Hyppää pääsisältöön

Sodankylän elokuvajuhlat alkoivat - Sodankyläpalkinto kuvaaja Timo Salmiselle

Sodankylän 30. elokuvajuhlat alkoivat keskiviikkona 10.6.2015. Juhlavuoden festivaali on omistettu tapahtuman viimesyksynä kuolleelle voimahahmolle, Peter von Baghille.
Sodankylän elokuvajuhlilla ei ole, useimmista muista filmifestivaaleista poiketen kilpasarjaa, mutta siellä on kolmannesta vuodesta alkaen myönnetty elämäntyöpalkinto merkittävästä urasta alalla. Tänä vuonna 28. Sodankyläpalkinto myönnettiin kuvaaja Timo Salmiselle.

Festivaalin tiedottaja Hippo Taatila luki valintaraadin palkintoperusteet, joissa kiitettiin kansainvälisestikin menestyneen Salmisen tradiotiosta nousevaa mutta silti täysin omintakeista kuvaustyyliä.
Timo Salminen itse omisti kiitospuheessaan palkinnon edesmenneelle Peter von Baghille. Aki Kaurismäki, jonka kaikki elokuvat Salminen on kuvannut vertasi omassa puheessaan heidän yhteistyötään Sam Peckinpahin hurjan joukon päähenkilöihin.

Elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Timo Malmi näkee festivaalin tukevaisuuden Peter von Baghin jälkeen valoisana, tänä vuonna festivaalikävijöiden määrä on nousemassa uuteen ennätykseen. Malmi myös ennakoi omassa haastattelussaan lauantaina Yle Teemalla nähtävää aamukeskustelua festivaalien päävieraan, englantilaisohjaaja Mike Leighin kanssa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri