Hyppää pääsisältöön

10 X Kulttuuriministeri

Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kokouspöydän ääressä
Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kokouspöydän ääressä Kuva: Yle / Saara Shikeben kulttuuriministeri

Tuore opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen avasi Kultakuumeen haastattelussa näkemyksiään tulevan kauden kulttuuripolitiikkasta ja kertoi myös omista vapaa-ajan mieltymyksistään. Onko meillä nyt osaava ja innokas kulttuuriministeri vai onko Grahn-Laasosen maku ja tietotaito sittenkin liian suppea kulttuuriministerin saappaisiin? Päätä itse.

1. SUOSIKKIARTISTIT

Kulttuuriministeri kertoo musiikin olevan läheisin kulttuurin ala. Hän luettelee muutaman suosikkiartistin, joista ensimmäisenä mainitsee Seija Simolan. Tämän jälkeen listaa jatkavat Maija Vilkkumaa, Chisu, Jenni Vartiainen, Maarit Hurmerinta ja Jari Sillanpää.

– Seija Simola on upea suomalainen naislaulaja, jolla oli erittäin paljon syvyyttä siinä omassa tekemisessään, musiikissa ja tulkinnassa.

2. KIRJOILLE EI AINA OLE AIKAA

Kulttuuriministeri ei oikeastaan ehdi lukea romaaneja kuin loma-aikoina. Elämässä merkittävin kirja on ollut nuorena ensimmäisen kerran luettu Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla.

– Tämä on vähän kliseinen vastaus. Romaani vaikutti vahvasti käsitykseeni suomalaisesta yhteiskunnasta ja historiasta. Viimeisimpänä taas ostin Taina Latvalan kirjan Ennen kuin kaikki muuttuu.

3. LAULU RAIKAA FORSSASSA

Grahn-Laasonen kertoo, että soitti lapsena harmonikkaa, rumpuja ja viulua, joskin nykyään taidot on jo ruostuneet. Ministerille itselleen tärkein instrumentti laulu on edelleen tärkeässä osassa elämää: Grahn-Laasonen esiintyy muutamia kertoja vuodessa, muun muassa joulukonsertissa Forssassa, vanhainkodeissa ja toritapahtumissa.

– Ja karaokessa, mutta nykyään kyllä tosi harvoin sitäkään. Ne vuodet on ehkä jo takana.

4. KUVATAIDETTA KOTISEINILLE

Grahn-Laasonen kertoo innostuneensa galleriakierroksista. Viimeisimpänä ministeri osti kotiinsa Kim Somervuoren työn. Entisestään kotiseinillä on jo Teemu Mäenpään ja Samppa Törmälehdon maalaukset.

– Aina ei kuitenkaan tarvitse omistaa, vaan voi vain kierrellä katsomassa, ja sekin on ihanaa!

5. VAIKUTTAVIN KULTTUURIKOKEMUS

Ministeri kertoo, että häneen on viime aikoina tehnyt erityisen suuren vaikutuksen aktiivinen suomalainen kesäteatterikulttuuri. Vaikuttavaa teattereissa on niiden määrä ja se, miten ammatilaiset ja harrastajat toimivat yhdessä.

– Suomi on kesäteattereiden luvattu maa. Jokaisessa pitäjässä on omansa! Viimeisen viikon sisällä olen käynyt kahdessa kesäteatteriesityksessä, tällä viikolla luvassa on vielä yksi.

Profiilikuva kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosesta
Profiilikuva kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosesta Kuva: Yle / Saara Shikeben kulttuuriministeri

6. KUOHUTTANUT KIRJASTOLAKI

Hallitusohjelmaan on kirjattu kohta, jossa kunnat vapautetaan vastuusta järjestää aikaisemmin lakiin kirjattuja kulttuuripalveluja, kuten esimerkiksi kirjasto-, museo- tai teatteripalveluja. Tämä tarkoittaisi sitä, että kunnilla olisi vastaisuudessa vapaus päättää, tarjotako esimerkiksi kirjastopalveluja kuntalaisille.

Kulttuuriministeri ei oikeastaan ota kantaa itse lakiin, lähinnä vain toteaa, ettei muutos edes ole kovin suuri, sillä jo nyt kunnilla on toimintavapaus sen suhteen, miten kulttuuripalveluja järjestetään. Sen sijaan toimintavapauden lisääminen voi ministerin mukaan tuottaa parempia palveluja.

– Myös kunnat ja kuntatoimijat tai -päättäjät ovat toivoneet, että heillä olisi enemmän vapautta tehdä omalla tavallaan; ettei liika säänneltäisi, eikä olisi liian tiukat normit. Ylisääntely voi myös olla toimintaa lannistavaa.

7. TAITEILIJOIDEN TOIMEENTULO

Grahn-Laasosen mukaan on selvää, että Suomessa moni taiteilija elää todella niukasti. Hänen mukaansa suomalaisen sisällöntuotannon ja taiteen rahoittamiseen pitää olla myös julkisen kanavien keinoja.

– Toisaalta tällaisena taloudellisena aikana on mahdoton antaa kovin suuria lupauksia jostain uudesta. Mutta nyt voimme yhteistyössä pyrkiä siihen, että voisimme esimerkiksi edistää suomalaiseen taiteen vientiä ulkomaille.

– Monet taiteilijat ovat tänä päivänä yrittäjiä, tahtoivat sitä tai eivät. Olen myös kannustanut siihen, että mahdollisuuden mukaan suomalaiset voisivat kannattaa hankkimalla kotiin taidetta, osallistumalla, menemällä katsomaan teatteriesityksiä ja konsertteja.

8. KULTTUURIN LEIKKAUKSET

Grahn-Laasosen mukaan kulttuuri on tämän hallituksen kärkihanke. Tämä käy ilmi muun muassa siitä, että taiteen perusopetusta tullaan vahvistamaan, prosenttitaiteen ideaa levittämään, eikä uusia leikkauksia kulttuuriin tehdä. Vaikka viime hallituskaudelta onkin tulossa perintönä mittavat leikkaukset.

– Toivon, että tämä on huomattu, ettei uusia leikkauksia tullut. Ja se ei ollut sattuma, vaan arvovalinta. Myös vaikeina aikona on kyettävä panostamaan taiteeseen, kulttuuriin ja sivistykseen.

9. TÄRKEIN KULTTUURIPOLIITTINEN TAVOITE

Kulttuuriministerin tärkein tavoite tulevalle kaudelle ei ole kovin konkreettinen, mutta sitäkin optimistisempi: vahvistaa suomalaista kulttuuria ja taidetta, pitää sitä esillä ja pitää sen puolia.

– Erityisesti tärkeä on tämä meidän kärkihanke, lasten- ja nuortenkulttuurin saavutettavuus ja taiteen perusoppetuksen vahvistaminen.

10. ”TAIDETTA TARVITSEE IHAN KAIKKEEN”

Kulttuuriministerin mukaan taide on luovuuden lähde ja vastapaino arkiselle elämälle.

– Se ruokkii meidän kaikkien aisteja. Pienen tytön äitinä näkee sen, miten lapset reagoi esimerkiksi musiikkiin tai vaikka siihen, kun saa sormivärit. Siinä näkee sen, miten taide ja kulttuuri voi olla niin monella tavalla hyvinvoinnin ja ihmisen kehittymisen lähde.

Saara Shikeben
Toimittaja

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri