Hyppää pääsisältöön

EU-jäsenyys ajoi kristillisen liiton hallituksesta 1994

Suomen kristillinen liitto erosi hallituksesta vuonna 1994. Syyksi puolueen puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi kertoi, että hän ei halunnut olla mukana viemässä Suomea Euroopan unioniin.

EU-kielteinen SKL (myöhemmin Kristillisdemokraatit) oli mukana Esko Ahon hallituksessa, jonka suurena tavoitteena oli allekirjoittaa liittymissopimus EU:n kanssa. Koska yksi hallituksen puolueista oli tätä tavoitetta vastaan, oli hallitustaival myrskyisä.

Tällaisissa kysymyksissä en voi kompromisseja tehdä― Toimi Kankaanniemi.

Välillä hallituksen sisäisiä ristiriitoja puitiin avoimesti julkisuudessa, kuten A-studion raportissa (video yllä) nähdään. Aho alkoi kesken tiedotustilaisuuden grillaamaan ministeriään: aikoisiko Kankaanniemi tehdä kaikkensa, että Suomi saisi neuvoteltua mahdollisimman hyvän sopimuksen EU:n kanssa. Kankaanniemi koki vastaamisen vaikeaksi.

Eduskunnan äänestykssä asiasta Kankaanniemi äänesti tyhjää.

"Minä en äänestänyt hallitusta vastaan, mutta en myöskään sen puolesta", Kankaanniemi puolusti äänestämistään ja perusteli käyttäymistään omatunnollaan. Hän ei kerta kaikkiaan halunnut olla mukana viemässä Suomea Euroopan unioniin.

Kankaanniemi olisi halunnut, että Suomi on vain jäsenenä Euroopan talousalueessa, mutta ei EU:ssa, jonka hän koki vähentävän Suomen itsenäisyyttä.

Samalla tavalla Kankaanniemi perusteli puolueensa eroa hallituksesta muutamaa päivää myöhemmin. Hän jätti eronpyyntönsä vain hetkeä ennen hallituksen istuntoa ja presidentin esittelyä, jossa päätettiin siitä, kuka valtuutetaan allekirjoittamaan EU-sopimus. SKL siis pysyi hallituksessa niin pitkään kuin mahdollista, vaikka se oli alusta asti vastustanut hallituksen tärkeintä tavoitetta.

Vielä viime hetkeillä Aho tarjosi SKL:lle porkkanaa: Kankaanniemi voisi jättää eriävän mielipiteen, mutta tämä ei kelvannut Kristilliselle liitolle. Aho ei myöskään taipunut siihen, että hallitus olisi äänestänyt asiasta.

Kankaanniemen ministerieron myötä koko puolue siirtyi oppositioon.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto