Hyppää pääsisältöön

Wienin Filharmonikot juhlistaa Sibelius-vuotta Helsingin Musiikkitalossa

Kapellimestari Franz Welser-Möst.
Kapellimestari Franz Welser-Möst. Kuva: Roger Mastroianni kapellimestari franz welser-möst

Eurooppalaisen orkesteritradition lippulaiva, Wienin Filharmonikot vierailee toistamiseen Musiikkitalossa Helsingin Juhlaviikkojen kutsumana. Filharmonikkoja pidetään yhtenä maailman parhaista orkestereista – onhan takana runsaat 170 vuotta parhaita soittajia, kapellimestareita ja solisteja, puhumattakaan orkesterin kotisalista, legendaarisesta Musikvereinista. Ainutlaatuinen on myös filharmonikkojen toimintaperiaate: muusikkokunta päättä demokraattisesti orkesterin asioista, ja kaikki soittajat on rekrytoitu Wienin Valtionoopperan orkesterista.

Vuoden 2015 uuden vuoden konsertin johti Zubin Mehta. Konsertti nähdään Suomessakin aina uutena vuotena.
Vuoden 2015 uudenvuoden konsertin johti Zubin Mehta. Konsertti nähdään Suomessakin aina uutenavuotena. Vuoden 2015 uuden vuoden konsertin johti Zubin Mehta. Konsertti nähdään Suomessakin aina uutena vuotena. Kuva: Terry Laine uudenvuoden konsertti 2015

Helsingin konsertin johtaa itävaltalainen kapellimestari Franz Welser-Möst, joka toimi viime vuoteen asti Valtionoopperan musiikillisena johtajana.

Wieniläiset aloittavat konserttinsa Jean Sibeliuksen Lemminkäis-sarjalla. Sarja perustuu suunnitelman asteelle jääneen, Kalevala-aiheisen oopperan materiaaliin. Aihekin muuttui matkalla: oopperan päähenkilönä olisi ollut Väinämöinen, mutta orkesterisarjassa seikkailee Kalevalan viekas naistenmies Lemminkäinen.
Väliajan jälkeen wieniläiset tarjoilevat omaa ydinohjelmistoaan, maanmiestensä musiikkia. Ohjelmassa on Franz Schubertin aurinkoinen kolmas sinfonia ja Ludwig van Beethovenin Leonore-alkusoitto nro 3.

Wienin Filharmonikkojen konsertti kuullaan ja nähdään suorana lähetyksenä YLERadio1:ssa ja YLE Teema-kanavalla. Konsertin Sibelius-osuus yhdessä myöhemmin Tanskassa nauhoitettavan Nielsen-osuuden kanssa televisioidaan myös maailmanlaajuisesti osana Sibelius-Nielsen –juhlavuotta, ja se nähdään Suomessa syksyllä.

Wienin filharmonikkojen perinteinen kesäkonsertti oli tänä vuonna toukokuun 14. päivä. Konsertti Scönbrunnista televisioidaan ja tämän vuoden konsertti nähdään Yle Teemalla 29.8.
Wienin Filharmonikkojen perinteinen kesäkonsertti Scönbrunnista televisioidaan ja tämän vuoden konsertti nähdään Yle Teemalla 29.8. Wienin filharmonikkojen perinteinen kesäkonsertti oli tänä vuonna toukokuun 14. päivä. Konsertti Scönbrunnista televisioidaan ja tämän vuoden konsertti nähdään Yle Teemalla 29.8. Kuva: WPH/Richard Schuster wienin filharmonikot schönbrunn

Wienin Filharmonikot, joht. Franz Welser-Möst
Sibelius: Lemminkäinen op. 22
Franz Schubert: Sinfonia nro 3 D-duuri
Ludwig van Beethoven: Leonore-alkusoitto nro 3 C-duuri op. 72

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua