Hyppää pääsisältöön

Peukutus koukuttaa - liftaaminen tekee uutta tulemistaan

Maailman vanhin peukutussyy on liftaaminen. Sesonki on taas alkanut, mutta silti suomalaisten liftareiden määrä on verrattain vähäistä. Harrastuksen elävöittämiseksi järjestetään muun muassa kaikille avoin liftauskilpailu.

Kilpaliftaaja Meri Liukkonen narraa kyytiä Mäntsälässä // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

Huonotapaista, seikkailunhakuista, ekologista, turvatonta, spontaania, taloudellista, kiusallista, sosiaalista, antoisaa - nämä adjektiivit liitetään usein liftaamiseen. Harrastus jakaa mielipiteitä etenkin sukupolvien välillä - juniorit hyväksyvät, seniorit paheksuvat.

Semmonen älytön vapauden tunne ja seikkailun tunne, kun ei ikinä tiedä, kuka pysähtyy.― Kilpaliftari Meri Liukkonen

Yksi liftaamiseen herännyt on opiskelija Meri Liukkonen. Hän koukuttui harrastukseen jännityksen ja tarinoiden vuoksi.

- Semmonen älytön vapauden tunne ja seikkailun tunne, kun ei ikinä tiedä, kuka pysähtyy. Tapaa tosi erilaisia ihmisiä, ja kuulee sellaisia juttuja, joita ei ikinä muuten kuulisi, sanoo Liukkonen.

Meri menetti liftausneitsyytensä osallistumalla kaverinsa kanssa Hitchball 4000 -kilpailuun viime vuonna. Kaksikon reitti kulki Baltian maiden läpi aina Puolaan saakka ja takaisin. Kyseessä on vuosittainen kilpailu, joka lähtee liikkeelle Helsingin Oopperatalolta. Voittajapari on se, joka kulkee pisimmän kokonaismatkan viikonlopun aikana.

Suomessa nuorten liftaaminen elää uutta renesanssia, mutta harrastus on edelleen paljon harvinaisempaa kuin muualla Euroopassa. Syy siihen, miksi maahamme ei ole syntynyt laajaa peukalokyytikulttuuria on hyvin looginen.

- Suomessa tosi monilla on jo oma auto, aika monella opiskelijallakin on. Ei ole taloudellista tarvetta sille. Täällä on myös toimiva joukkoliikenne, että pääsee aika moniin paikkoihin, sanoo Liukkonen.

Turvallisuus on yksi asia, joka mietityttää monia liftaamisessa. Meri vinkkaakin, että liftaamaan kannattaa lähteä aina kaverin kanssa. Erityisesti naisen kannattaa harkita tarkkaan, mihin kyytiin nousee.

- Kannattaa vähän jutella kuskin kanssa, ja kysyy alkuun, että minne se on menossa. Jos alkaa epäilyttää joku asia, niin ei mee kyytiin. Sanoo sitten, että haluaakin vähän pitemälle, Meri opastaa.

Liikennepoliisi Heikki Kallio Helsingin poliisista // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

Liikennepoliisi Heikki Kallio tähdentää, että liftaus on laillista, kunhan sitä ei tee alueilla, joissa autolla ei saa pysähtyä tai kävellä. Hänen mielestään Suomessa liftaaminen on hyvin turvallista.

- Kävin läpi rikosilmoitusjärjestelmää, ja juttelin yhden kollegan kanssa, joka oli asiaan tutustunut. Eikä sieltä pompannut mitään poikkeuksellista. Parin viime vuoden aikana Helsingissä ei ole ilmoitettu yhtään rikosta liftaamiseen liittyen, sanoo komisario Kallio.

Kuuntele alta, mitä asioita kannattaa tietää liftaamisesta, ja miten YleX Etusivun Juhani Kenttämaa pärjäsi tien poskessa.