Hyppää pääsisältöön

Smakin laulaja muistelee videolla Kesäkumi-keikkaa: Kuumeessa tv-kameroiden eteen

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Vuonna 2006 Kesäkumibiisinä soi Smakin kappale Antaa palaa vaan.

Kesäkumiartistin sopivasta iästä puhuttiin paljon viime vuonna, kun 15-vuotias Robin lauloi faneilleen kondomeista Kesärenkaat-kappaleella. Turkulaispoppari ei ole kuitenkaan ensimmäinen teini-ikäinen Kesäkumi-artisti. Rockbändi Smakin jäsenet olivat vasta valmistuneet yläasteelta, kun bändiä pyydettiin mukaan YleX:n valistuskampanjaan.

Kuuma on kesäpäivä, ja mua janottaa, tahdon rantaan
Tänään aion valloittaa, joku Kaivopuistossa syöttiini narahtaa
En ole vähän aikaan omistanutkaan sinua
Ei haittaa, joten antaa palaa vaan,
kappaleessa lauletaan.

Biisi on yhtyeen laulaja Kalle Lindrothin ja kitaristi Henri Salosen säveltämä ja sanoittama. Lindrothin mukaan ikä kuuluu biisin sanoituksissa.

- Niissä on pikkupojan unelmointia enemmänkin kuin kokeneen konkarin paatunutta fiilistelyä. Ne olivat meillekin uusia asioita siihen aikaan. Ei ollut niin yleistä, että ilta päättyy itse aktiin. 

Nykyään sekä Lindroth että Salonen ovat aktiivisia taustatekijöitä musiikkialalla. Salonen tunnetaan paremmin tuottajanimellä Hank Solo, ja Lindroth on säveltänyt kappaleita muiden muassa Antti Tuiskulle ja Benjamin Peltoselle.

Laulaja kertoo, että Kesäkumibiisin säveltäminen oli Smakille aikanaan tärkeä mandaatti.

- Ensimmäisen levyn aikana oli paljon sellaista puhetta, että eiväthän nämä tee biisejään itse. Se, että YleX pyysi meitä tekemään kappaleen, oli kunnia-asia. Tuli sellainen olo, että ehkä me ollaan ammattilaisia jo, Lindroth sanoo.

Vuonna 2006:

Tarja Halonen valittiin toiselle kaudelle presidentinvaaleissa, VR:n makasiineilla syttyi tulipalo ja Lordi voitti Euroviisut.

Milloin Smak palaa keikkalavoille?

Smak on ollut määrittelemättömän mittaisella tauolla jo useamman vuoden. Vuonna 2009 julkaistu Shopping Mall Religion jäi yhtyeen viimeiseksi albumiksi.

- Me rupesimme tekemään neljättä levyä, mutta tuli sellainen olo, ettei meillä ollut mitään, mitä haluamme viestiä ihmisille, Lindroth sanoo.

Smakin jäsenet kokivat yhdessä murrosiän, ensimmäiset tyttöystävät ja koulujen päättäjäiset. Laulaja sanoo kaipaavansa bändin poikia, mutta yhtyeen paluusta ei ole ollut puhetta.

"Jos me tahdotaan breikata kolmekymppisinä Saksassa, se on vielä ihan mahdollista."― Kalle Lindroth

- Olemme nyt 25-vuotiaita eli ei ihan hirveän vanhoja vieläkään. Jos me tahdotaan tehdä Sunrise Avenuet ja breikata kolmekymppisinä Saksassa, se on vielä ihan mahdollista.

Lindrothin viime syksynä julkaistu soolosinkku Annika menestyi vaatimattomasti ja artisti työstää ensimmäistä sooloalbumiaan nyt uudelleen. Laulaja sanoo, että sen oman jutun löytämiseen voi olla kulua aikaa. 

- Silloin kun pääsee tuohon 16-vuotiaan Kallen moodiin, tulee helmiäissettiä. Toivottavasti saan vietyä tästä jotain mukanani studiolle.

Katso Smakin Kesäkumi-keikka Ylen Elävästä arkistosta.

Kuuntele Smakin kesäkumibiisi Antaa palaa vaan Spotifysta.

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Seuraa kumien tarinaa täältä! Juhannusaattona 19. kesäkuuta YleX soittaa kaikki Kesäkumibiisit Sofia Thurénin juontamassa 20-vuotisjuhlalähetyksessä klo 15–17.