Hyppää pääsisältöön

Downton Abbey

Lady Mary (Michelle Dockery), Lady Cora (Elizabeth McGovern) ja Lady Edith (Laura Carmichael)
Lady Mary (Michelle Dockery, vas), Lady Cora (Elizabeth McGovern) ja Lady Edith (Laura Carmichael) Lady Mary (Michelle Dockery), Lady Cora (Elizabeth McGovern) ja Lady Edith (Laura Carmichael) Kuva: Yle Kuvapalvelu Downton Abbey

Suosikkisarja Downton Abbeyn kolme viimeistä tuotantokautta (4-6) uusitaan TV1:ssä lauantaisin 20.8. alkaen noin klo 15.50 (Tarkista tarkka aika Ohjelmaoppaasta!)
Yle Areenassa vain suorana!

Neljännellä tuotantokaudella eletään 1920-luvun loppupuolta. On kulunut kuusi kuukautta auto-onnettomuuteen joutuneen Matthewn kuolemasta. Lady Mary (Michelle Dockery) kaipaa syvästi puolisoaan.

Perhe ja muu kartanon väki ovat huolissaan surun murtamasta Marysta. Pystyykö edesmenneen lady Sybilin puoliso, Tom Branson (Allen Leech), tukemaan surussa?

Uusia tuulia

Lady Edith (Laura Carmichael) matkustaa Lontooseen ja on vakavissaan astumassa itsenäisen aikuisen naisen elämään. Kartanossa kohdataan Englannissa vielä erikoiselta tuntuva tummaihoisen rodun edustaja.

Palkittu näyttelijä Paul Giamatti saapuu sarjaan lady Coran (Elizabeth McGovern) vapaamielisenä veljenä Yhdysvalloista. Harold-veli on tottunut viettämään playboy-elämää.

Lady Coran äitinä nähdään edelleen näyttelijä Shirley MacLaine. Sarjassa 4. kaudella sarjassa vierailee oopperalaulaja Kiri Te Kanawa. Uusia kasvoja ovat näyttelijät Tom Cullen, Julian Ovenden, Nigel Harman, Joanna David ja Gary Carr.

Muissa rooleissa ovat mm. Maggie Smith, Hugh Bonneville, Penelope Wilton, Jim Carter, Phyllis Logan, Brendan Coyle ja Joanne Froggart.

Downton Abbeyn uusinnat jatkuvat viidennellä ja kuudennella tuotantokaudella heti putkeen neljännen kauden jälkeen.

Aiemmin tapahtunutta

Tarina alkoi vuodesta 1912. Titanic on uponnut neitsytmatkallaan ja vienyt märkään hautaansa Downton Abbeyn omistavan Crawleyn suvun miespuolisen perijän. Tragedian myötä nousi kysymys, kenelle nyt siirtyisi aatelisarvo ja kartanon omistus. Crawleyn perheeseen jäi nimittäin vain tyttäriä, jotka eivät kelvanneet perintökaaren jatkajiksi, ainakaan ilman soveliasta puolisoa. Ensimmäisen tuotantokauden päättyessä Downton Abbeyyn kantautui järisyttävä uutinen: Britannia on liittynyt suureen sotaan.

Toisen tuotantokauden alkaessa ensimmäinen maailmansota oli täydessä käynnissä. Kaikki kynnelle kykenevät miehet oli lähetetty sotaan ja kartanon naisten oli tarve tarttua toimeen. Crawleyn perheen nuorin tytär Sybil päätti pestautua sairaanhoitajaksi. Toisen kauden päättyessä Lady Maryn ja Matthew Crawleyn rakkaus sai täyttymyksensä ja pariskunta kihlautui.

Kolmannella kaudella Lady Coran äiti saapui kaukaa Amerikasta tapaamaan tytärtään, mutta kohtaaminen brittiaatelisten kanssa ei sujunut ilman kitkaa. Sybil palasi miehensä Tom Bransonin kanssa kotiin ja synnytti tytön. Sybil kuitenkin menehtyi lapsivuoteeseen. Mary ja Matthew menivät naimisiin ja kauden päätteeksi Mary synnytti pojan, joka on perivä suvun kartanon ja aatelisarvon. Matthew kuitenkin joutui auto-onnettomuuteen ja kuoli saman tien.

Muualla verkossa:
Näin katsojat kuvailevat lady Violetia!
Downton Abbey (ITV)