Hyppää pääsisältöön

Elastinen kommentoi videolla Kesäkumibiisinsä sanoituksia: ”Ei siinä kauhean vastuullisen seksiin kannusteta”

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Vuonna 2011 Kesäkumibiisinä soi Fintelligensin ja Cheekin biisi Etkot, juhlat, jatkot ja Kesäkumit.

Etkot, juhlat, jatkot ja Kesäkumit -kappaleella seksistä puhutaan suoraan ja roisisti. Kappale on tähän päivään asti ainoa, jossa Fintelligens ja Cheekesiintyvät yhdessä. Räppäreiden Kesäkumibiisi on jaettu kolmeen säkeistöön, joiden roolitus oli kaikille selvä.

- Iso H on etkot, koska hän on virallinen etkomies. Mä pyysin, että saanko olla jatkot, kun mulla oli läpät siihen valmiina, Kimmo Laiho eli Elastinenkertoo.

Cheekin osuudeksi jäi räpätä juhlista. Säkeistössään Cheek muun muassa jakaa bileissä nähtyjä mimmejä Iso H:n ja Elastisen kesken siten, että räppärille jää itselleen kolme naista.

No kai mä vaan hyväksyn mun kohtalon,
ja tää ilta ohi kohta on.
Jos Ela ottaa ton ja Hoo ottaa ton,
ni homma on niin, et mä ton, ton ja ton
, Cheek räppää.

Elastinen sanoo, että biisi käsittelee seksin huolettomampaa puolta. Räppärit puhuvat kappaleessa huumorin kautta kliseestä, jonka mukaan jätkät pyrkivät bylsimään joka paikassa, etkoilla, juhlissa ja jatkoilla.

- Nyt kun kuuntelen kappaletta, niin ei siinä hirveän vastuulliseen seksiin kannusteta. Mutta suojattuun yhdyntään se kannustaa, Elastinen sanoo.

Kesäkumibiisit ovat osa nuorille suunnattua seksivalistuskampanjaa. Elastinen sanoo, ettei kappaleeseen liittyvää vastuuta aktiivisesti mietitty. Räppärin mukaan tietynlainen tyylitaju on kuitenkin luontevasti mukana Fintelligensin musiikissa.

- Meillä on aina ollut, ei nyt sensuuri, mutta sellainen, että osataan mennä tilanteen mukaan. Tietylle yleisölle voi puhua välispiikissä tuhmia, mutta toisille pidetään sordiino päällä, kaksikon toinen puoli Carl Rosenberg eli Iso H kertoo.

Vuonna 2011:

Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden, Turku oli Euroopan kulttuuripääkaupunki ja Britney Spears esiintyi Suomessa.

”Räppärit ovat biiseillään voineet vuosikausia sanoa mitä tahansa”

Kumpikaan räppäreistä ei muista, että Etkot, juhlat, jatkot ja Kesäkumit -kappale olisi vuonna 2011 aiheuttanut minkäänlaista kohua tai edes närkästynyttä keskustelua. Kaksi vuotta myöhemmin Cheekin ja Jukka Pojan Kesäkumibiisi Jossu puhutti ihmisiä erityisesti siinä käytettävän bitch-sanan vuoksi. Syynätäänkö räppäreiden biisejä nykyään entistä tarkemmin?

- Musta tuntuu, että jengi analysoi liikaa sitä, mitä haastatteluissa sanotaan, mutta biisejä ei kuuntele kukaan. Räppärit ovat biiseillään voineet vuosikausia sanoa mitä tahansa, mutta auta armias, jos sanot jotain radiohaastattelussa, niin se nousee lööppeihin, Elastinen sanoo.

”Nyt Rähinä tyylillä iskee, perus, perus. Mä huudan taksis jo korvaas: Heruuks, heruuks?"― Elastinen kappaleella Etkot, juhlat, jatkot ja Kesäkumit

Fintelligens suhtautui valistuskappaleen tekemiseen kuitenkin vakavasti. Täytyy tuntuu -albumin julkaisu ajoitettiin yhteen Kesäkumibiisin kanssa.

- Kesäkumibiisin kirjoittaminen oli meille iso kunnianosoitus. Tuli sellainen fiilis, että olemme saavuttaneet tietyn statuksen, Iso H sanoo.

Fintelligensin Kesäkumibiisissä puhutaan seksistä huumorin kautta, mutta onko Elastinen oikeasti käyttänyt biisillä kuultavia iskurepliikkejä? 

- Ihan vuorenvarmasti. Joskus junnumpana. Kaikki musiikki perustuu tositapahtumiin. Myös Heruuks joiltain osilta, Elastinen naureskelee.

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Seuraa kumien tarinaa täältä! Juhannusaattona 19. kesäkuuta YleX soittaa kaikki Kesäkumibiisit Sofia Thurénin juontamassa 20-vuotisjuhlalähetyksessä klo 15–17.