Hyppää pääsisältöön

Huumekuninkaan tie vei takaisin kiven sisään

Miika Kortekallio sai 1980- ja 1990-lukujen aikana maineen Suomen huumekuninkaana. Vankilakierteen ohessa Kortekallio vietti myös kaksi vuotta vapaalla jalalla. Dokumentti pureutuu hänen elämäänsä ja ajatusmaailmaansa noiden kahden vuoden aikana sekä ennen ja jälkeen vapauden.

Opiskeluvuosiensa aikana tapahtuneiden huumekokeilujen myötä Kortekallio oli luonut kontakteja Hollantiin, josta hän pian ryhtyi tuomaan huumausaineita myös Suomeen. Ensimmäinen tuomio 29-vuotiaalle Kortekalliolle luettiin huumeiden salakuljetuksesta ja myynnistä vuonna 1980.

Kuuden ja puolen vuoden rangaistuksesta ei kuitenkaan ollut ehtinyt kulua puoltakaan, kun hän tammikuussa 1983 jätti palaamatta lomalta takaisin vankilaan. Kortekallio pakeni ulkomaille ja hänen liiketoimensa saivat aivan uudet mittasuhteet. Seuraavien vuosien aikana hänen pyörittämänsä organisaatio salakuljetti Hollannista Pohjoismaihin, pääasiassa Ruotsiin, arvioiden mukaan lähes 400 kiloa hasista sekä muutamia kymmeniä kiloja muun muassa amfetamiinia ja heroiinia.

Lähes neljän vuoden pakoilun jälkeen Kortekallio otettiin lokakuussa 1986 kiinni Ruotsista. Toiminnan laajuuden paljastuttua häntä ryhdyttiin mediassa kutsumaan Suomen huumekuninkaaksi. Uusi tuomio oli yli yhdeksän vuotta vankeutta ja Kortekallio passitettiin suorittamaan rangaistustaan Oulun lääninvankilaan.

Mä ehkä syvällä sisimmässäni jotenkin tiesin, et kyllä tänne vielä uudestaan tullaan.― Miika Kortekallio

Elokuussa 1994 koitti vapaus. Dokumentissa Kortekallio painottaa pitävänsä kannabiksen käyttöä ja toimiaan pääosin hyväksyttävinä, vaikka myöntää katuvansa sekaantumista koviin huumeisiin. Kannabiskonsultiksi itseään kutsuva Kortekallio otti vapautumisen jälkeen asiakseen puhua ja valistaa kannabiksesta ”vieroitusaineena” kovemmista huumeista. Tässä yhteydessä hän oli myös löyhästi mukana Suomen kannabisyhdistyksen toiminnassa.

Dokumentissa esitetyt puheet ja lupaukset olla sekaantumatta enää huumekauppaan eivät kuitenkaan pitäneet ja pian Kortekallio ajautui vanhojen liiketoimiensa pariin. Syyskuussa 1996 hänet otettiin jälleen kiinni hasislastin kanssa. Kahdeksan ja puolen vuoden tuomio jäi aikansa huumekuninkaan viimeiseksi. Kortekallio kuoli vankeudessa helmikuussa 2000.

Dokumentista on tekijänoikeussyistä leikattu muutamia musiikkiosuuksia pois.