi noin viisi vuotta sitten.

Santapukki kommentoi elokuvaa nyt uudestaan tuorein ajatuksin, kun rahoituspäätös on tehty ja elokuvaprojekti etenee.

- Allekirjoitan tuon kommentin täysin edelleen, vaikka näyttelijävalinnat eivät nyt mene niin kuin silloin ajattelin. Olen Tuukan kanssa ihan samoilla linjoilla. Parempi, että näyttelijät hoitavat homman.

Rumpali on kuitenkin toivonut pientä roolia itselleen. Hän haluaisi vilahtaa elokuvassa edes puolen minuutin verran esimerkiksi talonmiehen tai rehtorin osassa. Sen sijaan hänellä ei ole kummempia toiveita siitä, kuka häntä itseään näyttelee valkokankaalla.

- Kyllä näyttelijöiden pitäisi aika nuoria olla. Itse olin 13-vuotias, kun Apulanta perustettiin. Ei mulla ole unelmaa, kuka mua näyttelee. Kunhan on komia mies, sympaattinen ja saisi tukan leikattua samanlaiseksi. Se on mun tavaramerkki. Tonihan on toivonut vatsalihaksia itselleen, Sipe sanoo.

Punkkarit osaavat vääntää keskenään

Punkbändi Apulanta perustettiin vuonna 1991. Silloin kokoonpanoon kuuluivat Tonin ja Sipen lisäksi basisti Mandy ja laulaja-kitaristi Antti. Tuukka Temonen liittyi bändiin vuonna 1993, jolloin vaihto-oppilas Mandy palasi takaisin Yhdysvaltoihin.

- Bändin pari ensimmäistä vuotta ovat olleet Tuukallekin vähän hämärän peitossa. Olemme taustoittaneet asioita Tonin kanssa ja lukeneet elokuvan käsikirjoituksen. Mulla on täysi luotto Tuukkaan.

Ympyrä sulkeutuu elokuvan myötä tietyllä tavalla, sillä Tuukka Temonen lähti vuonna 2004 Apulannasta, koska hän halusi panostaa tv- ja elokuvauraansa. Nyt Temonen ikään kuin palaa Apiksen riveihin juuri elokuvan takia.

- Siinä on paljon symboliarvoa. On hienoa, että Tuukka tekee ensimmäisen draamansa juuri meidän bändistä.

Temosesta leivottiin mediassa varsinainen kohuohjaaja, kun hänen ohjaamansa dokumentti Presidentintekijät kuohutti tunteita. Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjasta kertovasta dokumentista aiheutui suuri kohu, kun Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen suuttui elokuvasta ja halusi vetää sen pois markkinoilta. Santapukki ei ole huolissaan siitä, että Apulanta työskentelee maineikkaan kohuohjaajan kanssa.

- Kyllä me tiedämme, että punkkarin kanssa ollaan touhuamassa. Onneksi olemme punkkareita itsekin, niin voimasuhteet ovat tasoissa ja aiempaa kokemusta vääntämisestä löytyy.

Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt leffalle kehittämistukea 15 000 euroa. Elokuvan kuvaukset alkavat ensi syksynä Heinolassa. Teit meistä kauniin - Apulannan tarina saa ensi-iltansa syksyllä 2016.