Hyppää pääsisältöön

Kolme kertaa Marlene Dietrich

Intohimojen keisarinna, ohjaus Josef von Sternberg.
Marlene Dietrich Josef von Sternbergin ohjaamassa elokuvassa Intohimojen keisarinna (1934). Intohimojen keisarinna, ohjaus Josef von Sternberg. Kuva: Yle Kuvapalvelu josef von sternberg

Eksotiikkaa, romantiikkaa ja glamouria! Lahjapaketissa 3.1.2016 nähdään kolme Marlene Dietrichin ja Josef von Sternbergin yhteistä elokuvaa: Marokko, Shanghain pikajuna ja Intohimojen keisarinna, Elokuvien jälkeen esitetään uusi dokumentti Marlene Dietrichin viimeiset vuodet. Paketti avataan aamulla kello 10.

Lahjapaketti: Marlene Dietrich

sunnuntai 3.1.2016
10.00 Marokko
11.30 Shanghain pikajuna
12.50 Intohimojen keisarinna
14.30 Marlene Dietrichin viimeiset vuodet

Kolmen elokuvan putken aloittaa ohjaaja Josef von Sternbergin ja Marlene Dietrichin ensimmäinen yhteinen Hollywood-elokuva Marokko. Myös Shanghain pikajuna ja Intohimojen keisarinna syntyivät parin yhteistyönä. Marokko ja Shanghain pikajuna toivat von Sternbergille parhaan ohjauksen Oscar-ehdokkuuden ja tekivät Dietrichistä yhden kaikkien aikojen kuuluisimmista elokuvatähdistä.

Marokko. Josef von Sternbergin ja Marlene Dietrichin yhteisille elokuville tyypillisesti Marokko on eroottinen melodraama eksoottisessa miljöössä. Saharan laitamilla sijaitsevaan kaupunkiin ajautunut kabareelaulaja yrittää valita kahden rakastajan välillä. Toinen on rikas maailmanmies (Adolphe Menjou), joka tarjoaisi turvaa ja varallisuutta. Hullu rakkaus vetää naista kuitenkin kopean ja komean muukalaislegioonalaisen (Gary Cooper) käsivarsille.

Shanghain pikajuna oli von Sternbergin ja Dietrichin yhteistyön tuotoksista maineikkain ja itse asiassa koko vuoden 1932 menestynein Hollywood-elokuva. Romanttinen jännitystarina seuraa pikajunan matkaa Pekingistä Shanghaihin läpi sisällissotaa käyvän Kiinan. Marlene Dietrich esittää kohtalokasta naista, jonka kuuluisa repliikki kertoo kaiken hänen menneisyydestään: "It took more than one man to change my name to Shanghai Lily."

Dramaattisia tapahtumia tärkeämpään rooliin elokuvassa nousee tyyli ja spektaakkeli, se miltä kaikki näyttää, eksoottinen varjomaailma ja kaiken keskellä Marlene Dietrichin kasvot. Elokuvan tärkeimpiin tekijöihin kuuluikin ohjaaja von Sternbergin ohella Dietrichin luottokuvaaja Lee Garmes, joka voitti elokuvasta Oscar-palkinnon. Elokuvan muissa keskeisissä rooleissa nähdään Clive Brook, Anna May Wong ja Warner Oland.

Intohimojen keisarinna kertoo Katariina II Suuren (1729–1796) nuoruudesta ja noususta Venäjän todelliseksi hallitsijaksi. Tämä saksalaisen prinssin tytär Sophie viedään teini-iässä Venäjälle vajaaälyisen suuriruhtinas Pietarin (Sam Jaffe) puolisoksi. Maata hallitsee rautaisella kädellä Pietarin täti, keisarinna Elisabet (Louise Dresser), joka nimeää prinsessan uudelleen Katariinaksi. Muhkeiden kulissien takana käydään enemmän tai vähemmän salaista kamppailua niin vallasta kuin rakastajista.

Sternberg käsittelee historiaa hollywoodilaisen romantiikan näkökulmasta. Elokuvallisesti Intohimojen keisarinna on kuitenkin häkellyttävä, lähes ainutlaatuinen teos. Harva elokuva on yrittänyt yhtä perusteellisesti käyttää elokuvan visuaalisia mahdollisuuksia ja myös onnistunut siinä yhtä intensiivisesti kuin tämä von Sternbergin ekspressionistinen merkkiteos.

Marlene Dietrich vietti viimeiset 15 vuotta elämästään poissa julkisuudesta. Dokumentissa Marlene Dietrichin viimeiset vuodet arvostetun elokuvatähden lähipiiri kertoo miksi hän halusi olla yksin, osa kaivaten, osa kritisoiden. Millainen muisto Dietrichistä jäi?


Shanghain pikajuna, Marokko ja Intohimojen keisarinna on esitetty Marlene Dietrich -teemaisissa Kino Klassikossa ja Teemalauantaissa tammikuussa 2015. Elokuvat esitettiin myös juhannuslauantaina 2015.

  • Marokko (Morocco), USA 1930. Pääosissa Marlene Dietrich, Gary Cooper, Adolphe Menjou. Ohjaus Josef von Sternberg.
  • Shanghain pikajuna (Shanghai Express), USA 1932. Ohjaus Josef von Sternberg. Pääosissa Marlene Dietrich, Clive Brook, Anna May Wong, Warner Oland, Eugene Pallette.
  • Intohimojen keisarinna (The Scarlet Empress), USA 1934. Pääosissa Marlene Dietrich, John Davis Lodge, Sam Jaffe, Louise Dresser, C. Aubrey Smith, Maria Riva. Ohjaus Josef von Sternberg.
  • Marlene Dietrichin viimeiset vuodet (Le crépuscule d'un ange), Ranska 2012. Ohjaus Dominique Leeb.
Marokko. Elokuvan pääosissa Marlene Dietrich ja Gary Cooper.
Marokko. Marokko. Elokuvan pääosissa Marlene Dietrich ja Gary Cooper. gary cooper
Shanghain pikajuna (Shanghai Express).
Shanghain pikajuna. Shanghain pikajuna (Shanghai Express). Kuva: Yle Kuvapalvelu shanghain pikajuna,Teemalauantai

Artikkelia on muokattu 17.12.2015: muun muassa lähetysaikatietoja on päivitetty.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa