Hyppää pääsisältöön

NärConissa pukeudutaan kuvitteellisiksi hahmoiksi ja kilpaillaan siitä, kuka voittaa

Heinäkuussa cosplay-harrastajat ympäri pohjoismaita kokoontuvat lajin mestaruuskilpailuun. Kilpailua voi seurata tänään perjantaina Ylen kanavilla.

Cosplay-harrastaja Sailor Moon -asussa. // Kuva: YLE

Keijunkorvat hörölle: YLE näyttää cosplayn PM-kisat suorana!

Costume play, kavereiden kesken cosplay, tarkoittaa yleensä esimerkiksi manga-, anime- tai elokuvateemaista puku- tai roolileikkiä. Harrastajat pukeutuvat eri hahmoiksi ja kerääntyvät yhteen usein tuhansiakin ihmisiä kokoaviin tapahtumiin, coneihin. Suomessa cosplay liittyy usein esimerkiksi populaarikulttuurin tapahtumiin, kertoo jo 10 vuotta "cossausta" harrastanut Sofia Flinck.

Heinäkuun lopulla cosplay-harrastajat Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista kokoontuvat Ruotsiin Linköpingin yliopistoon NärCon-festivaaleille kilpailemaan pohjoismaiden mestaruudesta. Yle lähettää tapahtuman sekä televisiossa että Areenassa, ja Flinck juontaa. Hänen lisäkseen selostamossa kuullaan YleX Aamusta tuttua Saara Sarvasta ja euroviisujuontajana kunnostautunutta Cristal Snow'ta. Cosplay-tapahtuma on kilpailun lisäksi osallistujille oivallinen tilaisuus tavata kanssaharrastajia ja rakentaa yhteistä kulttuuria.

- Haemme cosplayssa samaa kuin e-urheilussa: tehdään hieno tapahtuma harrastajille ja katsotaan, mitä he sanovat, Yle kulttuurin ja viihteen vastaava nettituottaja Mikael Skog perustelee verkkolähetystä.

Tämä vuosi on kaiken kaikkiaan antoisa cosplay-sohvaperunoille. SVT lähetti helmikuussa cosplayn ruotsinmestaruuskilpailut, joita katsoi miltei neljännesmiljoona ihmistä. Heinäkuisten pohjoismaiden mestaruuksien lisäksi Yle näyttää kanavillaan cosplaytä vielä marraskuussa, jolloin kilpaillaan Suomen mestaruudesta.

Cosplay Nordic Championship Yle Areenassa suorana 25. heinäkuuta klo 23.45-01:30, Yle Teemalla 26.7. klo 16:30, 28.7. klo 23:00 ja 3.8. klo 17:15.

Uutista muokattu 18.6. klo 12:19: Osallistujamaat mainittu.