Hyppää pääsisältöön

Sodankylän elokuvajuhlat alkoivat - Sodankyläpalkinto kuvaaja Timo Salmiselle

Sodankylän 30. elokuvajuhlat alkoivat keskiviikkona 10.6.2015. Juhlavuoden festivaali on omistettu tapahtuman viimesyksynä kuolleelle voimahahmolle, Peter von Baghille.
Sodankylän elokuvajuhlilla ei ole, useimmista muista filmifestivaaleista poiketen kilpasarjaa, mutta siellä on kolmannesta vuodesta alkaen myönnetty elämäntyöpalkinto merkittävästä urasta alalla. Tänä vuonna 28. Sodankyläpalkinto myönnettiin kuvaaja Timo Salmiselle.

Festivaalin tiedottaja Hippo Taatila luki valintaraadin palkintoperusteet, joissa kiitettiin kansainvälisestikin menestyneen Salmisen tradiotiosta nousevaa mutta silti täysin omintakeista kuvaustyyliä.
Timo Salminen itse omisti kiitospuheessaan palkinnon edesmenneelle Peter von Baghille. Aki Kaurismäki, jonka kaikki elokuvat Salminen on kuvannut vertasi omassa puheessaan heidän yhteistyötään Sam Peckinpahin hurjan joukon päähenkilöihin.

Elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Timo Malmi näkee festivaalin tukevaisuuden Peter von Baghin jälkeen valoisana, tänä vuonna festivaalikävijöiden määrä on nousemassa uuteen ennätykseen. Malmi myös ennakoi omassa haastattelussaan lauantaina Yle Teemalla nähtävää aamukeskustelua festivaalien päävieraan, englantilaisohjaaja Mike Leighin kanssa.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Elokuvat

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri