Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Perintö

Dokumenttiprojekti: Perintö, yle tv1
Priit Oraavin kotitilan kunnostus kasvaa vertauskuvaksi koko virolaisen väestön sopeutumiselle venäläisten asuttamaan Itä-Viroon. Dokumenttiprojekti: Perintö, yle tv1 dokumenttiprojekti: perintö

TV1 maanantaina 22.6.2015 klo 21.30 - 22.21, uusinta lauantaina 27.6. klo 12.40
Yle Areenassa 7 päivää

Virossa Suomenlahden etelärannalla on kummajainen, valtava radioaktiivinen lieteallas. Josef Stalin perusti Sillamäen kaupungin ja siellä toimineen uraanirikastamon vastaamaan Neuvostoliiton ydinaseteollisuuden tarpeita.

Alueella asunut alkuperäisväestö sai väistyä, kun venäläiselle ydinteollisuus- ja puolue-eliitille rakennettiin uusklassinen kylpyläkaupunki. Asukkaita kaupungissa oli parhaimmillaan 20 000, mutta silti sotilastukikohdaksi luokiteltua kaupunkia ei näkynyt kartoissa. Kaupunki suljettiin ulkomaailmalta.

Dokumentti kertoo merenrantakaupungin elämästä radioaktiivisen lietealtaan varjossa. Tarinaa kuljettaa virolainen Priit, jonka kotitilan kunnostus kasvaa vertauskuvaksi koko virolaisen väestön sopeutumisessa vielä lähes täysin venäläisten asuttamaan Itä-Viroon.

Ohjaus: Eeva Jäntti. Tuotanto: Kinovid Productions, Viro, 2010.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.