Hyppää pääsisältöön

CS:GO -toimintaa sunnuntaista lähtien Ylellä

Dreamhack 2014 Counter-Strike-turnauksen katsojia
Dreamhack 2014 Counter-Strike-turnauksen katsojia Kuva: Yle / Jaakko Ojalehto dreamhack

Tulevan viikonlopun maailman suurin LAN-tapahtuma Dreamhack Summer kerää jälleen tuhannet tietokoneiden harrastajat saman katon alle Ruotsin Jonköpingiin. Yle seuraa tapahtuman Counter-Strike: Global Offensive -turnausta sunnuntaista lähtien tiiviisti areenassa ja maanantaina myös TV2:en puolella.

Kahdeksan joukkuetta kilpailevat 40 000 dollarin palkinnoista kolmen päivän ajan. Nimekäs ja perinteinen tapahtuma ei kuitenkaan tällä kertaa ole houkutellut paikalle aivan kaikkia huippujoukkueita.

- Valitettavasti DH Summereille ei aivan parhaita joukkueita olla saatu paikalle, en aivan vuoden tärkeimmäksi tapahtumaksi laittaisi tätä. Hyvä tasonmittaus nouseville joukkueille, kommentoi Yle e-urheilun maanantain lähetyksen studioasiantuntija Mikko ”el_miquel” Kontturi.

Tästä huolimatta turnausta ei voi pitää heikkotasoisena. Maailman ehdottomaan kärkeen kuuluvat ruotsalaisjoukkueet Fnatic sekä Ninjas in Pyjamas nähdään kotiyleisön iloksi kilpailemassa tittelistä.

Fnaticilla on mielestäni kokonaispaketti parhaiten kasassa ja he ovat pelanneet vakuuttavasti jokaisessa osallistumassaan turnauksessa
Kontturi nostaa omaksi voittajasuosikikseen Fnaticin ohella myös IVY-maiden edustajista koostuvan Natus Vinceren. Itä-eurooppalainen joukkue on palanut jälleen huipulle jo hieman pidemmän vaikean jakson jälkeen.

- Fnaticilla on mielestäni kokonaispaketti parhaiten kasassa ja he ovat pelanneet vakuuttavasti jokaisessa osallistumassaan turnauksessa. Natus Vincere on enemmänkin sellainen arvauskortti. Hyvänä päivänä voivat voittaa jokaisen osallistuvan joukkueen ja haluavat varmasti hyvittää edellisen ruotsissa pelatun turnauksen pettymyksen.

Rcticin LanTrek -joukkueesta rajattu Mikko Kontturi
Rcticin LanTrek -joukkueesta rajattu Mikko Kontturi Kuva: Yle / Jussi Jääskeläinen mikko el_miquel kontturi
Ranskalainen huippujoukkue Titan täydentää voittajaehdokkaiden nelikon, sekä karsinnat läpäisseet norjalainen LGB eSports ja ukrainalainen Flipsid3 Tactics tarjoavat mainion haasteen ennakkosuosikeille.

Turnauksen kaksi viimeistä paikkaa selviävät vasta lauantaina käytävässä LAN-karsinnassa. Kaikille paikalla olijoille avoin karsinta vaatii kuitenkin tietokonepaikan ostamista varsinaiseen LAN-tapahtumaan. Tämä luonnollisesti harventaa huippujoukkueiden määrää, mutta luo samalla oman lisämausteensa. Lopullinen osallistujalista selviää vasta viikonloppuna joukkueiden ilmaannuttua paikalle.

- Karsintaturnauksesta tuskin voittajalle haastajia tulee, mutta mielenkiinnolla odotan muutamasta ex-Fnatic pelaajista (Andreas "schneider" Lindberg , Jonathan ”Devilwalk” Lundberg) koostuvaa joukkuetta. Todennäköisimmät jatkoon menijät mielestäni kuitenkin ovat ruotsalainen Team Acer sekä ympäri Eurooppaa kasattu Team Kinguin.

Suomalaisia joukkueita ei tällä kertaa osallistu kesän Dreamhackin Counter-Strike: Global Offensive -turnauksiin.

-Suomi skenessä viimeaikoina tapahtuneet muutokset tuskin auttoi paikan päällä tapahtuvan karsintaturnaukseen osallistumista. Suoria kutsuja tuskin olisi jaettu vaikka vaihdoksia ei olisi tullutkaan. Karsintojen taso on melko kova nykyään ja siihen panostaminen kesälomien koittaessa on melko haasteellista.

