Hyppää pääsisältöön

Mitä ayurveda on?

Mamallapuramin kivipaasi
Mamallapuramin kivipaasi Kuva: Katariina Kaila panchakarma

Ayurveda on maailman vanhin luonnonlääketiede, josta löytyy kirjallista aineistoa 4000 vuoden takaa. Myöhemmin koonnettiin Sushruta Samhita (200-300 vuotta jkr), joka käsittelee kirurgiaa ja kudossiirtoja. Tänä päivänä plastiikkakirurgit kaikkialla maailmassa pitävät Sushrutaa alansa esi-isänä.

Nykypäivänä ayurvedaa opetetaan Intiassa valtion ylläpitämissä yliopistoissa. Koulutusta ja tutkimusta valvoo Intian kansallinen Ayurveda-instituutti. Tavallisesti panchakarma-puhdistuskuureja annetaan sairaalaolosuhteissa.

Intiassa yliopistotasoista lääkärikoulutusta järjestetään jokaisessa osavaltiossa. Ayurveda on Intian terveysministeriön alaista virallista lääketiedettä ja suurissa kaupungeissa on yliopistollisia ayurvedisia sairaaloita.

Ayurvedan perusopinnot (Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery, B.A.M.S.) voi suorittaa siihen valtuutetuissa ayurveda-yliopistoissa. Opinnot edellyttävät vähintään viiden ja puolen vuoden yhtäjaksoista opiskelua.

Lääkärin erikoistumiskoulutus (Master of Science in Ayurvedic Sciences, MD) kestää kolme ja puoli vuotta. Panchakarma-hoitoihin erikoistuminen vie lisäksi noin kaksi vuotta. Ayurveda-lääkärin perusopinnot etenevät samalla tavalla kuin länsimaisetkin lääkäriopinnot.

Kaksi suomalaista, Katariina Kaila ja Kai Rantala, kävivät läpi ayurvedaan kuuluvan, fyysiseseti rankan panchakarma-hoidon. Tutustu Katariinan ja Kain tarinaan!
Miksi halusimme käydä läpi Panchakarma-hoidon?

Panchakarma-kokemuksista syntyi verkkodokumentti, joka vie kuvan ja äänen avulla ainutlaatuiselle matkalle Intiaan.
Panchakarma - viisi toimenpidettä -verkkodokumentti

Kommentit
 • “Uskomatonta kaurismäkeläistä shaissea” ja muuta palautetta Operaatio Alaskasta

  Operaatio Alaska keräsi värikästä palautetta.

  Operaatio Alaska sai värikästä palautetta tv-ensi-illan jälkeen viime joulukuussa. Ja sitähän tietysti odotimme, koska leikimme vakavalla asialla - kansakunnan historialla ja kohtalolla! "Paska kuvitteellinen ohjelma" -vauva.fi "Katsoin. Aika Remes meininkiä" -Facebook "Operaatio Alaska on aika vakuuttavasti tehty.

 • Ahdistusta, pelkoa ja innostusta - Fatbardhe Hetemaj muistelee dokumentin kuvauksia

  Fatbardhe Hetemaj muistelee dokumentin kuvauksia

  Dokumenttielokuvan tekemisen aikana esiin nousi myös kipeitä muistoja, kirjoittaa Fatbardhe Hetemaj. Samalla siitä tuli ikimuistoinen ja henkilökohtaisesti hyvin tärkeä projekti. Se oli onnekas kohtaaminen, kun dokumenttielokuvaohjaaja Olli Laine tiimeineen oli tullut äitini luokse kuvaamaan maaliskuussa 2016 Tähtien futisvanhempia.

 • Maakrapu merellä - "Iskin pääni päivittäin kansiluukun reunaan"

  Miten maakrapu pärjää perinnelaivapurjehduksella?

  Ensin olin innoissani, pääsisin purjehtimaan perinnelaivalla! Mutta sitten alkoi alahuuli väpättää, kun mietin tulevia haasteita. Kokemattomuuteni purjehtijana toisi reissuun oman jännityksensä, mutta vielä enemmän mietitytti, miten pärjäisin vuorokaudet ympäriinsä melkein parinkymmenen ennalta tuntemattoman kanssapurjehtijan joukon jatkeena. Ei olisi mitään paikkaa, missä olla yksin. Entä miten ikinä pystyisin nukkumaan samassa tilassa 15 tuntemattoman ihmisen kanssa?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!