Hyppää pääsisältöön

Anna-Riikka kertoo kauppatieteiden opiskelusta Saksassa

kuva: Anna-Riikka Hautanen

Lidlin työntekijöitä on osallistunut kansainväliseen Duales Studium-koulutukseen jo pidemmän aikaa. Nyt Saksassa toteutettavaan koulutusohjelmaan osallistuu ensimmäiset suomalaisnuoret. Kaksi suomalaisnuorta kertoo siitä, minkälaista on opiskella kauppatieteitä Saksassa.

Helsinkiläinen 20-vuotias Anna-Riikka Hautanen tiesi ennestään Duales Studiumista, koska hänen kaverinsa olivat hakeneet koulutukseen.

Anna-Riikka kirjoitti vuonna 2014 Munkkiniemen yhteiskoulusta ylioppilaaksi. Kun hän näki netti-ilmoituksen koulutuksesta, päätti hän hakea paikkaa.

– Toiselle haastattelukierrokselle valittiin kymmenen hakijaa, joista kaksi sai opiskelupaikan. Minä olin toinen näistä. Olen innokas kohtaamaan uusia haasteita, joten lähtö Saksaan sopi minulle, kertoo Anna-Riikka.

Työn ohella kanditasoinen tutkinto kolmessa vuodessa

Koulutuksen kaksi ensimmäistä vuotta vietetään Saksassa ja kolmannen vuoden harjoittelujaksot suoritetaan Suomessa.

Opiskelijat opiskelevat ja käyvät töissä, joten valmistuttuaan heillä on korkeakoulututkinnon lisäksi työkokemusta.

Anna-Riikan mielestä koulutus on tie menestykseen.

– Uskon, että tämä koulutus antaa minulle hyviä mahdollisuuksia Lidlillä. Opiskelu on monipuolista ja antaa mahdollisuuden myös opiskeluun Saksan ulkopuolella.

Anna-Riikan tavoitteena on saavuttaa hyvät arvosanat ja saada opiskelun jälkeen Suomesta koulutusta vastaava työpaikka Lidlistä.

Hyvä kielitaito syntyy ajan myötä

Saksan kielen taito on olennaisin juttu, kun lähtee Saksaan opiskelemaan. 

– Englannillakin pärjää, mutta eläminen Saksassa vaatii pidemmän päälle saksan kielen taitoa, vakuuttaa Anna-Riikka.

– Tärkeää on myös sitoutuminen opiskeluun, ja että lähtee tosissaan opiskelemaan, eikä hengailemaan. Jos ei pärjää, joutuu jättämään leikin kesken.

Anna-Riikan perhe asui lähellä Hannoveria, kun hän oli 5-vuotias. Lukion 2. luokalla hän oli vuoden vaihdossa Bremenissä. Kielitaito oli jo erittäin hyvä, kun hän lähti Saksaan opiskelemaan, mutta parannettavaa löytyy kuulema aina.

– Opiskelin saksaa lukion lisäksi myös peruskoulussa. Saksa oli ensimmäinen vieras kieleni. Olin myös yhtenä kesänä kielikurssilla Saksassa. Ensimmäisen lukukauden aikana oli vielä osittain ymmärtämisongelmia varsinkin paikallisen murteen vuoksi, mutta siihen tottui nopeasti.

– Slangia käytetään, kuten suomen kielessä ja verbejä tulee lyhennettyä aina puhuessa, kertoo Anna-Riikka.

Kansainvälinen ilmapiiri työssä ja koulussa

Anna-Riikka asuu Heilbronnissa ja Saarbrückenissä. Hän opiskelee Heilbronnissa ja työjaksojen aikana hän on Saarlandissa, Saarbrückenin lähellä. Opiskelujaksot ja työssäoppimisjaksot kestävät aina kolme kuukautta kerrallaan.

– Jokainen työjakso tuo lisää vastuuta. Olen töissä tavallisessa Lidl-myymälässä, missä sain ensin myyjän koulutuksen. Seuraavan työjakson aikana toimin vuorovastaavana  ja saan apulaismyymäläpäällikön koulutuksen, sitä seuraavassa myymäläpäällikön koulutuksen ja niin edelleen. Käytännön jaksojen aikana meillä on myös kirjallisia tehtäviä.

– Odotan tutustuvani paljon uusiin ihmisiin eri puolilta Eurooppaa. Uskon, että kolmen vuoden jälkeen saksan ja englannin kielen taitoni ovat huomattavasti parantuneet.

– Opiskelussa on kivointa vaihtelu työn ja opiskelun välillä. Rankinta on työn määrä, sillä kahdeksan tunnin luentojen jälkeen pitää lukea ja valmistautua seuraavan päivän luentoihin.

Kaikki kurssit on määrätty etukäteen, joten kurssivalintoja ei voi itse tehdä.

Lidl pitää huolta opiskelijoistaan

Anna-Riikka sanoo olleensa yllättynyt byrokratian määrästä.

– Kaikenlaisia asiakirjoja piti täyttää ennen kuin opiskelu Saksassa on mahdollista, vaikka olemme sentään EU:ssa. Koulu tarjoaa opiskelijoilleen ohjaajien tukea.

– Kampus on Lidlin kumppani ja tukihenkilömme Lidlillä ovat myös aktiivisesti mukana opiskeluissamme. Saan opiskelusta kuukausipalkkaa, joten opiskelujen rahoituksesta ei tarvitse huolehtia.

Opiskelujen jälkeen Anna-Riikan tavoitteena on työskennellä aluepäällikkönä Lidlissä Suomessa.

Anna-Riikka sanoo, että ulkomailla opiskelu kannattaa aina!

– Panosta kirjoituksissa kieliin, matikkaan ja taloustietoon. Niistä on paljon hyötyä kauppatieteellisellä alalla.

Lue myös toisen Duales Studium -opiskelijan Jan Forssellin tarina.

Muokattu 21.8.2015: Nimi korjattu

Artikkelit