Hyppää pääsisältöön

Pariisin Kevät teki Kesäkumibiisin, mutta Arto Tuunela ei koskaan tullut lavalle

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Vuonna 2008 Kesäkumibiisinä soi Pariisin Kevään, Katri Ylanderin ja Super Jannen Mä haluun sua enemmän ku muut haluu.

Pariisin Kevät oli vuonna 2008 alkutaipaleellaan. Siihen aikaa yhtye oli yhden miehen projekti, eikä edes perustaja Arto Tuunela tiennyt, millainen kokonaisuudesta tulisi.

- Minulla oli paljon ideoita, mutta bändillä ei ollut selkeää identiteettiä. Yhdessä vaiheessa ajattelin, että Pariisin Kevät voisi olla kollektiivi, jossa on vaihtuva solisti, Tuunela kertoo.

Kun Tuunelaa pyydettiin säveltämään Kesäkumibiisiä, artisti harkitsi ensin kieltäytyvänsä.

”Mietin yhtenä aamu paniikissa, että mitä olen mennyt lupaamaan.”― Arto Tuunela

- Kyllä sitä tuli ajateltua, että haluanko tehdä tällaista, olla mukana eräänlaisessa kampanjoinnissa. Vaikka se on hyvän asian puolesta, siinä asettuu edustamaan jotain muuta kuin omaa taiteellista tekemistään.

Tuunela kuitenkin päätti ottaa haasteen vastaan. Biisi syntyi loppujen lopuksi nopeasti.

- Mietin yhtenä aamu paniikissa, että mitä olen mennyt lupaamaan. Tuo melodiapätkä kuitenkin soi päässäni pitkään ja päätin, että tämä nyt varmaan on se biisi.

Vuonna 2008:

Ilkka Kanerva erosi hallituksesta tekstiviestikohun vuoksi, Suomen lippu täytti 90 vuotta ja presidentti Martti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto.

Kappale kaipasi artistin mielestä vahvaa naislaulajaa, ja levy-yhtiö ehdotti biisille vuoden 2005 Idols-laulukilpailusta esille noussutta Katri Ylanderia. Muusikot tutustuivat toisiinsa Kesäkumi-projektin kautta ja huomasivat, että yhteistyö toimii hyvin. Myöhemmin Tuunela päätyi tuottajaksi Ylanderin kolmannelle albumille Valvojat.

Tuunelalle jäi hyvät muistot myös biisin räppäristä Super Jannesta, joka kirjoitti kappaleeseen omat tekstinsä. Muusikoilla oli hauskaa studiossa, ja Tuunela on tyytyväinen, että osallistui Kesäkumikampanjaan.

- Olen aina yrittänyt pitää sellaisen asenteen, että jos joku pyytää tekemään jotain, mihin tekee mieli sanoa ei, pitää sanoa totta kai.

Kuuntele kolmikon yhteisbiisi alta! Pariisin Kevät, Katri Ylander ja Super Janne Mä haluun sua enemmän ku muut haluu. 

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Seuraa kumien tarinaa täältä! Juhannusaattona 19. kesäkuuta YleX soittaa kaikki Kesäkumibiisit Sofia Thurénin juontamassa 20-vuotisjuhlalähetyksessä klo 15–17.