Natu luottavaisena ennen turnausta

Vaikka suomalaista joukkuetta ei paikalla nähdäkään, ei se tarkoita suomalaisten puuttumista. Ninjas in Pyjamasin riveissä nähdään sinivalkoista väriä niin pelikentällä kuin penkin takana, kun tähtipelaaja Aleksi ”allu” Jalli hoitaa jo tuttuun tapaan ruotsalaisjoukkueen tarkk'ampujan roolia. Tuoreempi vahvistus Ninjas in Pyjamasin palettiin nähtiin hieman yli kuukausi sitten, kun pelaajauransa lopettanut Joona ”natu” Leppänen siirtyi joukkueen valmentajaksi. Uusi pesti on alkanut Leppäsen mielestä hyvin.

- Mukavan haasteellista on ollut. Ei ole helppoa tulla joukkueeseen jossa neljä pelaajaa on voittanut kaiken mahdollisen ja on nyt kohdannut erilaisia haasteita. Mutta en mitään helppoa keikkaa lähtenyt tavoittelemaankaan vaan halusin tietysti haastaa itseäni. Porukan kanssa on hyvä tehdä hommia, sillä kaikki pelaajat ovat avoimia ja vastaanottavaisia. Hieman on totta kai ollut totuttelemista kaikkeen ja edelleenkin totutellaan, mutta ei mitään valittamisen aihetta löydy.

Joona "natu" Leppänen LanTrek -tapahtumassa
Joona "natu" Leppänen LanTrek -tapahtumassa Kuva: Yle / Jussi Jääskeläinen joona natu leppänen

Valmentajat ovat olleet tuttu näky jo pidemmän aikaa e-urheilun saralla, mutta kaikille katsojille ei ole ehkä selkeää kuvaa siitä, mitä kuuluu valmentajan tontille esimerkiksi turnauksiin valmistautumisen aikana.

- Olen joukkueen mukana kaikessa päivittäisessä tekemisessä. Se tarkoittaa harjoituksissa mukana oloa kuudentena silmäparina kokonaiskuvaa tarkkaillen, taktisiin asioihin puuttumista ja tietysti virheiden huomaamista ja korjaamista.Sen lisäksi scouttaan vastustajat ja teen heistä käyttöömme tietoa jota voimme hyötykäyttää turnauksissa. Teemme myös joukkueen kapteenin kanssa jokaista peliä varten jonkinlaisen pelisuunnitelman jota myötäillään.

Ninjas in Pyjamas on sijoitettu B-lohkoon, johon kaksi viimeistä joukkuetta selviävät vasta edellisenä päivänä.

Ei ole helppoa tulla joukkueeseen jossa neljä pelaajaa on voittanut kaiken mahdollisen ja on nyt kohdannut erilaisia haasteita.
Valmistautumisen kannalta tämä luo tietyllä tavalla haasteita, mutta Leppäsen mukaan karsintojen selkeitä ennakkosuosikkeja, tanskalaista Dignitasta ja Team Kinguinia tulee seurattua tarkemmin.

Joukkue esiintyy pitkästä aikaa kotiyleisönsä edessä Ruotsissa. Leppänen ei usko tämän kuitenkaan tuovan ainakaan mitään negatiivista latausta joukkueelle.

- En usko että se tuo sen enempää painetta joukkueelle. Jokaiseen otteluun turnauksessa kuin turnauksessa lähdetään aina voittamaan. Voittaminen on Ninjas in Pyjamasin dna:ssa ja sitä varten tehdään töitä.

Yle aloittaa lähetyksensä sunnuntaina B-lohkon otteluilla Yle Areenassa kello 18:00 lähtien. Maanantaina lähetykset alkavat Areenan puolella klo 15:00 alkavilla välieräotteluilla ja huipentuvat klo 22 alkavaan finaaliin, joka esitetään myös TV2:lla.

A-lohko

Fnatic (Ruotsi)
Titan (Ranska)
Flipside3 Tactics (Ukraina)
LGB eSports (Norja)

B-lohko

Ninjas in Pyjamas (Ruotsi)
Natus Vincere (IVY-maat)
Karsinta #1
Karsinta #2

Katso myös alta uusi Ylen Counter-Strike: Global Offensiven pikaopas!

Kommentit