Hyppää pääsisältöön

Downton Abbey

Lady Mary (Michelle Dockery), Lady Cora (Elizabeth McGovern) ja Lady Edith (Laura Carmichael)
Lady Mary (Michelle Dockery, vas), Lady Cora (Elizabeth McGovern) ja Lady Edith (Laura Carmichael) Lady Mary (Michelle Dockery), Lady Cora (Elizabeth McGovern) ja Lady Edith (Laura Carmichael) Kuva: Yle Kuvapalvelu Downton Abbey

Suosikkisarjasta Downton Abbeyn esitetään uusintana neljäs, viides ja kuudes tuotantokausi.

Neljännellä tuotantokaudella eletään 1920-luvun loppupuolta. On kulunut kuusi kuukautta auto-onnettomuuteen joutuneen Matthewn kuolemasta. Lady Mary (Michelle Dockery) kaipaa syvästi puolisoaan.

Perhe ja muu kartanon väki ovat huolissaan surun murtamasta Marysta. Pystyykö edesmenneen lady Sybilin puoliso, Tom Branson (Allen Leech), tukemaan surussa?

Uusia tuulia

Lady Edith (Laura Carmichael) matkustaa Lontooseen ja on vakavissaan astumassa itsenäisen aikuisen naisen elämään. Kartanossa kohdataan Englannissa vielä erikoiselta tuntuva vieras.

Palkittu näyttelijä Paul Giamatti saapuu sarjaan lady Coran (Elizabeth McGovern) vapaamielisenä veljenä Yhdysvalloista. Harold-veli on tottunut viettämään playboyn elämää. Lady Coran äitinä nähdään Shirley MacLaine.

Neljännellä kaudella sarjassa vierailee oopperalaulaja Kiri Te Kanawa. Uusia kasvoja ovat näyttelijät Tom Cullen, Julian Ovenden, Nigel Harman, Joanna David ja Gary Carr.

Muissa rooleissa ovat mm. Maggie Smith, Hugh Bonneville, Penelope Wilton, Jim Carter, Phyllis Logan, Brendan Coyle ja Joanne Froggart.

Downton Abbeyn uusinnat jatkuvat viidennellä ja kuudennella tuotantokaudella neljännen kauden jälkeen.

Aiemmin tapahtunutta

Hittisarjan tarina alkoi vuodesta 1912. Titanic-laiva on uponnut neitsytmatkallaan ja vienyt mennessään Downton Abbeyn omistavan Crawleyn suvun miespuolisen perijän. Tragedian myötä nousi kysymys, kenelle nyt siirtyisi aatelisarvo ja kartanon omistus. Crawleyn perheeseen jäi nimittäin vain tyttäriä, jotka eivät kelvanneet perintökaaren jatkajiksi, ainakaan ilman soveliasta puolisoa. Ensimmäisen tuotantokauden päättyessä kartanoon kantautui järisyttävä uutinen: Britannia on liittynyt suureen sotaan.

Toisen tuotantokauden alkaessa ensimmäinen maailmansota oli täydessä käynnissä. Kaikki kynnelle kykenevät miehet oli lähetetty sotaan ja kartanon naisten oli tarve tarttua toimeen. Crawleyn perheen nuorin tytär Sybil päätti pestautua sairaanhoitajaksi. Toisen kauden päättyessä Lady Maryn ja Matthew Crawleyn rakkaus sai täyttymyksensä ja pariskunta kihlautui.

Kolmannella kaudella Lady Coran äiti saapui kaukaa Amerikasta tapaamaan tytärtään, mutta kohtaaminen brittiaatelisten kanssa ei sujunut ilman kitkaa. Sybil palasi miehensä Tom Bransonin kanssa kotiin ja synnytti tytön. Sybil kuitenkin menehtyi lapsivuoteeseen. Mary ja Matthew menivät naimisiin ja kauden päätteeksi Mary synnytti pojan, joka on perivä suvun kartanon ja aatelisarvon. Matthew kuitenkin joutui auto-onnettomuuteen ja kuoli saman tien.

Muualla verkossa:
Näin katsojat kuvailevat lady Violetia!
Downton Abbey (ITV)

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.