Hyppää pääsisältöön

Mitä ayurveda on?

Mamallapuramin kivipaasi
Mamallapuramin kivipaasi Kuva: Katariina Kaila panchakarma

Ayurveda on maailman vanhin luonnonlääketiede, josta löytyy kirjallista aineistoa 4000 vuoden takaa. Myöhemmin koonnettiin Sushruta Samhita (200-300 vuotta jkr), joka käsittelee kirurgiaa ja kudossiirtoja. Tänä päivänä plastiikkakirurgit kaikkialla maailmassa pitävät Sushrutaa alansa esi-isänä.

Nykypäivänä ayurvedaa opetetaan Intiassa valtion ylläpitämissä yliopistoissa. Koulutusta ja tutkimusta valvoo Intian kansallinen Ayurveda-instituutti. Tavallisesti panchakarma-puhdistuskuureja annetaan sairaalaolosuhteissa.

Intiassa yliopistotasoista lääkärikoulutusta järjestetään jokaisessa osavaltiossa. Ayurveda on Intian terveysministeriön alaista virallista lääketiedettä ja suurissa kaupungeissa on yliopistollisia ayurvedisia sairaaloita.

Ayurvedan perusopinnot (Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery, B.A.M.S.) voi suorittaa siihen valtuutetuissa ayurveda-yliopistoissa. Opinnot edellyttävät vähintään viiden ja puolen vuoden yhtäjaksoista opiskelua.

Lääkärin erikoistumiskoulutus (Master of Science in Ayurvedic Sciences, MD) kestää kolme ja puoli vuotta. Panchakarma-hoitoihin erikoistuminen vie lisäksi noin kaksi vuotta. Ayurveda-lääkärin perusopinnot etenevät samalla tavalla kuin länsimaisetkin lääkäriopinnot.

Kaksi suomalaista, Katariina Kaila ja Kai Rantala, kävivät läpi ayurvedaan kuuluvan, fyysiseseti rankan panchakarma-hoidon. Tutustu Katariinan ja Kain tarinaan!
Miksi halusimme käydä läpi Panchakarma-hoidon?

Panchakarma-kokemuksista syntyi verkkodokumentti, joka vie kuvan ja äänen avulla ainutlaatuiselle matkalle Intiaan.
Panchakarma - viisi toimenpidettä -verkkodokumentti