Hyppää pääsisältöön

Sodankylän elokuvajuhlat alkoivat - Sodankyläpalkinto kuvaaja Timo Salmiselle

Sodankylän 30. elokuvajuhlat alkoivat keskiviikkona 10.6.2015. Juhlavuoden festivaali on omistettu tapahtuman viimesyksynä kuolleelle voimahahmolle, Peter von Baghille.
Sodankylän elokuvajuhlilla ei ole, useimmista muista filmifestivaaleista poiketen kilpasarjaa, mutta siellä on kolmannesta vuodesta alkaen myönnetty elämäntyöpalkinto merkittävästä urasta alalla. Tänä vuonna 28. Sodankyläpalkinto myönnettiin kuvaaja Timo Salmiselle.

Festivaalin tiedottaja Hippo Taatila luki valintaraadin palkintoperusteet, joissa kiitettiin kansainvälisestikin menestyneen Salmisen tradiotiosta nousevaa mutta silti täysin omintakeista kuvaustyyliä.
Timo Salminen itse omisti kiitospuheessaan palkinnon edesmenneelle Peter von Baghille. Aki Kaurismäki, jonka kaikki elokuvat Salminen on kuvannut vertasi omassa puheessaan heidän yhteistyötään Sam Peckinpahin hurjan joukon päähenkilöihin.

Elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Timo Malmi näkee festivaalin tukevaisuuden Peter von Baghin jälkeen valoisana, tänä vuonna festivaalikävijöiden määrä on nousemassa uuteen ennätykseen. Malmi myös ennakoi omassa haastattelussaan lauantaina Yle Teemalla nähtävää aamukeskustelua festivaalien päävieraan, englantilaisohjaaja Mike Leighin kanssa.

 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Elokuvat

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri