Hyppää pääsisältöön

Tangomarkkinat 2015 -laulukilpailun finalistit on valittu

Tangomarkkinat 2015 -laulukilpailun finalistit
Tangomarkkinat 2015 -laulukilpailun finalistit Tangomarkkinat 2015 -laulukilpailun finalistit Kuva: Yle/ Miikka Varila seinäjoen tangomarkkinat 2015

Tangomarkkinat laulukilpailun Finaalin karsinta eteni huikean jännittävänä kamppailuna lauantai-iltana 13.6. Tampereen Mediapoliksella. Tangolaulukilpailun konkarit saivat suorassa TV- ja radiolähetyksessä tiukan vastuksen nuorista tangotaitureista, jotka yllättivät tuoreilla ja totutusta poikkeavilla tangotulkinnoillaan.

Kuningatarkilpailussa tuomaristo arvosti useammankin kerran tangokruunua tavoitelleita laulajia, finalistien joukkoon mahtui vain yksi ensikertalainen ja kilpailun juniori Erika Vikman.

Sääntöjen mukaan finaalipaikka oli taattu ainakin toiselle netissä toukokuussa pidetyssä esikarsintaäänestyksessä eniten ääniä saaneesta kahdesta kilpailijasta.

Nettiäänestyksen naisten ääniharava, Piritta Venho vei finaalipaikan nettiäänestyksen kolmosen, Raisa Laineen jäädessä rannalle.

Kuningaskokelaiden suhteen tuomaristo oli äänestäneiden kanssa harvinaisen samaa mieltä. Mieskilpailijoista sekä nettiäänestyksen ykkönen että kolmonen eli "tangoveljekset" Benjamin Enroth ja Aki Samuli kajauttivat tiensä finaaliin.

Aki Samulin tangotulkinta 80-luvun pop-biisistä Katujen kuningatar sai Helena Lindgrenin äärimmäisen voimakkaan tunnekuohun valtaan. Lindgren tuskin pystyi antamaan tuomaripalautettaan ja tilanne laukesi Aki Samulin astuttua alas lavalta syleilemään itkevää tangotuomaria.

Miestenkin Finaalin karsinnassa tuomaristo suosi useamman kerran kruununhakureissulla käyneitä kilpailijoita. Finaalipaikan lunastanut Markku Ketola on tangoprinssi peräti 22 vuoden takaa.

Tangolaulukilpailun Finaalin valitut laulajat

Naiset:

Piritta Venho
Erika Vikman
Virpi Piippo
Nina Åkerman
Tiina Pitkänen
Susanna Heikki

Miehet:

Markku Ketola
Juha Hautaluoma
Rami Rafael
Benjamin Enroth
Kalle Jussila
Aki Samuli

Kuningatarfinaali to 9.7.2015 klo 21
Seinäjoki Areena, Yle TV1, Radio Suomi, Yle Areena (katsottavissa myös ulkomailla)

Kuningasfinaali la 11.7.2015 klo 21
Seinäjoki Areena, Yle TV1, Radio Suomi, Yle Areena (katsottavissa myös ulkomailla)

Kommentit
 • Danny: Artistin oltava itsensä paras kaveri

  Tangotuomarin tärkein tehtävä opastaa eteenpäin

  Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsasen osallistuminen tangotuomaristoon herättänyt osassa yleisöstä jonkin verran ihmetystä ja epäilyjä. Dannyhan tunnetaan urastaan nimenomaan pop-musiikin parissa. Jotkut olisivat kenties kaivanneet hänen tilalleen tuomaristoon nimenomaan vanhan tanssimusiikin legendaa. Danny kuitenkin muistuttaa, että nykyään pop ja iskelmä, - mukaan lukien tango ja muu tanssimusiikki, ovat hyvin lähellä toisiaan.

 • Tämän vuoden tangokuningas on Aki Samuli

  Kisan ensikertalainen hurmasi bassollaan tuomarit ja yleisön

  Tämän vuoden tangokuninkaasta sekä tuomaristo, alueraadit että yleisö olivat harvinaisen samaa mieltä. Aki Samuli oli mukana tangokisassa ensimmäistä kertaa, mutta hurmasi syvällä bassollaan niin yleisön kuin tuomaristonkin. Aki Samuli voitti jo aiemmin tangoviikolla päättyneen Yleisön suosikki –äänestyksen. Hän myös keräsi sekä tuomareilta että alueraadeilta suurimmat mahdolliset pisteet.

 • Tangotuomarit oman maratoninsa loppusuoralla

  Pelkkä finaaliesitys ei ratkaise voittajaa

  Tangotuomareiden työstä näkyy TV-ruudussa vain murto-osa. Tuomaristo on seurannut kilpailijoiden esityksiä Turun Tangomaratonilta lähtien kymmeniä tunteja. Laulaminen ja esiintyminen ovat tärkeimpiä kriteereitä kuninkaallisen valinnassa, mutta myös lavan takana tapahtuvilla asioilla on oma merkityksensä.