Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kesätuunarit: Kertakäyttöpikari kesäkoruksi

Marjo Vainion sulatetuista muovipikareista tuunaamia koruja.
Marjo Vainion sulatetuista muovipikareista tuunaamia koruja. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen muovimukeista sulatettu koru

Kesällä halutaan päästä helpolla. Vieraita käy usein, eikä tiskaaminen kutsu. Kertakäyttöisiä muovimukeja kuluu, ja jälkeen päin ehkä harmittaakin heittää mukit roskiin. Jos osaa katsoa roskaa oikealla tavalla, muovimukistakin voi kuoriutua vaikka kaunis koru.

Marjo Vainio oppi tekniikan Riiassa, ja alkoi ideoida sen pohjalta uutta.
Marjo Vainio Marjo Vainio oppi tekniikan Riiassa, ja alkoi ideoida sen pohjalta uutta. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen haastateltava

Marjo Vainio Taito-käsityökoulu Hyvinkään Helmestä kulkee silmät auki ja imee ideoita uusiin askarteluihin kaikkialta. Muutama vuosi sitten Riiassa nähty muovinsulatustekniikka osoittautui oikein toimivaksi myös muovisten kertakäyttömukien ja snapsipikareiden tuunaamisessa.

Pikari laitetaan uuniin noin 200 asteeseen.
Pikari laitetaan uuniin noin 200 asteeseen. Pikari laitetaan uuniin noin 200 asteeseen. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen muovimuki uuniin

— Riiassa sulattelivat paljon suurempia mukeja ja niistä tuli melko säännöllisen muotoisia, suurehkoja ympyröitä. Riikalaiset tuunaajat tekivät niistä tilanjakajia.

Muovipikari alkaa vajota parissakymmenessä sekunnissa.
Muovipikari alkaa vajota parissakymmenessä sekunnissa. Muovipikari alkaa vajota parissakymmenessä sekunnissa. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen muovimuki uunissa

Kierrätysmateriaali voi yllättää

Kun Marjo pääsi kurssilta kotiin, hän kokeili heti kertakäyttömukien sulattamista, mutta pettyi:

— Lopputulos oli ihan erilainen kuin olin kuvitelllut, muoto ei ollut säännöllinen. Näin omissa sulatuksissani kuitenkin jotain lasin tapaista, mutta en heti keksinyt mihin niitä voisi käyttää. Sulattelin pikareita, ja keksin, että puutikuilla tökkimällä niitä voi muotoilla lisää.

Idea muovikoruista syntyi, kun kollega hoksasi, että muovikimpaleita voisi yhdistellä riipuksiksi. Kierrätysmateriaaleja on hyödynnetty myös korujen kokoamisessa.

Pikari sulaa uunissa sellaiseksi kuin itse tahtoo. Tulosta voi muotoilla niin kauan kuin muovi on pehmeää.
Sulaa muovia muotoillaan puutikuilla. Pikari sulaa uunissa sellaiseksi kuin itse tahtoo. Tulosta voi muotoilla niin kauan kuin muovi on pehmeää. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen muovimukeista sulatettu koru

— Yhdessä riipuksessa olevat puuhelmet on purettu autonistuimena käytetystä virityksestä, muovikimpaleita yhdistävät lenkit voi taivutella itse ohuesta rautalangasta. Melkein jokaiselta naiselta löytyy vanhoja pukukoruja, jotka voi purkaa ja osia käyttää uusiokoruihin. Jopa vanha solmio voi olla nauha, johon kimpaleet liitetään.

Tällä kertaa pikarista muovautui suudelma.
Tällä kertaa pikarista muovautui suudelma. Tällä kertaa pikarista muovautui suudelma. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen muovimukeista sulatettu koru

Kierrätysmateriaaleja käytettäessä malli ei tule milloinkaan täydellisen valmiiksi, ja erilaisten käyttötarkoitusten löytäminen on vain omasta mielikuvituksesta kiinni.

Huolehdi tuuletuksesta

Korujen kokoamisessakin on käytetty kierrätysmateriaaleja.
Korujen kokoamisessakin voi käyttää kierrätysmateriaaleja Korujen kokoamisessakin on käytetty kierrätysmateriaaleja. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen muovimukeista sulatettu koru

Mitä tahansa muovia ei kuitenkaan pidä ruveta sulattelemaan. Monet muovit eivät sovellu kotioloissa sulatettavaksi ollenkaan.

Jotain höyryjä muovista irtoaa sulatettaessa aina, mutta ratkaisevaa on, kuinka paljon askartelija niille altistuu.

Tuuletuksesta pitää huolehtia ja lopettaa heti, jos materiaali alkaa kärytä. Pahat hajut ovat varoitusmerkki, joka kertoo, että kyseinen materiaali ei sovellu sulatettavaksi.

Marjo Vainion kokemuksen mukaan ainakaan muovipikareita sulattaessa ei ole tullut mitään hajuja. Silti hän korostaa tuuletuksen merkitystä sekä sulatuksen aikana että sen jälkeen.

— Aina muovitöiden jälkeen tuuletan uunin huolellisesti. Uunin täytyy olla muovia sulatettaessa puhdas ja pehmeän kuuman muovin kanssa on muutenkin syytä toimia varovaisesti.

Liesituuletin on myös syytä kytkeä sulatushommien ajaksi päälle.

Kun uuni on jäähtynyt, sen voi vielä pyyhkäistä kostealla, jotta kaikki muovista mahdollisesti irronneet hiukkaset saadaan pois.

Ohjeet muovipikarikorujen tekemiseen (.pdf)

Muovit sekajätteeseen

Kotona syntyvän pakkaus- ja muunkin muovijätteen oikea paikka on tällä hetkellä sekajäte, eli oman talon jäteastia. Kotitalouksissa syntyvää muovijätettä ei vielä kerätä ja kierrätetä erikseen, vaan se poltetaan muun sekajätteen mukana jätteenpolttolaitoksissa. Asia kuitenkin muuttuu ensi vuoden (2016) alussa, kun pakkauksiinkin aletaan soveltaa tuottajavastuulakia.

Pantillisten muovisten juomapullojen vieminen roska-astiaan on sen sijaan rahan ja ympäristön pahimman laatuista haaskausta. Myös pantittomat pullot kannattaa palauttaa palautusautomaattiin, sillä sieltä ne päätyvät muoviteollisuuden raaka-aineeksi toisin kuin sekajätteestä.

Yleisön lähettämät tuunausvinkit:

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.