Hyppää pääsisältöön

Hehkulamppuhuijaus

Hehkulamppuhuijaus, yle tv1
1920-luvulla syntyi kartelli, joka päätti, kuinka pitkään lamppu saa toimia. Hehkulamppuhuijaus, yle tv1 hehkulamppuhuijaus

TV1 sunnuntaina 2.10.2016 klo 10.00 - 10.55, uusinta maanantaina 3.10. klo 11.10
Yle Areenassa 7 päivää

Tavarat voisivat kestää moninkertaisesti sen ajan, mitä ne nyt kestävät.

1920-luvulla syntyi kartelli, joka päätti, kuinka pitkään lamppu saa toimia. Näin lisättiin kysyntää, ja käytäntö levisi muihin tuotteisiin.

Muuan vaikutusvaltainen mainontaa tutkiva lehti totesi 1920-luvulla, että kestokulutushyödyke on bisneksenteon murheenkryyni.

Tuota, kuluta, heitä roskiin

Nykyaikainen kulutusyhteiskunta nojaa siihen, että tuotannon, kulutuksen ja roskiin heittämisen kehä ei koskaan katkea.

Ympäristönsuojelijat pitävät tätä mahdottomana pitkällä tähtäimellä. Mitä vaihtoehtoja kuluttajilla oikein on?

Dokumentti tutkii kuluttamista Ranskassa, Saksassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa. Afrikassa kasvaa poisheitetyn elektroniikan hautausmaa. Minkälaiset käytännöt ovat muotoutuneet nykytalouden perustaksi?

Light Bulb Conspiracy. Tuotanto: Mediapro, Espanja, 2009. Dokumentti on esitetty edellisen kerran TV1:llä 2015.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.