Hyppää pääsisältöön

Aasian kehittyvät kaupungit

Kasvava metropoli Laoag City kokeilee uusia keksintöjä jäteongelmien ja sähköpulan ratkaisuiksi.
Kasvava metropoli Laoag City kokeilee uusia ratkaisuja jätehuoltoon ja energiapulaan. Kasvava metropoli Laoag City kokeilee uusia keksintöjä jäteongelmien ja sähköpulan ratkaisuiksi. aasian kehittyvät kaupungit

Räjähdysmäisesti kasvava väkiluku ja väestön vaurastuminen asettavat Aasian suurkaupungeille kovia haasteita. Kahdeksanosaisen sarjan jokainen jakso esittelee yhden kaupungin ja kertoo, miten teknologian ja uusien keksintöjen avulla pyritään ratkomaan ongelmia ja luomaan tulevaisuuden kaupunkiympäristöjä.

Aasian urbaaniväestön arvellaan kasvavan 1.9 miljardista asukkaasta 3.3 miljardiin seuraavan 28 vuoden aikana. Suuri osa väestöstä asuu maailman nopeimmin kasvavissa metropoleissa, mutta asiantuntijoiden mukaan nykyiset kaupunkisuunnitelu- ja rakennusmetodit eivät enää ole toimivia.

Asukaslukujen kasvaessa aasialaiskaupungit kiirehtivät muuttamaan ja kehittämään vaihtoehtoisia energiamuotoja, kierrätystä ja vihreitä teknologioita. Uudet keksinnöt saattavat muuttaa käytäntöjä jopa ympäri maailmaa.

Osa 1/8. Laoag City. Kasvava metropoli Pohjois-Filippiineillä on joutunut taloudellisen menestyksensä myötä kohtaamaan myös ongelmia. Kadut täyttyvät roskista ja sähköä ei ole tarpeeksi. Paikalliset asukkaat ja yritykset ovat etsineet ongelmiin ratkaisua älykkäästä – tosin myös omaperäisestä – jätehuoltosysteemistä sekä tuuli- ja vesivoimasta.

Osa 2/8. Kaohsiung. Taiwanin satamakaupunki Kaohsiung oli yli 50 vuotta teollisuuden keskus. Kaupungin vesi ja ilma kuitenkin saastuivat pahasti asukasluvun ja teollisuuden kasvun myötä. Ellei kaupunkia saada pelastettua uusilla vihreillä teknologioilla, se on vaarassa muuttua urbaaniksi jätemaaksi. Voisivatko aurinkoenergia, metaani ja levät pelastaa satamakaupungin uuteen eloon?

Osa 3/8. Penang. Malesialainen Penang on menestyvä tehdaskaupunki ja suosittu turistikohde, mutta menestys koitunut myös saarikaupungin vahingoksi. Sen kasvava asukasluku on tuottanut jäte- ja saaste ongelmia ja kaupungin ympäristö on vaarassa. Penang on kuitenkin hakenut ratkaisuja ongelmiinsa vihreistä teknologioista ja orgaanisista innovaatioista. Mikro-orgaanisilla bakteereilla puhdistetaan jokia ja kierrätetään jätteitä ja ruokaöljystä on tehty biodieseliä.

Osa 4/8. Fukuoka. Sijaintinsa vuoksi Japani on jatkuvasti luonnonvoimien riepoteltavana. Vuoden 2011 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen Fukuoka etsii uusia ratkaisuja, jotka saattavat pelastaa koko maan. Mullistavat vetypolttoaine kokeilut ja uusi tuuliteknologia saattavat muuttaa koko maan energiatuotannon. Robotiikan keksinnöistä toivotaan apua luonnonvoimilta suojautumiseen.

5/8. Singapore. Kaakkois-Aasian helmen erityishaasteena on aina ollut sen voimakas väestönkasvu. Vauraudestaan huolimatta Singaporella ei ole luonnonrikkauksia. Kaikki tarvittava tuodaan maahan muualta. Pinta-alaa on liian vähän ja kysyntä luonnonvaroille kasvaa vauhdilla, siksi tarvitaan luovia ratkaisuja maanviljelyssä ja energiatuotannossa.

6/8. Kanton. Saasteet ja ylirakentaminen uhkaavat yhtä Kiinan vauraimmista kaupungeista. Tilanteen parantamiseksi insinöörit työstävät ekopilvenpiirtäjää Pearl River Toweria, joka osin energiavoimala. Työn alla on myös uusi tapa kierrättää haasteellista muovia. Suunnittelijat yrittävät myös löytää ratkaisun kaupungin krooniseen vesipulaan.

7/8. Tianjin. Nopea väestön kasvu ja rajalliset luonnonvarat ovat suuria haasteita maailman nopeiten kasvavalle taloudelle Kiinalle. Yhteisprojektina Singaporen kanssa nyt on rakenteilla kokonaan uusi ympäristöä säästävä metropoli. Ekokaupungin on tarkoitus luoda käytännöllinen ja monistettava malli kiinalaiskaupunkien energiaongelmien ratkaisemiseksi. Vaan onko projekti kuitenkin liian kunnianhimoinen?

8/8. Phuket. Thaimaan kuuluisin lomakohde kärsi pahoin vuoden 2004 tsunamissa. Infrastruktuuria rakennetaan uudelleen käyttäen kestävän kehityksen mukaisia menetelmiä. Osa valjastaa luonnosta saatua vettä ja energiaa käyttöönsä, toiset taas käyttävät luontoa tärkeänä osana rakentamiseen ja arkkitehtuuriin.

  • Aasian kehittyvät kaupungit (Boomtown Asia), Britannia 2013. Tuotanto: National Geographic Television International.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa