Hyppää pääsisältöön

Mitä ayurveda on?

Mamallapuramin kivipaasi
Mamallapuramin kivipaasi Kuva: Katariina Kaila panchakarma

Ayurveda on maailman vanhin luonnonlääketiede, josta löytyy kirjallista aineistoa 4000 vuoden takaa. Myöhemmin koonnettiin Sushruta Samhita (200-300 vuotta jkr), joka käsittelee kirurgiaa ja kudossiirtoja. Tänä päivänä plastiikkakirurgit kaikkialla maailmassa pitävät Sushrutaa alansa esi-isänä.

Nykypäivänä ayurvedaa opetetaan Intiassa valtion ylläpitämissä yliopistoissa. Koulutusta ja tutkimusta valvoo Intian kansallinen Ayurveda-instituutti. Tavallisesti panchakarma-puhdistuskuureja annetaan sairaalaolosuhteissa.

Intiassa yliopistotasoista lääkärikoulutusta järjestetään jokaisessa osavaltiossa. Ayurveda on Intian terveysministeriön alaista virallista lääketiedettä ja suurissa kaupungeissa on yliopistollisia ayurvedisia sairaaloita.

Ayurvedan perusopinnot (Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery, B.A.M.S.) voi suorittaa siihen valtuutetuissa ayurveda-yliopistoissa. Opinnot edellyttävät vähintään viiden ja puolen vuoden yhtäjaksoista opiskelua.

Lääkärin erikoistumiskoulutus (Master of Science in Ayurvedic Sciences, MD) kestää kolme ja puoli vuotta. Panchakarma-hoitoihin erikoistuminen vie lisäksi noin kaksi vuotta. Ayurveda-lääkärin perusopinnot etenevät samalla tavalla kuin länsimaisetkin lääkäriopinnot.

Kaksi suomalaista, Katariina Kaila ja Kai Rantala, kävivät läpi ayurvedaan kuuluvan, fyysiseseti rankan panchakarma-hoidon. Tutustu Katariinan ja Kain tarinaan!
Miksi halusimme käydä läpi Panchakarma-hoidon?

Panchakarma-kokemuksista syntyi verkkodokumentti, joka vie kuvan ja äänen avulla ainutlaatuiselle matkalle Intiaan.
Panchakarma - viisi toimenpidettä -verkkodokumentti

Kommentit
 • Nukkumatti oli lasten sankari, sosialismin lähettiläs ja DDR:n kauniit kasvot

  Lasten sankari esitteli DDR:n arkea ja menestystä.

  Itäsaksalainen Nukkumatti tunnetaan kymmenissä maissa. Kylmän sodan aikana se oli Itä-Saksan ja sosialismin lähettiläs, joka kohotti itäblokin arjen hohdokkaaksi, esitteli teknologista edistystä ja matkusti aina avaruuteen asti. Asuin vuoden Berliinissä, olin Nukkumatin jäljillä ja tein aiheesta kolmeosaisen radiosarjan Nukkumatin kylmä sota.

 • On the Trail of the Iriadamants

  All you have ever wanted to know about the Iriadamants

  Aloitimme elämäntapaintiaanien leirin aikaisten arkistojen etsimisen yli vuosi sitten. Tähän verkkoartikkeliin on koottu ennennäkemättömiä ja kuulemattomia materiaaleja elämäntapaintiaanien leireiltä Suomessa vuosilta 1991-93.

 • Mummoja viedään - vanhukset soten pelinappuloina

  Mitä tapahtuu, kun vanhuksista tulee soten pelinappuloita?

  Vanhuksista on tullut pörssiyhtiöiden pelinappuloita Suomen sote-miljardien uusjaossa. Hoitosopimukset ovat kaupan ja ne kiinnostavat myös ulkomaisia yhtiöitä. Mitä tapahtuu, kun pieni, kodinomainen hoivakoti ajetaan umpikujaan ja vanhus sijoitetaan suurempaan laitokseen? Dokumentti Tasemummot selvittää, miltä tämä tuntuu itäsuomalaisen vanhuksen näkökulmasta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua