Hyppää pääsisältöön

Kummallinen somehaaste voi vahingoittaa kehonkuvaa ja itsetuntoa

Kiinalaisella Weibo-sivustolla leviää anatomisesti kinkkinen haaste.

Belly button challenge voi tehdä hallaa kehonkuvalle. // Kuva: YLE

Sosiaalinen media, mitä ihmettä?

Uusimmassa somevillityksessä, belly button challengessa, väännetään käsi selän taakse, yritetään koskea omaa napaa ja otetaan siitä todisteeksi kuva. Haastetta on vaikea sanoin kuvailla, mutta onneksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa:

Trendi syttyi kiinalaisella Weibo-mikroblogisivustolta ja on lähtenyt nopeasti leviämään Aasian ulkopuolelle. Haastetta on kritisoitu siitä, että se saattaa vaikuttaa negatiivisesti ihmisten kehonkuvaan. Monet, jotka ovat julkaisseet belly button challenge -kuvansa verkossa, ovat hyvin kapeavyötäröisiä. Kun edellytys haasteessa onnistumiseen näyttää olevan tietynlainen vartalotyyppi, yksi sun toinen masentuu turhaan, jos ei yletä napaansa.

Haaste huolestuttaakin laajalti terveydenhuollon ammattilaisia. Se nostaa jälleen jalustalle hoikkuuden ihanteen ja monet käyttävät haastetta määritelläkseen, ovatko ylipainoisia. Haasteessa onnistumiseen vaikuttaa kuitenkin painon lisäksi myös ruuminrakenne. Oli miten oli, tällaiset villitykset voivat vauhdittaa vertailua ja omaan vartaloon liittyvää epävarmuutta etenkin syömishäriiöistä kärsiville.

Tätä ei siis kannata kokeilla kotona.